TCI #233: Moartea printr-o mie de taieturi

O metoda eficienta a pietei de a scapa de turisti.

Fiindca saptamana trecuta am fost ocupati cu TST-ul de la Untold, ma folosesc de ocazia asta sa va amintesc ca puteti primi premii prin programul de referral:

 • 1 prieten invitat - Raport trenduri si narative crypto 2023

 • 3 prieteni invitat - Newsletter Secret

 • 5 prieteni invitat - Stakeborg Mistery Box

 • 10 prieteni invitat - $100 Voucher Stakeborg Academy

Tot ce trebuie sa faci este sa copiezi linkul (scroll mai jos) si sa-l trimiti unui prieten care nu este deja abonat. It’s free, it’s fast & it’s valuable :)

 • 📈 Matei’s Update

 • ⚽ Sports x NFTs

 • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

 • 👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 5 minute

📈 MATEI'S UPDATE

Povesteam intr-un newsletter Pro recent despre diferenta intre time-based capitulation si price-based capitulation. Pe scurt, exista doua tipuri de capitulari in functie de ceea ce mana investitorii sa iasa din piete: un timp indelungat la preturi joase, caz in care plictiseala ii determina sa isi mute capitalul in alta parte sau miscari atat de severe in pret incat toata lumea vinde tot si trec mai departe.

In bear markets, avem nevoie de amandoua felurile de capitulare ca sa scapam de turisti pana ramanem doar cei care cred cu adevarat in etos. Unii ar spune ca am iesit deja din bear market dat fiind ca BTC a facut ~2x de la lows dar vedem totusi sentimentul jalnic din piata. Twitter-ul si site-urile de stiri au tendinta de a fi negativiste pe masura ce pretul nu mai evolueaza pozitiv. Oare de ce?

In imaginea de mai sus am scos in evidenta 4 locuri de acumulare a BTC si durata lor. Fiindca nu ne putem teleporta instant la $100.000, trebuie sa urcam in trepte - iar asta necesita si pauze in care tokenii schimba maini.

Daca va veti uita, de fiecare data cand ne apropiem de finalul duratei, increderea investitorilor va fi cea mai scazuta. Asta pentru ca in lipsa miscarilor nebune cu care ne-a obisnuit crypto, multi cred ca totul s-a sfarsit (ca la un time based capitulation). Cum va puteti imagine, cumparaturile in aceste perioade sunt deseori profitabile.

Ce nu ne-a priit in perioada asta a fost ca indiferent de vestile bune, pretul nu a reusit sa urce. In acelasi timp, nici nu a scazut semnificativ in prezenta vestilor proaste. Ceea ce inseamna ca suntem deocamdata la mana indicilor internationali (mai jos S&P500) care s-au hotarat sa intrerupa gain-urile spectaculoase pentru o saptamana de scaderi, fix la rezistenta:

Cu toate ca ar fi fost mai placut daca S&P500 testa 4450 ca suport, n-am fost prea departe si putem considera ca avem o baza de pe care sa mai punem presiune pe rezistenta pana va ceda. Si hai sa va mai arat ceva care pare sa evolueze cum ne doream:

Cu DXY apropiindu-se de rezistenta (confluenta cu downtrend-ul inceput in noiembrie), poate aceasta noua incercare sa aduca BTC deasupra $30.000 cu o inchidere definitiva? Sau vom sfarsi din nou prin a forma un wick lung, bearish?

Matei

⚽ Sports x NFTs

Card Bonus

Echipa Sorare livreaza update-uri peste update-uri in acest an, iar platforma devine din ce in ce mai complexa. De cele mai multe ori, aceste modificari sunt primite pozitiv de mai fiecare utilizator, insa uneori apar si controverse. Una dintre aceste controverse a fost starnita de noul Fitness Bonus si de gamificarea considerata de unii prea avansata a Sorare.

Pe scurt, Fitness Bonus reprezinta un nou tip de card bonus, care, in procente de la 0% la 10%, exprima cat de fit este respectivul card. Astfel, fiecare card incepe de la 10% Fitness Bonus si scade daca e inclus intr-o echipa, iar jucatorul evoluaza in acea etapa. In contrapartida, un card devine mai fit daca nu este folosit intr-un game week.

Apare si un Physio Center, unde pot fi trimisi jucatorii de catre manager, similar cu Academy. Aici, rest packs vor fi disponibile in schimbul Sorare coins, cumparate cu fiat, respectiv castigate ca rewards. Aceste rest packs pot fi folosite de manageri pentru a grabi procesul de recuperare al unui card.

Recapitulam cele patru tipuri de bonusuri pe care un card Sorare le poate primi incepand cu luna septembrie a acestui an:

 • Bonusul de sezon nou (5%): fiecare card din sezonul curent primeste 5%. Odata incheiat sezonul, acest bonus dispare.

 • Fitness Bonus (0–10%): creste / coboara (lent) de la etapa la etapa, in cazul in care jucatorul e selectat intr-o echipa de managerul Sorare, respectiv daca evolueaza sau nu in acea etapa.

 • XP (0–10%): rasplata pentru managerii care au incredere intr-un jucator si ii ofera continuitate. Incepe de la 0% si se injumatateste cand cardul e vandut.

 • Collection Bonus (0–5%): recompenseaza managerii care au mai multi jucatori din aceeasi echipa, din cadrul aceluiasi sezon.

In episodul urmator povestim despre Cash Wallet, probabil cel mai mare milestone al anului pentru Sorare. Pe scurt, acesta permite cumpararea, vanzarea si tranzactionarea de carduri Sorare cu euro, dolari sau lire sterline, iar, cel mai important, depunerea si retragerea se vor putea face dintr-un / intr-un cont bancar asignat contului.

Pana data viitoare, nu uitati, enjoy the journey!

Ionut (1johnny)

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:

Goldman Sachs prezice ca sectorul AI ar putea avea o capitalizare de piata de peste $200 miliarde pana in 2025, perfect in linie cu interesul generat in ultimul timp.

BOE avanseaza cu planurile de lansarea a unui CBDC, continuand de aceasta data cu un raspuns la consultatiile anterioare.

Market makerul DWF Labs si-a facut exitul din $YGG dupa ce tokenul a crescut masiv, incheiand practic colaborarea dintre cele doua echipe.

Acum ca generatia Z este activa in votare, candidatii la guvernarea tarilor trebuie sa ia in calcul nevoile lor. Printre care, desigur, crypto.

Paypal isi face stablecoin, oferind astfel legitimacy pentru crypto ca forma de plata.

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Twitter thread: Cu sumedenia de informatii disponibile in prezent, avem nevoie de modele mentale bine stabilite pentru a cerne pe cele calitative. Un thread cu 8 astfel de modele simple dar eficiente:

Carte: Rest. In timp ce companiile de audit sau cele din investment banking se lauda cu numarul de ore lucrate de angajati, altii obtin mai multa productivitate lucrand mai putin. Poate suna contraintuitiv pentru workaholici insa odihna te ajuta sa lucrezi mai bine.

If you want rest, you have to take it. You have to resist the lure of busyness, make time for rest, take it seriously, and protect it from a world that is intent on stealing it.”

Video: Ajungem de cele mai multe ori sa ingropam dorinte, credinte sau parti din noi care nu sunt acceptate social pentru a ne integra. Adevarul este ca, facand asta, doar amanam problemele. Ce trebuie sa facem este sa le cautam, ascultam si sa invatam sa convietuim:

Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi?

Login or Subscribe to participate in polls.

Daca as putea scrie o singura fraza care sa encapsuleze tot ce s-a intamplat intr-o saptamana in crypto, as face-o. Trust me.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.