The Crypto Insider #1: On becoming wealthy (with crypto)

Hello & welcome aboard,

Va vom fi tovarasi buni de drum. Fara prea multe alte dulcegarii...let’s dive in!

Marketul arata pretty healthy ( in ciuda unor posibile lower lows pe respingerea de la 40k) dupa o corectie care unora li s-a parut serioasa, in timp ce altora mai degraba inca neterminata. Realitatea obiectiva este ca am avut o zi bearish cu o diferenta intre minim si maxim de peste $8000 ( in functie de exchange-ul la care va raportati) while in a bullish market. Prima zi bullish de peste 10k e mai aproape decat se asteapta cei mai multi. Nu e wishful thinking, e common sense. 

Foarte interesant a fost modul in care alt coins au reactionat la tot price action-ul de pe BTC/USD, caderile acestora vs bitcoin fiind in cele mai multe cazuri minimale. Bearish marketul din ultimele multe luni ne-a obisnuit ca atunci cand “regele” face miscari bruste sa vedem altsurile sangerand puternic ( vezi de curand perioada sept-nov cand bitcoinul a acaparat lichiditatea din piata ). When this changes, you have to wonder why. 

Explicatia cea mai la indemana e ca suntem aproape de ceea ce a ramas in istorie sub numele de “alt season”, taramul fagaduintei pentru cei mai multi dintre cei care viseaza la huge crypto profits. 

Istoric, monedele non-bitcoin, pentru ferestre limitate temporal, au inregistrat randamente semnificative, mult superioare bitcoinului. Nu discut aici utilitatea celor mai multe dintre aceste monede ci doar de potentialul lor speculativ. Cu un pret de $40.000 si dublu fata de previous ATH e safe to assume ca sansele bitcoinului de a ajunge la $2-300.000 in urmatoarele 12 luni sunt relativ scazute chiar si in ochii celor mai optimisti. In aceeasi nota, vor exista destul de multe alt coins a caror pret va creste de peste 5 ori si nu pentru ca o spunem noi ci pentru ca asta s-a intamplat istoric si nu exista niciun market condition foarte diferit in prezent care sa ne faca sa credem ca run-ul nu se va repeta. Din contra, exista proiecte ( si nu putine) unde pretul este impins si de utilitate nu doar de speculatie.

Strict matematic, investitiile in alts vor fi mai profitabile, dar upside-ul vine mereu la pachet si cu un grad mai mare de risc. Vor fi hacks, vor fi pumps and dumps, vor fi ponzi schemes astfel ca misiunea fiecaruia dintre noi este sa gasim modul in care putem identifica proiectele care au capacitatea de a-si multiplica pretul unui token de mai multe ori decat bitcoinul fara a ne irosi capitalul; pentru ca daca bitcoin face 4x si altcoinul tau preferat doar 3x, investitia ta ar fi fost nu doar mai profitabila ci si mai sigura daca ai fi cumparat doar bitcoin. 

E, in ultima instanta, o alegere personala in functie de bugetul fiecaruia si apetitul pentru risc. Adevarul obiectiv este ca alts au adus investitorilor norocosi sau inspirati profituri uriase. La fel de adevarat este ca un numar (cu siguranta mult) mai are nu au vandut la timp vrajiti fiind de posibilitatea unor castiguri si mai mari calarindu-si their favorite token pana s-a devalorizat in bear market cu peste 90%. Astfel si-au transformat paper profit-ul ( cat valora portofoliul lor daca ar fi vandut) in actual loss. 

Alts are cool iar daca va exista interes, vom crea o sectiune in cadrul newsletterului just  for this topic. 

Crypto is wild and bitcoin is the best bet for most of the people. Stay safe. 

----

Razvan’s macro2c: 

Suntem in punctul in care the new digital economy isi construieste bazele iar corespondentele din economia traditionala incep sa apara. Cine va reusi sa devina payment gateway-ul dominant? Cine construieste as we speak cel mai interesant marketplace? Care vor fi aplicatiile descentralizate ce ne vor popula telefonul in locul Facebook sau Twitter? Si nu in ultimul rand … cum vor arata noile instrumente financiare de care va beneficia consumatorul final pe fondul decaderii serviciilor bancare? 

---

What we liked recently: From December 16 (when the price of Bitcoin reached $20,000) to today, the Grayscale Bitcoin Trust added a total of 41,007.63 new Bitcoins, which means they are buying at a rate of 1.906 times the amount of Bitcoin being mined on any given day. 2 days ago they opened up for institutional deposits. The consequence? https://decrypt.co/54145/grayscale-sucks-up-2000-bitcoin-on-first-day-back?s=09

What made us think: Grayscale had a groundbreaking story this week, they confirmed that both endowments and pension funds have been buying bitcoin via their trust. the entry of in particular pension funds to the market is massive. In the USA alone pension funds control around 34 trillion in wealth.

Cryptobook of the week: The Bitcoin Standard -> O lectura necesara. The Bitcoin Standard e incursiune intelectuala provocatoare in istoria, prezentul si viitorul bitcoinului ciuda maximalismului autorului. 

Romanian exchange that we recommend:LDV Exchange

————————

Interesting Headlines: 

  1. Bitcoin has only taken 2% of gold market cap, new data suggests. Getting to 10% of gold's market cap would mean that each bitcoin costs $154,000 - (https://cointelegraph.com/news/bitcoin-has-actually-only-taken-2-of-gold-market-cap-new-data-suggests

  1. Howard Marks ( co-chairman la Oaktree Capital management, investitor, Prezent in Forbes 400) numea bitcoin-ul in 2017 “not real”. Azi, dupa discutii cu fiul sau, Andrew, si-a nuantat pozitia “Thus, I've concluded (with Andrew's help) that I'm not yet informed enough to form a firm view on cryptocurrencies. In the spirit of open-mindedness, I'm striving to learn.” Smart guy - https://casebitcoin.com/story/howard-marks-warms-somewhat-to-bitcoin

  1. Christine Lagarde, presedintele Bancii Central Europene, a rezolvat toate problemele pe care le are euro si i-a ramas, pe final de program, doar Bitcoinul. “(Lagarde sees) Bitcoin as a speculative asset and said that BTC has conducted some funny business.” Desi doar 1% din tranzactii ar putea fi considerate ilicite ( https://www.nytimes.com/2020/01/28/technology/bitcoin-black-market.html) bitcoinul e inamicul. Stim deja doar ca dolarul sau euro sunt folositi doar pentru pomelnice, pampers si biscuiti si nicidecum utilizati in spalarea de bani la scara larga de catre cele mai mari banci ale lumii ( https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-09-20/banks-moved-2-trillion-defying-money-laundering-orders-icij

  1. Pakistanul, asemenea altor tari care si-au asumat public ( mai mult sau mai putin), prefera sa capitalizeze on the opportunity. Game theory at its best - https://decrypt.co/53918/pakistan-is-now-using-government-funds-to-mine-bitcoinLeave a comment