The Crypto Insider #20: Corporatiile, tehnologia si guvernele

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala. 

Era digitala va intoarce pe dos majoritatea lucrurilor deprinse si dezvoltate odata cu revolutia industriala pentru simplu fapt ca noi oamenii nu suntem facuti sa lucram noncreativ si repetitiv asemenea insectelor. Accesul cvasinemijlocit la informatie, usurinta cu care calatorim, tumultul de resurse din care ne putem educa, toate contribuie la stimularea curiozitatii si a dorintei de a ne aduce aportul la ceva care are un minim impact. 

Revolutia industriala a fost un pas colosal si a rezolvat o buna parte din problemele financiare reale cu care se confruntau oamenii din patura de jos. Pentru foarte multi a insemnat o garantie a faptului ca a doua zi vor avea ce pune pe masa copiilor. Desi nu am reusit sa reglam mecanismele de balansare a resurselor astfel incat sa reducem decisiv numarul celor aflati sub limita saraciei, era informationala va fi catalistul care va duce misiunea mai departe. 

Va dura probabil cateva generatii, dar munca asa cum o stim astazi se va transforma total. In crypto, cele mai multe startupuri deja lucreaza cu mai multi freelanceri decat angajati fulltime si nu e ceva neobisnuit ca un inginer sau un marketing specialist sa isi imparta timpul intre doua sau chiar mai multe proiecte. 

Corporatiile vor fi primele care vor fi obligate sa isi schimbe modul de lucru pentru ca oamenii smart si bine pregatiti isi doresc sa fie liberi. Datul cu cartela la intrare nu ajuta in niciun fel la o scalare exponentiala. Pandemia a accelerat mai mult decat ne inchipuim acest proces si odata ce mizeria asta se va termina tot mai multi tineri isi vor fi dat seama ca in multe cazuri birourile openspace sunt de fapt niste mici inchisori care iti induc ideea ca nu poti face ceva  mai bun, mai de impact si mai creativ pe propriile forte. 

Oamenii se vor organiza in echipe mici si agile de freelanceri iar angajatorii se vor bucura sa lucreze cu astfel de ninja. Asta va adanci si mai mult diferenta dintre corporatii si guverne, ultimii urmand sa aiba un aer atat de arhaic incat niciun om bine pregatit nu va visa sa lucreze la Finante sau Cadastru. Astfel de institutii vor deveni un cimitir al generatiilor anterioare, o dovada vie de “unde nu vreau sa ajung”. 

Cea mai mare problema a capitalismului este incapacitatea de a asigura egalitatea sanselor, dar norocul cel mai mare pe care il are este ca prin incurajarea initiativelor individuale s-a ajuns ca tehnologia sa fie acel vector care vine sa rezolve problema inegalitatilor perpetuate de generatii si generatii. Blockchain-ul e urmatoare veriga din lant, un potentiator cum poate nu a mai fost pana acum. 

We #gobig or #gohome

Late edit: O poveste foarte mișto care surprinde cu fidelitate trendul instituțional la care asistăm. Guvernele vor fi următoarea gară.

Stay safe,

V

-------------------

Razvan’s Macro2c:

Anuntul facut de Elon ( aici ) e mai important decat impactul imediat pe care l-a avut asupra pretului pentru ca deschide usa catre o noua paradigma: companii mari care dincolo de faptul ca achizitioneaza BTC, permit plata in bitcoin pe care apoi il pun la pastrare. Daca pariul se va adeveri in decada ce ne asteapta, primele companii care au facut astfel de miscari pot sfarsi avand mai mult dintr-o rezerva mondiala importanta decat multe din bancile nationale. 

Poate fi inca un pas in spate al guvernelor in fata marilor corporatii care devin niste colosi foarte lichizi si influenti. Cam asta e puterea tehnologiei mai bune si a capacitatii de a intelege unde pucul va fi in viitor nu unde este in prezent. 

R.

===========

Altcoin Pulse

Stiti ce iese cand iei o tipa cu studii in economie si marketing industrial care a lucrat ca software engineer si operational reporting manager iar la rezultat pui hobbyuri precum ski, surf si sailing? A full-time cryptogirl. Roxana in za house sa povesteasca putin despre youtuberi, pericolul “casatoriei” cu un altcoin sau mai multe, necesitatea unei gandiri critice.

De ce e important in lumea crypto sa ne expunem si unor pareri cu care nu suntem de acord?

TL;DR

Ca incepator in lumea crypto este destul de coplesitoare cantitatea de informatii disponibile si pur si simplu nu suntem echipati sa facem diferenta intre Crypto Fluffers ;) si oameni care chiar au habar despre ce vorbesc. Si este absolut normal. E bine sa ne expunem la cat mai multe opinii si ways of delivering it. Ca este un Youtuber care are o intreaga echipa de productie in spate sau unul care face live de pe telefon din Tulum.

De ce? Fiecare in felul lui are scopul lui. Ca muzica: de chef, de jale, de motivare and so on.

Trebuie sa fim constienti de ceea ce exista si in afara lucrurilor cu care suntem de acord, altfel, ramanem in a box si nu vedem the bigger picture.

Ideal ar fi sa ajungem intr-un punct in care nu mai exista un "box".

Primul pas in crypto este pentru multi mainstream media sau social media. Acest prim contact cateodata defineste felul in care ne raportam la lumea crypto. Abilitatea noastra de a invata si a progresa depinde de cat de dispusi suntem sa acceptam idei noi, chiar daca instinctiv nu ne plac.

“The test of a first-rate intelligence is the ability to hold two opposed ideas in mind at the same time and still retain the ability to function.” — F. Scott Fitzgerald

Aici intervine una din cele mai comune greseli in crypto: sa fim absorbiti in comunitati. Sursa dupa care alegem sa ne ghidam deciziile poate sa ne asigure succesul sau esecul. E mai confortabil sa ne inconjuram de idei, oameni, lucruri in care ne regasim. Cand utilizam diferite resurse, dobandim abilitatea de a compara si evalua datele obiectiv si sa obtinem un full understanding al marketului. De asemenea, ne pregateste pentru potentialele riscuri pe care le putem intalni in viitor.

Un termen des intalnit este descentralizarea.  De ce nu am aborda educatia noastra in crypto ghidandu-ne dupa acest concept?

Este normal ca cei care scot cate 3 videos pe zi sa aiba un reach mai mare decat un analyst care face analiza factuala o data pe saptamana. Acest lucru nu e un indicator direct al calitatii. Primim datele trecute prin filtrul lor. Este de datoria noastra sa punem la indoiala si sa cautam, de exemplu, acea moneda si sa o intelegem inainte sa luam decizii financiare. Altfel, ajungem sa ne intrebam de ce nu mai creste pretul, sau mai rau, de ce scade, cand noi suntem all in.

Topul Youtuberilor se schimba de la un bullrun la altul. In 2018, Medium a creat un top 100. Astazi, daca ii cautam pe majoritatea, vom observa ca unii nu au mai produs content si au pierdut din followeri. Desigur, sunt si cazuri in care au ramas activi si au crescut. Sunt multi care nici nu existau atunci si acum sunt in Top 10. Ceea ce vrem sa spunem este ca cine este in top astazi poate maine sa nu mai fie. Noi ramanem relevanti cu ajutorul divesificarii surselor si cunostintelor. Este bine ca ocazional sa consumam content ce nu ne pica neaparat bine, sa vedem cum e the other side si pe post de reality check.

Cateodata, suntem blindsided de felul in care percepem acel youtuber, si ajungem sa ne pacalim singuri ca ce ne prezinta omul ala antipatic nu este adevarat. Dar de aici putem sa invatam cel putin 2 lucruri, sa privim dincolo de way of delivery si sa ii intelegem universul. Case and point, a ajuns sa aiba peste sute de mii de foloweri dintr-un cumul de motive. Si numai din aceasta cauza putem sa give him credit. Ceva in cap are, de a reusit sa creasca o comunitate. Poate nu ne uitam la content, ci la cum reuseste el sa faca bani din crypto. Nu este o reteta unica. There’s a lesson there also.

Nu spune nimeni acum sa ne lipim de ecrane 24/7, dar putem sa ne facem aware de ce se intampla si la alte case.

Coingecko are pentru fiecare token, coin si o sectiune dedicata Social Media. Exista un tool Lunar Crush, care te scuteste de ore interminabile de scroll pe twitter sau sapat prin youtube dupa parerea altora. Putem, de exemplu, sa vedem de cate ori mentioneaza un coin in clipurile de pe youtube. Destul de smart.

Questions to ask yourself: esti de acord cu parerea lor? Daca da, de ce? Daca nu, de ce?

Articol Medium:

Coingecko:

Lunar Crush:

============

Interesting Headlines ( Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)

  1. Un ETF lansat de o companie cu un brand solid si acceptat de SEC e poarta spre un bitcoin de 6 cifre. 

  1. Cum se pozitioneaza Germania in fata tavalugului

  1. De aici vine volatilitatea pe care o vedem in ultimele zile. Vom avea un weekend destul de agitat.  

  1. Miza mintarii NFT-urilor ieftine va ajunge la dimensiunea dezbaterii dintre Ethereum si Binance Smart Chain cu privire la fee-urile din DeFi ( daca BSC e Defi) 

  1. Unul din motivele pentru care cred ca India va sfarsi prin a avea o legislatie crypto friendy e lobby-ul celor care chiar inteleg tehnologia.  

==================

Cryptobook of the week: Azi nu avem o carte, ci un curs foarte fain de la greii Andreessen Horowitz. Enjoy: https://a16z.com/crypto-startup-school/

Business book of the week: Delivering Happiness. Tony Hsieh de la Zappos.

 

Romanian exchange that we recommend:LDV Exchange( disclaimer: Stakeborg e investitor) 

Youtube channel we enjoy watching: Alessio Rastani. Nu e doar despre crypto, dar are analize foarte bune. Multe de invatat la nivel macro. 

==================================

What we like:

Banarea bitcoin si a cryptomonedelor e un nonsens gandit si pus in practica de oameni care nu inteleg faptul ca oamenii vor gasi o modalitate de a le ocoli barierele.

What makes us think:

Numarul de oameni care ne scriu pentru a lucra sub o forma sau alta la Stakeborg e mindblowing. Asta ne face sa ne gandim la faptul ca sigur exista multi oameni buni si capacitosi care si-ar dori sa faca din pasiunea pentru crypto un job full-time dar nu au curajul de a face un pas decisiv.