TCI #235: Bitcoin la $25.000. Cat mai coboara?

Ceva imi spune ca primul suport nu va rezista. Unde ne oprim atunci?

Inca de la $30.500, Vlad si-a expus gandurile cu privire la slabiciunea locala din piata. Asociata cu situatia economica globala, ultima scadere n-a venit neanuntata - ne-a oferit toate indiciile necesare. Discutate (din nou) in market update-ul de mai jos.

In fiecare miercuri, abonatii Stakeborg Academy primesc o analiza video detaliata asupra pietei impreuna cu newsletter-ul Pro. Crypto, trading, economie, business - ca sa te pregatesti mai bine pentru data viitoare. Aboneaza-te apasand aici.

  • 📈 Matei’s Update

  • Sports x NFTs

  • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

  • 👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 7 minute

📈 MATEI'S UPDATE

Pentru ca tot ne plangeam ca piata crypto e plictisitoare de niste luni incoace, na poftim. Am primit in sfarsit un raspuns inapoi: mergem in jos. Cu un flush de proportii mari ne-am teleportat la low-urile anterioare pentru BTC, retestandu-le. Observati totusi ce s-a schimbat?

Valoarea F&G la nici o saptamana dupa cadere este 38. Adevarul este ca inca nu am facut un lower low pe chartul BTC ca sa ne ingrijoram teribil - dar cu siguranta nu avem vesti bune. Am facut practic un retrace complet al castigului de pe urma Blackrock & Co (poveste care nu s-a anulat btw) si trebuie sa revizuim planul.

De ce a scazut piata? Sa fi fost zvonurile despre vanzarea BTC din partea SpaceX? Probabil nu, fiindca sunt false. Atunci intrarea Evergrande in faliment? Greu de crezut ca nu a fost priced in in toate pietele de anii trecuti. Sa fi fost minutele de la FOMC? Un frontrun la un potential raspuns negativ pentru ETF-uri? Sa fi fost…

Asta este partea pe care nu o stim cu siguranta. Hai mai bine sa ne uitam la ce sigur stim: am avut cel mai mare eveniment de lichidare a traderilor din ultimele 14 luni. Pe 16 august, peste $1 miliard au fost lichidati, majoritatea provenind din pozitii long (duh). De asta nu ne jucam cu leverage-ul. Pana si exploiter-ul BNB a fost lichidat de $53 milioane. Nimeni nu scapa de greed.

Si ce mai stim este ca avem o piata lipsita de lichiditate de ceva timp. Cand combini asta cu lipsa de volatilitate, specifica spatiului crypto, stii ca ai in fata o bomba cu ceas. La un moment dat (istoric vorbind nu prea tarziu), pretul o sa zvacneasca intr-o parte sau alta. Mult mai puternice decat in mod normal. Ghinionul nostru ca a fost in partea “gresita” de data asta.

De cele mai multe ori, impulsurile de tipul asta in piata insotite de volum crescut (ceea ce am intalnit) seteaza tonul pentru perioade medii. Daca nu vom vedea o revenire in V in zilele care urmeaza, cel mai probabil vom petrece niste timp in zona $24.000 - $26.000. Numai bine pentru cei care voiau sa acumuleze la preturi mai mici.

Motivele de ingrijorare pentru perioada care urmeaza sunt simple: S&P500 face un lucru perfect sanatos si retesteaza suportul. Ca sa faca asta, din cauza cresterilor imense, are aproape -5% luna asta, un numar extrem pentru TradFi. Pentru noi, asta inseamna ca daca nu tine suportul vom avea parte de mai multe scaderi. Asa ca, de aceasta data, tinem cu TradFi.

Alts-urile, decimate. In afara de OP si alte cateva onchain, avem scaderi double digit chiar si dupa revenire. Cateva dintre ele chiar au facut new lows, aratandu-le slabiciunea si punand in lumina lipsa de lichiditate.

Ca sa inchei, vreau sa atrag atentia asupra faptului ca dintr-o data targeturile de $24.000 si $20.000 pentru BTC nu mai suna la fel de absurd. Asa ca daca piata nu v-a prins cu pantalonii in vine complet, poate ati vrea sa pastrati niste cash pentru entry-uri si mai jos.

Matei

⚽ Sports x NFTs

Cash Wallet, noul wallet oferit de Sorare pentru realizarea de tranzactii in-game, a fost lansat in 2 august. Walletul permite cumpararea, vanzarea si tranzactionarea de carduri cu euro, dolari sau lire sterline.

Odata ajuns live, Cash Wallet a devenit optiunea default pentru noii utilizatori ai platformei. Acestia isi pot, desigur, activa originalul ETH Wallet intr-un mod facil, iar fiecare manager poate alege pe care dintre cele doua walleturi le foloseste in orice moment.

Pentru cei ce folosesc ETH Wallet, nu e nicio schimbare. Nu exista obligativitate de a se folosi Cash Wallet, iar depunerea de fonduri se va putea face in continuare prin Metamask (ETH), respectiv prin Ramp sau MoonPay (achizitie de ETH cu FIAT).

Retragerea fondurilor se poate face acum direct intr-un cont bancar asociat contului Sorare. Aceasta optiune este disponibila doar pentru Cash Wallet, nu si pentru ETH wallet. Bineinteles, cand se fac aceste retrageri, trebuie tinut cont de legislatia aferenta fiecarei tari.

Manager Sales updates

  • Managerii cu optiunea cash-only activa vad toate listarile unde vanzatorii accepta cash (fiat), insa nu vad listarile celor care accepta ETH-only.

  • Cumparatorii cu ambele wallet-uri active vad toate listarile. Acestia pot folosi fie cash, fie ETH pentru o achizitie, insa nu pot combina fondurile dintre cele doua walleturi.

  • Managerii cu optiunea ETH-only activa pot vedea toate listarile, insa nu pot cumpara carduri de la manageri care accepta cash-only.

Impactul Cash Wallet

Numarul de noi useri care au realizat prima achizitie a unui card (limited, rar, super rar sau unic) este intr-o vizibila crestere de la lansarea noului wallet.

Sunt 220 de manageri care si-au cumparat primul card in data de 18 august. Sigur, pe fondul startului de sezon avem mai mult interes pentru Sorare, insa numarul de utilizatori nou e un metric foarte important in dezvoltarea platformei. Ramane de vazut care va fi retentia acestora.

Pana data viitoare, nu uitati, enjoy the journey!

Ionut (1johnny)

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:

Saptamana trecuta, in NL Pro, am dat cateva invitatii abonatilor Stakeborg Academy pentru Friend Tech. Zilele trecute, aplicatia a intrecut Uniswap si Bitcoin in materie de fees, strangand peste $1 milion in 24h.

Ne-am plictisit de S&P500 in crypto. Adevarata corelatia a BTC este cu… portocalele. Care, aparent, sunt o investitie buna.

Inca un punct de vedere pentru scaderea saptamanii trecute: devalorizarea yuan-ului chinezesc. Multe variabile, putine certitudini.

Ca tot il mentionam pe Musk, SpaceX de fapt nu a vandut Bitcoin. Dar l-a trecut pe bilant cu valoarea 0 in 2021-2022.

Nu e o idee rea sa tii pentru tine sumele castigate in crypto. Si daca n-o faci, macar asigura-te ca esti in siguranta. Altfel te cauta baietii.

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Twitter thread:

Un storytelling excellent, intr-o singura imagine si o fraza. Da, m-au prins reclamele in ultimul timp. Pentru ca e unul dintre cele mai moduri in care putem surprinde creativitate si design-ul:

Carte: Flow. De ce se simt unele victorii atat de goale? Si care sunt de fapt momentele cheie ale vieti care ne hranesc si ne multumesc? O carte despre fericire si cum o facem sa se intample pentru noi.

It is when we act freely, for the sake of the action itself rather than for ulterior motives, that we learn to become more than what we were.

Video:

Cel mai probabil il stii deja pe Benjamin Cowen pe care il tot mentionam in contentul nostru. Si nu degeaba o facem - este printre putinii analisti OG care sunt aici sa ne tempereze euforia si sa calmeze disperarea atunci cand avem caderi ca acestea:

Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi?

Login or Subscribe to participate in polls.

Uneori, mai putin inseamna mai bine. Sau cel putin asta sper de la feedback-ul asta:

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.