TCI #229: ETH, regele altcoins

Ce ne facem cand nici cel mai important altcoin nu face fata BTC?

Stiu ca tin sneak peek-urile la o durata de 5 minute dar de data asta nu m-am putut abtine - Smart Money Dashboard a primit primul upgrade. Mai jos, Vlad explica evolutia sa si ce teza investitionala vei putea aborda in functie de profilul tau.

650 de membri Stakeborg Academy se pregatesc pentru oportunitatea urmatorului bull run. Cu doua saptamani complet gratuite in perioada de trial, si tu poti face acelasi lucru fara niciun risc. Aboneaza-te acum.

  • 📈 Matei’s Update

  • Sports x NFTs

  • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

  • 👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 5 minute

📈 MATEI'S UPDATE

Nu doar Smart Money Dashboard a primit un upgrade - avem un nou dashboard si pentru TCI. Asta ca sa fie mai usor sa punem lucrurile in context atunci vorbim de grafice, intr-o forma mai compacta :)

Inainte de toate, nu putem sa trecem cu vederea evolutia S&P500. Saptamanile trecute mentionam ca se afla la rezistenta, ceea ce ar putea fi un impediment pentru crypto care abia a prins picioare. Aflam ca S&P500 poate sa si scada, nereusind sa faca higher highs (totul pe un RSI si el in scadere). Lucru care va duce cel mai probabil la revizitarea zonei de suport la 4300 sooner or later:

Cu toate ca in crypto nu avem presiuni considerabile, breakout-ul esuat de saptamana trecuta a BTC la $31.000 a trimis piata in jos. Structural vorbind nu s-a schimbat nimic pentru el… dar alts-urile nu sunt la fel de norocoase. Inclusiv ETH, regele altcoinurilor, a avut un breakdown sub $1910 si a reintrat in range-ul lunii aprilie:

Iar asta este important in contextul mediului de azi. Narativa ETF-ului Bitcoin il declara cu usurinta castigator, insa putini s-ar fi asteptat ca ETH sa fie lasat atat de in spate (mai ales avand propria narativa a unui potential ETF). Ca atare, sa ne uitam la graficul ETH/BTC care continua sa arate rau:

Structura weekly este un cumul de lower highs si lower lows din septembrie 2022, iar breakdown-ul sub 0.065 demonstreaza clar slabiciunea ETH. Fara vesti bune, ETH nu da semne ca s-ar putea trezi si se alatura flotei de altcoins care subperformeaza de aproape un an de zile.

Exista doua sperante pentru ETH sa faca all time highs versus BTC:

  • Incepem un bullrun in care oamenii pariaza pe el, utilitate din spate si capitalizarea de piata scazuta pentru randamente mai mari.

  • Un ETF este aprobat cat de curand (putin probabil avand in vedere ca inca nu avem filing-uri) si colosii din finantele traditionale se ingramadesc sa obtina yield si expunere la DeFi si NFTs.

Prima dintre ele este cea mai plauzibila avand in vedere utilizarile ETH onchain. Doar daca detii NFT-uri pe Ethereum inseamna ca cel mai probabil le-ai cumparat cu ETH. Pentru asta ai consumat gas + transferurile intre wallet-uri. Deja trebuie sa detii mai mult ETH decat costa NFT-ul. Acelasi lucru se aplica staking-ului, imprumuturilor, LPing, swapping samd. Fundamental vorbind, ETH are multe avantaje.

Asta nu exclude a doua varianta insa cea din urma este mai putin probabila. Chiar daca vom avea ETF-uri ETH, asta probabil nu va fi suficient ca sa schimbe radical situatia ETH avand in vedere ceata si ostilitatea legislatiei americane privind securities, in care nu este deocamdata clar daca ETH se incadreaza.

Ce ne impiedica sa vedem valoarea ETH crescand cot la cot cu BTC este mediul macro. Lumea vrea sa fie in active semi sigure iar beta-ul ETH nu demonstreaza acum decat ca este mai susceptibil la scaderi. Ceea ce inseamna ca pana nu intram din nou in perioada in care pietele se duc doar in sus, cele mai multe alts (inclusiv ETH) vor fi prea riscante pentru randamentele potentiale. Inclusiv portofelele care contin doar ETH si BTC subperformeaza in bear markets.

Dar asta nu ne opreste din a urmari momentul ideal de intrare din BTC in ETH si alte alts. Cu atat mai mult in bear markets cand ramanem putini in piata, sentimentul investitorilor este la pamant si preturile jos. O sa revenim la graficele astea periodic ca sa vedem cand e ideal sa intram dintr-unul in altul ca sa maximizam profiturile.

Matei

PS: saptamana asta vine prima editie din newsletter-ul secret care sunt sigur ca o sa va placa :) asa ca daca n-ai invitat inca 3 prieteni la newsletter, asigura-te ca o faci inainte de prima editie

⚽ Sports x NFTs

Saudi League

Implicarea extrem de agresiva a Arabiei Saudite in fotbalul european pune Sorare intr-o situatie tare dificila. Sunt multe carduri de mare valoare care ajung cvasi-inutile (cel putin pentru o perioada de timp), ceea ce, evident, nu convine multor utilizatori.

Implicit, valoarea acestor carduri coboara semnificativ, iar in imaginea de mai jos se vede evolutia cardurilor rare ale lui Karim Benzema - de la 0.3ETH in aprilie, s-au vandut si cu 0.05ETH in iunie, dupa ce francezul a semnat cu Al Ittihad.

Se zvoneste ca Bernardo Silva si Neymar ar fi si ei tentati sa se alature echipei Al Hilal. Ca idee, saptamana trecuta un card Neymar limited s-a vandut cu 0.1ETH, iar un card Neymar rare s-a vandut pentru 0.92 ETH. Unde ar ajunge floor price-ul daca brazilianul ar semna cu arabii?

Poate parea recomandat ca Sorare sa integreze Saudi League, insa acoperirea unei noi ligi, respectiv contractarea acesteia (si implicit mintarea de noi carduri) vine cu minusurile diluarii. Practic, apar in plus cel mult 1000 de carduri limited / 100 de rare / 10 super rare si 1 card unic / jucator / sezon / echipa noua contractata.

Mai mult, contractarea ligii vine la pachet cu integrarea acesteia in competitii precum All Star, Champion Asia sau Capped (220 / 240 / 270), ceea ce creste considerabil dificultatea pentru managerii de azi.

O alta varianta ar fi acoperirea ligii saudite doar din perspectiva punctajelor jucatorilor care au deja carduri mintate, similar cu modul in care a fost gestionata situatia in Premier League pana la acordul din ianuarie. Ramane de vazut ce varianta va alege echipa Sorare.

Yann Sommer Rare Card

Am urmarit indeaproape evolutia cardului rar al portarului lui Bayern Munchen, elevetianul Sommer. Acesta i-a tinut locul lui Neuer pe perioada accidentarii acestuia, insa antrenorul Tuchel il prefera pe Neuer pentru sezonul urmator, astfel ca in aceasta vara, cel mai probabil, Sommer va parasi echipa.

Pretul cardurilor rare ale lui Sommer a stagnat undeva in jurul a 0.25ETH, insa imediat ce Fabrizio Romano - cel mai bine conectat jurnalist in lumea transferurilor din fotbal la ora actuala - a confirmat ca Sommer e tinta lui Inter, s-au vandut carduri si cu 0.35ETH!

Bineinteles, atat timp cat Sommer nu a semnat cu Inter, exista posibilitatea ca acesta sa ramana la Bayern, sa ajunga la alte echipe din Europa sau poate chiar in Liga Saudita. In functie de noul club, valoarea cardului acestuia va fi una diferita. E un risc pe care fiecare manager Sorare si-l asuma in acest mercato.

Pana data viitoare, nu uitati, enjoy the journey!

Ionut (1johnny)

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:

Toata industria crypto este formata din 190.000 angajati. Cam la fel de multi ca locuitorii Galatiului. In cazul in care te ingrijorai ca we’re not early anymore.

Sega se razgandeste si spune ca blockchain gaming-ul e naspa. Asta dupa ce a incheiat multiple parteneriate cu firme crypto. S-a gandit cineva sa faca jocuri care nu sunt play-to-earn?

CZ nu ramane doar fara licente in Europa, ramane si fara cei mai importanti angajati. Pare ca 2023 nu este anul Binance.

Colectia BAYC n-o duce prea bine (si, in consecinta, nici APE). NFT Winter nu cruta pe nimeni (in afara de Pudgy Penguins).

China who? Republica Moldova interzice tranzactionarea crypto si serviciile aferente, blocand o industrie din a contribui la evolutia tarii.

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Twitter thread:

Este usor sa spui o poveste in multe cuvinte. Mai greu este sa-i pastrezi esenta intr-un format scurt. Storytelling intr-o fraza si o imagine. Pe scurt, reclame. De data asta de la branduri de ceasuri:

Carte:

The Design of Everyday Things. Cani, usi, lampi - cateva dintre lucrurile la designul carora nu ne gandim in mod activ dar folosite zilnic. Donald Normal explica in cartea sa relatia pe care design-ul o are cu psihologia si importanta lui in interactiunile noastre zilnice cu obiecte “plictisitoare”.

“Good design is actually a lot harder to notice than poor design, in part because good designs fit our needs so well that the design is invisible.”

Video:

Traim intr-o lume in care cei mai multi dintre noi se vor afla in campul muncii pana dupa varsta de 70 de ani. Si pentru asta va trebui sa ne reinventam nu o data, ci de mai multe ori. Uite de cele alte patru lucruri pe care trebuie sa le indeplinesti pe langa cele 10.000 ore de efort necesare ca sa devii expert intr-un domeniu:

Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi?

Login or Subscribe to participate in polls.

Cetateanul neturmentat spune:

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.