TCI #234: $2 trilioane vor intra in crypto

In lupta impotriva SEC-ului, incepem sa vedem primele semne victorioase.

Perioadele “moarte” (lipsite de actiune) in piete distrug capitalul incepatorilor care tranzactioneaza din plictiseala. In market update, Vlad explica lipsa de volatilitate si reitereaza targeturile pentru Bitcoin.

Membrii Stakeborg Academy sunt pregatiti pentru toate scenariile probabile. Si acoperind toate timeframe-urile, reusesc sa profite in orice situatii. Vrei si tu? Tot ce trebuie sa faci este sa te abonezi apasand aici.

  • 📈 Matei’s Update

  • 🎵 Grimes a facut mai multi bani din NFT-uri decat din muzica - MEANiX

  • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

  • 👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 5 minute

📈 MATEI'S UPDATE

Quick recap inainte de subiectul principal al newsletter-ului:

  • Fitch scade rating-ul US la AA+ de la AAA pe fondul deteriorarii calitatii guvernantei

  • Core CPI continua sa scada dar mai incet, 4,7% de la 4,8% in iunie

  • CPI-ul a venit in crestere conform asteptarilor, 3,2% fata de 3% in iunie

Vesti neutre spre proaste pentru economia mondiala. S&P500 a scartait putin. Inapoi la (celelalte) ale noastre.

Surpriza!!! Sau nu. In loc sa refuze aplicatia ARK pentru un ETF spot Bitcoin, SEC-ul si-a amanat decizia cu pretextul ca doreste sa auda comentarii si sa starneasca discutii constructive cu publicul. Cred ca observam cu totii ironia mesajului.

Pana acum, SEC-ul a actionat unilateral si a refuzat in mare parte colaborarea cu institutiile din crypto pentru crearea unui framework legislativ propice. A dat in judecata exchange-uri care au fost folosite de guvernul American si a incercat sa “protejeze” investitorii de orice, numai de adevaratii inamici nu.

Ce s-a schimbat in ultimul timp si de ce tonalitatea hotarata a lui Gensler a devenit dintr-o data toleranta? Sa fi fost mini victoria Ripple in cazul cu ei? Sau presiune & lobby din partea Wall Street-ului dupa ce Blackrock (& co) a aplicat si el pentru un ETF?

Bigger picture, poate ca nu e atat de important acest detaliu. La sfarsitul zilei, suntem cu un pas mai aproape de banii TradFi si adoptie in masa. Ce ar insemna aprobarea ETF-ului BTC in numere?

  • Capitalizarea de piata a S&P500 este de $37.16 trilioane

  • Capitalizarea intregii piete crypto este $1.22 trilioane din care Bitcoin reprezinta jumatate

  • Procentul recomandat de analisti pentru alocarea in piata crypto este de 5%

Cu doar 5% alocati in crypto (calculand doar banii prezenti in S&P500), capitalizarea pietei crypto ar face 2.5x iar majoritatea fondurilor s-ar indrepta spre large caps. In timp, cu evolutia tehnologiei si a utilizarii, crypto nu va mai fi vazut ca fiind atat de riscant iar recomandarea alocatiei catre piata va creste.

Nu mai mentionez ca deocamdata lichiditatea este atat de scazuta incat daca banii respectivi ar intra in piata, nu ar exista suficienti vanzatori pentru a satisface cererea care ar putea fi generata de fonduri de investitii sau/si de pensii. + investitorii retail.

Mai avem totusi pana la indeplinirea acestui vis umed. Final boss-ul SEC nu se lasa usor iar conditiile economice nu se arata propice risk assets. Se aliniaza din ce in ce mai multi catalizatori pentru 2024 (in frunte cu halving-ul) care vor trebui sa invinga o posibila recesiune. Fingers crossed.

Matei

📝 Notes from MEANiX

Grimes a facut mai multi bani din NFT-uri decat din muzica.

Probabil ca unii dintre voi ati dat auzit ca Grimes si-a caracterizat relatia sa cu Elon Musk drept “the best internship ever.” Ei bine, in acelasi interviu publicat de revista Wired, cantareata a fost intrebata, printre alte lucruri, si daca a facut mai multi bani din NFT-uri decat din intreaga sa cariera muzicala. Raspunsul a fost scurt si la obiect: “da.”

Desi Grimes nu este unul dintre cei mai mari artisti ai lumii, notorietatea ei o depaseste pe cea a majoritatii muzicienilor. Deci, daca Grimes a reusit sa incaseze mai multi bani dintr-o singura colectie de NFT-uri decat din intreaga sa cariera, sunt sigur ca iti pot imagina cam cat de benefica ar fi introducerea collectibles-urilor digitale in cultura muzicii moderne, mai ales pentru artistii mici.

Un alt factor care va influenta atat pozitiv, cat si negativ, vietile artistilor de pretutindeni este inteligenta artificiala. Saptamana aceasta VC-ul Betaworks si comunitatea Water and Music organizeaza un eveniment in NYC unde se vor aduna minti briliante din music tech si vor discuta despre implicatiile AI-ului in muzica. Inca de dinainte de a izbunci ChatGPT-ul, arta si muzica AI au jucat un rol important in Web3. E clar ca cele doua lumi se impletesc.

Voi participa la acest eveniment, sunt curios ce voi afla si, mai ales, cum se simt acesti inovatori ai muzicii in legatura cu scena Web3 si posibilitatile acestui spatiu pe viitor. Abia astept sa va spun mai multe peste doua saptamani.

Inainte sa inchei, e bine de stiut ca tocmai s-a terminat “Onchain Summer” pe Anotherblock. Peste 50.000 de NFT-uri au fost mintate pe BASE in cadrul unui eveniment ce a celebrat muzica onchain. Urmeaza alte doua drop-uri pe Anotherblock pe care sa tineti ochii: prima piesa inregistrata a lui Michael Jackson cu The Jackson 5 (nu a fost lansata niciodata) si o piesa de-a lui Justin Bieber.

MEANiX.

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:

Prin 2000, Caddy spunea “Vine garda sa ne bage dupa gratiile de fier”. Saptamana trecuta, SBF a pus in aplicare versurile dupa o alta prostie. Daca nu era clar, inca un semn ca merita sa stea la puscarie.

Base face un launch dragut, ca la carte unde i-a invitat si pe cei de la Coca Cola sa participe cu o colectie de NFT-uri.

Lui Trump de fapt ii place crypto. Atat timp cat e in wallet-ul lui. Si eventual provenit din propria colectie de NFT-uri.

Politia canadiana foloseste Chainalysis sa prinda infractori. Daca as face un poll, in cat timp credeti ca o sa foloseasca si autoritatile romane aceeasi tehnologie?

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Twitter thread: Despre lucrurile importante in viata si cum sa nu le pierdem din vedere cand mereu avem shiny new things in fata (iar asta include crypto). Sahil nu dezamageste:

Carte:  Rebel Ideas. Prea des ne gasim in echochambers care ne feresc de parerile diverse ale lumii. Si in acest fel auzim doar ce credem deja, nelasand loc si pentru alte idei. Letal pentru dezvoltarea noastra.

Collective intelligence emerges not just from the knowledge of individuals, but also from the differences between them.”

Video: Base este cel mai nou L2, construit folosind Optimism de catre Coinbase. Si considerand numarul de oameni la care Coinbase are expunere, Base e sus pe lista mea. In 4 minute, Defiant explica mai jos ce trebuie sa stii despre el:

Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi?

Login or Subscribe to participate in polls.

🐱 sau 🐮? Indiferent de țâță, pare ca facem treaba buna:

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.