• The Crypto Insider
  • Posts
  • The Crypto Insider #2: Ethereum & the importance of being a hardcore learner

The Crypto Insider #2: Ethereum & the importance of being a hardcore learner

Hello, 

Pentru cei dintre noi care avem deja cativa ani buni de cand stam cu nasul in crypto, dezbaterea intre bitcoin maximalists si restul lumii a devenit ceva recurent. Personal, am inceput deja sa o ignor, a devenit zgomot de fond pentru ca argumentele si de o parte si de alta au ramas cam aceleasi. Nu mai e nimic nou, nimic cu adevarat util de invatat. 

Which brings me to what I wanna share with you today. Intr-un domeniu nou, vast si in continua expansiune cum este crypto, cea mai buna sansa pe care o ai este sa iti construiesti o identitate de learner. Cei mai multi dintre cei care participa la controversa mai sus mentionata gasesc the juice of life in a crede ca au dreptate. Job-ul nostru ca pasionati de crypto este diferit: trebuie sa ne punem mereu intrebari, sa ne indoim constant ca am gasit adevarul absolut si sa ne concentram pe getting better at this on a daily basis. E mai util sa stim cand nu avem dreptate si sa intelegem de ce decat sa fim in eroare si sa fim blind about it.

In niciun domeniu semnificativ nu veti gasi un singur castigator. Daca un produs/serviciu/entitate acapareaza o piata intreaga, respectivul market nu e semnificativ. The same goes with crypto and if you are open minded e usor sa remarci valoarea pe care un proiect precum Ethereum, de exemplu, genereaza. Bitcoin este cel mai bun store of value, dar Ethereum e cel mai bun cand vine vorba de crearea de valoare. Ethereum nu e doar un ledger unde se inregistreaza tranzacțiile ci are capacitatea sa execute cod deschizand poarta spre o sumedenie de use cases. La 5 ani dupa mainnet, pe Ethereum exista mii de aplicatii, peste 100 de miliarde de dolari in assets iar in 2020 a fost cel mai folosit blockchain cu peste 1 trillion de dolari tranzactionati. 

Sigur, cele 15 tranzactii per secunda nu sunt indeajuns pentru ce doreste ethereum sa fie, dar asta se va rezolva odata cu ETH 2.0, phase 1 din Q4 cand maximul teoretic va fi in jurul a 100k tranzactii/secunda. Chiar daca putin prea tarziu pentru gustul celor mai multi dintre noi ( desi lumea uita ca va fi prima oara cand un blockchain isi schimba mecanismul de consens ramand in acelasi timp operational), acest upgrade va transforma reteaua in mod semnificativ prin trecerea de la un mecanism Proof-of-Work la unul mai democratic si mai flexibil, Proof-of-Stake. 

Dar si mai important este impactul pe care il va avea asupra tokenului nativ al retelei, ETH. 

ETH va deveni nu doar un capital asset dar va fi a good store of value ( cu o inflatie care cel mai probabil va cobori sub 1% pe an dupa implementarea EIP 1559) si va avea valentele unui commodity. O combinatie realmente unica. 

“People often ask, “What is Ethereum for?”. Previous answers to this question often included the term “world computer”, but despite some interesting examples, it’s been difficult to answer this question at a more abstract level. I propose an answer to this question. I hereby propose, Ethereum is an unprecedented arena for playing cooperative games. And moreover, Ethereum enables powerful economic vehicles we don’t yet understand.” - Virgil Griffith

Naratiunea “institutional money” into bitcoin a fost pe buzele tuturor in ultimele saptamani odata cu cresterea exponentiala a pretului. Acelasi lucru se intampla si in ceea ce priveste ethereum-ul. In raportul pe Q4 al celor de la Grayscale, fondul lor de bitcoin a avut o investitie medie de 33.6 milioane de dolari pe saptamana while cel de ethereum a fost nu departe cu 26.3. 

“Over the course of 2020 we are seeing a new group of investors who are Ethereum-first and in some cases Ethereum-only. There’s a growing conviction around Ethereum as an asset class.” - Michael Sonnenshein managing director at Grayscale. 

Ca sa concluzionez, evitati sa ganditi monocrom in crypto; Nu va fi a winner takes all pentru ca tehnologia va deschide prea multe noi si diverse orizonturi, fiecare cu specificitatea lui. In loc sa ne intrebam de ce bitcoin e mai bun ca ethereum ( sau invers) va invit mai degraba sa ne petrecem timpul citind despre modurile in care ceea ce se construieste acum in decentralized finance ( DeFi) va fi a big disruption pt legacy banking. Sau despre NFTs. Sau Oracles. Sau DEXs. 

Learn faster than anyone else and, on a longer enough timeline, you’ll be just fine. 

This being said…

Crypto is wild and bitcoin is the best bet for most of the people. Stay safe.

V

------------

Razvan’s macro2c: 

Crypto a fost si este un vehicol excelent pentru educatie financiara. Oameni care inainte nu erau interesati de lucruri precum inflatia sau economisirea, odata cu achizitia primei cryptomonede au simtit nevoia de a intelege mai bine ce sunt, de ce au aparut si care este scopul lor final. Presupunand prin absurd ca bitcoinul va ajunge sa valoreze $0, in urma va lasa o generatie de oameni ( in marea lor majoritate tineri) semnificativ mai financially literate decat generatiile anterioare. 

--------------

Azi am stat de vorba cu CEO-ul Swingby, Jacob, despre passive earnings in crypto, despre viitorul proiectului si de ce a devenit StakeBorg investitor strategic in Swingby. Inregistrarea aici.

Coming soon: The Altcoin Pulse

--------------

What we liked recently: Sumele pe care le vehiculeaza cei de la Grayscale cresc exponential semn ca interesul institutional de abia incepe. Dupa ce vineri au cumparat de 5.7 ori mai mult bitcoin decat a fost minat ( 5132 btc in valoare de 189 de milioane), Michael Sonnenshien a anuntat ca au strans 700 de milioane de dolari intr-o singura zi dupa ce au deschis din nou depunerile. Mai mult, ochii nu mai sunt atintiti doar catre bitcoin - “While bitcoin remains most of our investors’ first step into space, we’ve seen an uptick in interest from allocators looking for broad exposure, avoiding the need to pick winners and avoid losers.”

Late update: Ieri, Grayscale’s bitcoin trust a crescut cu peste 16200 bitcoins. Bonkers. 

What made us think: Economistul Stephen Harper, fost prim-ministru al Canadei, vorbeste intr-un interviu recent despre Bitcoin si prezenta acestuia in rezervele nationale ale statelor -  As confidence in the dollar weakens, Harper mentioned Bitcoin reserves with central banks alongside gold.“How long will the world loan trillions of dollars at zero percent to the U.S?” asked Stephen Harper, the former Prime Minister of Canada. While Harper himself doesn’t hold any Bitcoin himself, he acknowledged its rising significance as an inflationary hedge - Source

Cryptobook of the week: The Bitcoin Standard -> O lectura necesara. The Bitcoin Standard e incursiune intelectuala provocatoare in istoria, prezentul si viitorul bitcoinului ciuda maximalismului autorului. 

Romanian exchange that we recommend:LDV Exchange

——————————————————————————————————-

Interesting Headlines

  1. Crypto trading volumes ating new highs in Elvetia, poarta de intrare a criptomonedelor in Europa - Switzerland’s principal stock exchange has revealed that its crypto trading volume hit a record high of CHF 1.1 billion ($1.23 billion) in 2020. The exchange now offers 34 exchange-traded products, allowing investors “access to 100 different crypto products trading on our platform,” said the exchange’s head of markets - Source

  1. Desi sub o forma centralizata, Pakistanul foloseste un nou sistem de plata digital pentru a ajuta la emanciparea femeilor - https://cryptonita.ro/pakistan-lanseaza-un-sistem-de-plata-digital-ce-e-sustinut-de-bill-gates/

  1.  In timp ce batranica de la Banca Central Europeana are cryptocosmaturi cu bitcoin, generatia mai tanara de politicieni aleg sa mearga in cealalta directie - https://www.financemagnates.com/cryptocurrency/news/miami-mayor-plans-to-invest-in-bitcoin/