- The Crypto Insider
- Posts
- The Crypto Insider #22: Evolutia pretului in crypto & portabilitatea bitcoinului
The Crypto Insider #22: Evolutia pretului in crypto & portabilitatea bitcoinului
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Inainte de toate, doua anunturi:
Pe canalul “The Stakeborg Talks” vom avea live in aceasta seara cel de-al treilea episod unde invitat este Avi Cicirean, GM la Brand Minds, advisor la Stakeborg si cryptomaniac cu acte in regula. Canalul e aici.
Prietenii nostri de la cryptonita.ro si-au lansat propriul canal de Youtube si primele 2 episoade arata si suna foarte misto. Toate stirile care te intereseaza intr-un format smart. Check them out - aici.
Un subiect pe care il vom explora mai mult pe viitor in variantele paid ale newsletterului este intelegerea evolutiei pretului. De ce se duce in sus si de ce apoi merge in jos sau invers? Ce il impinge si ce il prabuseste?
Pe scurt, raspunsul cel mai simplu se rezuma la emotiile oamenilor prezenti in piata.
Primul ATH al unui token abia listat este facut in urma satisfacerii cererii din public sale. Cu cat runda de seed, private, early investors suna mai bine ( una e sa ai a16z si alta un fond abia aparut pe piata) cu atat cererea la public sale si imediat dupa e mai mare.
Urmeaza o perioada in care pretul face un retracement care depinde de mai multi factori: vestarile short-term, cate “x-uri” a facut in prealabil, dar si interesul pe care un proiect il manifesta pentru sustinerea pretului. E important de inteles ca desi iti doresti ca pretul tokenului tau sa creasca pe termen lung, asta nu inseamna ca e o idee buna sa ai parte doar de platouri si cresteri bruste. Pretul e instrument de marketing foarte puternic si esti interesat sa il folosesti in primul rand pentru a creste numarul de token holders. Ca X e dezamagit si vinde lui Y e aproape irelevant pentru un proiect atat timp cat asta nu se transforma intr-o tendita masiva. Retracementurile sunt perioade in care mainile slabe si cei care nu inteleg evolutia pretului isi vand tokenii catre cei care cred in proiect sau oameni noi care vad oportunitatea de a intra la un pret mai mic.
Dupa retracement, de cele mai multe ori urmeaza un platou in care pretul nu face mare lucru, volatilitatea e mica si volumele aidoma. Platoul este in general scurtcircuitat de news-urile pe care proiectele le arunca pe piata intrucat nu iti doresti un platou care pare ca nu se mai sfarseste.
Ultimul stage e crestere exponentiala sau moarte subita. E punctul in care proiectul face delivery la ce a promis sau esueaza. Ajunge la un numar de oameni indeajuns de mare incat sa aiba o forta gravitationala care sa il propulseze la cateva sute de milioane marketcap si o listare pe un tier 1 exchange, sau se pierde in irelevanta. Aici, comunitatea joaca un rol cheie.
Ce am descris mai sus nu e un standard ci doar o serie de borne. Fiecare etapa si proiect vine cu caracteristici particulare, dar in mare, mai devreme sau mai tarziu regasim aceleasi momente pentru ca participantii in piata sunt mai asemanatori decat credem.
We #gobig or #gohome
Stay safe,
V
-------------------
Razvan’s Macro2c:
Acum ceva timp Ray Dalio vorbea despre eventualele probleme legale pe care bitcoin-ul le-ar putea intampina facand o paralela cu Gold Reserve Act din 1934. Anterior acestui moment, odata cu Executive Order 6102, cetatenilor americani le-a fost interzis sa detina sau sa tranzactioneze aur indiferent in ce parte a lumii s-ar afla. Aceasta limitare a disparut complet abia in 1975.
Pare ireal, dar e o parte a istoriei recente.
In prezent, daca vrei sa cumperi aur “as a store of value”, in bullion, trebuie sa platesti un premium de approx 5% fata de pretul oficial, ceea ce te pune “pe rosu” din start iar aurul nefiind foarte volatil e posibil sa ramai astfel pentru o lunga perioada de timp. Daca aurul tau depaseste anumite cantitati sau vrei alte beneficii ( tax-advantaged investment accounts ) ai nevoie de aprobari de la IRS. Cei mai multi investitori mari in aur nu au decat un certificat care le confirma ca detin respectiva cantitate, dar de vazut nu au putut sa o vada vreodata.
Ce puteai face daca aveai doar aur anul trecut in aprilie cand totul era inchis mai putin magazinele alimentare si farmaciile? De aici caracteristica cea mai valoroasa a bitcoinului in raport cu aurul: portabilitatea. Cu 0.1 bitcoin esti mult mai “lichid” decat cu echivalentul a 0.1 BTC in aur.
Cand tot mai multa lume va realiza lucrul asta, raportul dintre marketcapul aurului vs bitcoin va suferi modificari majore intr-un timp foarte scurt. Acolo va incepe ATACUL FINAL.
R.
===========
Altcoin Pulse
1inch este un proiect care colecteaza si gaseste cele mai bune cai posibile pentru un token swap, folosind DEX-uri (DEX Aggregation Protocol). Facand acest lucru, ajuta utilizatorii sa obtina cele mai bune rate in comparatie cu a utiliza un singur exchange. O problema a criptomonedelor este ca in momentul de fata exista multe DEX-uri diferite, cu preturi diferite, lichiditate, comisioane, sau slippage. Pentru traderi care tranzactioneaza sume mai mici, diferentele poate sunt insignifiante, dar pentru cei care tranzactioneaza sume mari, gasirea celei mai bune rate poate economisi multi bani.
1inch este format din 2 protocoale: “Aggregation Protocol” si “Liquidity Protocol”. 1 inch utilizează algoritmul său avansat „Pathfinder” pentru a căuta exchange-uri si protocoale de lichiditate pentru a facilita si optimiza ruta de trading.
Protocolul de lichiditate de la 1 inch a fost lansat în august 2020 sub numele „Mooniswap”. Cand protocolul a fost actualizat la V2, „Mooniswap” s-a transformat in protocolul de lichiditate 1inch. În total, 1inch a strans 14,8 milioane de dolari din fonduri crypto de top, cum ar fi Pantera Capital, ParaFi Capital, Binance Labs si Galaxy Digital.
Token-ul 1INCH
este de tip ERC-20, cu un supply maxim de 1.5 miliarde, in circulatie fiind 150.7 milioane in momentul de fata.
detinatorii de 1INCH pot participa la o asa numita “guvernare instantanee”. Un nou tip de guvernare în care comunitatea poate participa, beneficia si vota pentru setari specifice ale protocolului, fara e exista nicio bariera de intrare.
distributia 1INCH este dupa cum urmeaza: core backers and contributors (~53.3%), community incentives (30.0%), protocol growth and development (~14.4%), and advisors (2.3%)
Glosar:
1inch DEX Aggregation Protocol (‘Aggregation Protocol’)
Obtine lichiditate din diferite exchange-uri si poate imparti o singura tranzactie (trade) peste mai multe DEX-uri.
1inch DAO
Un colectiv format din stakeholders 1inch.
1inch improvement proposals
Acolo unde utilizatorii pot propune si discuta in mod deschis posibile îmbunatatiri ale protocolului 1inch, pot facilita guvernarea sau pot solicita noi caracteristici.
1inch Liquidity Protocol
Permite swap-uri descentralizate de tokeni, oferind, de asemenea, recompense pentru LPs (liquidity providers) si pentru cei care fac staking, si oportunitati de guvernare sub modelul DAO.
1inch Limited (‘Echipa’)
O entitate cu sediul in Insulele Virgine Britanice care coordoneaza eforturile de dezvoltare a retelei de protocoale descentralizate 1inch.
Instant governance
Un nou cadru de guvernare, in care comunitatea poate participa, beneficia, si vota pentru setari specifice de protocol.
Smart routing
Conecterea intre platformele si centralizate si descentralizate pentru a minimiza slippage-ul si a colecta cel mai bun pret disponibil.
============
Interesting Headlines ( Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)
Iti dai seama de cat de antifragil este Ethereum cand facem new ATH, fees-urile raman mari, minerii castiga tot mai multi bani si cu toate astea distanta intre Ethereum si urmatorul proiect de infrastructura raman ani-lumina.
Pentru ca NFT-urile sa aiba viata lunga avem nevoie de solutii rapide in materie de gaz ieftin sau infrastructuri capabile sa fie nu doar rapide si ieftine dar si dornice sa atraga oamenii din nisa asta la ei in ograda.
Crypto s-a miscat foarte bine intr-o zona gri din punct de vedere legislativ inclusiv in tarile in care parea ca gri-ul se transforma in negru. Asta e motivul pentru ca suntem convinsi ca legislatia, cand va veni, va fi un moment de descatusare a pietei.
Imi pare o stire importanta pentru ca PTJ e unul din marii investitori ai vremurilor noastre. Dupa ce “a mirosit” oportunitatea numita bitcoin anul trecut in toamna, acum vorbim si de businessuri de infrastructura.
Dupa miscarea cu Paypal checkout, nu e de mirare ca Shopify se incalzeste pe margine. Putin cam tarziu, totusi.
Tether se misca repede iar stablecoins vor fi in avangarda care va torpila sistemul financiar traditional.
==================
Cryptobook of the week: Ethereum. Complete Guide to Understanding Ethereum, Blockchain, Smart Contracts, ICOs, and Decentralized Apps
Business book of the week: Bold: How to Go Big, Make Bank, and Better the World by Peter Diamandis and Steven Kotler.
Romanian exchange that we recommend:LDV Exchange( disclaimer: Stakeborg e investitor)
Youtube channel we enjoy watching:Alessio Rastani. Nu e doar despre crypto, dar are analize foarte bune. Multe de invatat la nivel macro.
==================================
What we like:
Si din punct de vedere al unei legislatii favorabile, vom asista tot la un game theory in care incapacitatea de a veni cu ceva constructiv va crea dezavantaje pe termen lung. Fix asta explica in interviul de mai jos, Hester Peirce, sefa de la SEC-ul american. Cand investitorii sunt interesati de un anumit asset, daca nu le creezi un cadru favorabil, nu inseamna ca ii tii departe de acel asset ci risti ca ei sa mearga in zone mai gri.
What makes us think:
Ca tot vorbim de instrumente investitionale, am dat de curand peste graficul de mai jos. Index-urile sunt lucruri simple de inteles pentru orice tip de investitor si ofera acces la o plaja flexibila de assets. E o zona care devine si pentru noi, la Stakeborg, tot mai interesanta.