TCI #269: Japonia - dezastru bancar

Airdrop ZkSync in mai?! Inseamna ca mai ai timp sa te incadrezi pentru Scroll! Care are sanse sa te recompenseze de 3 ori mai bine :)

Asta este doar unul dintre zecile de airdropuri pe care ti le-am pregatit in TUIT. Tinem noi pasul cu tot ce-i mai important ca sa petreci doar 5 minute zilnic pentru a te califica. Ce zici? Tot ce trebuie sa faci este sa apesi aici.

  • 📈 Matei’s Update

  • ✍️ Adframe - Uber-ul reclamelor online (on-chain)

  • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

  • 👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 6 minute

📈 MATEI'S UPDATE

Pericole macroeconomice oriunde ne uitam.

Yenul japonez ajunge la cel mai scazut nivel din ultimii 37 de ani fata de dolar, 160. Ce face (probabil) banca centrala? Incepe sa vanda din rezervele in valoare de $1.2 trilioane de dolari pentru a-si salva moneda.

In timpul unei sarbatori publice in Japonia si pe fondul lipsei de lichiditate, bancile au fost surprinse cumparand yen pentru remedierea situatiei. Asta in timp ce Ueda, directorul Bank of Japan, nu a scos din calcul cresterea dobanzii de referinta pentru viitor.

Doua decizii istorice luate in decursul unei saptamani si vesti proaste pentru toata lumea. Daca credeati ca Romania sta prost la datoria nationala (aproximativ 55% din PIB), Japonia este deja la 260%.

Mai departe, potopul nu se opreste si ploua cu date ingrijoratoare din toate partile:

Fata de asteptarile de 2,5% pentru cresterea trimestriala a PIB-ului SUA, rezultatul final a fost de 1.6%. Venind la pachet cu o crestere a consumului personal al americanilor, avem cea mai proasta combinatie posibila. Crestere incetinita si inflatie in crestere.

Un singur lucru ne lipseste pentru a avea motive puternice de ingrijorare macro: cresterea somajului. La nivel micro deja vedem o usoara crestere de la inceputul anului trecut dar deocamdata prea mica pentru a fi un semnal clar:

Confirmarea unui astfel de scenariu creeaza o situatie inedita pentru FED. Inflatia trebuie stapanita pentru a nu eroda ireparabil puterea de cumparare a oamenilor dar incentive-urile politice din acest an electoral nu se pupa cu o continua constrangere a lichiditatii.

Suntem la un moment critic pentru S&P500: retesteaza 21MA daily care ultima oara ne-a rejectat. Si in lipsa unor stiri noi, avem mai multe sanse sa vedem un lower high decat un ATH.

Ce face crypto? Face deja price in la o perioada in care risk assets nu mai sunt favoritele investitorilor.

La nivel monthly este deja mult mai probabil sa revizitam $58.000 decat sa vedem o crestere brusca in partea de sus a range-ului. Un lower low confirmat zilele trecute de respingerea 21 EMA daily ne impinge in cel mai apropiat alt MA, 100 daily.

Da, inca suntem in range. Si da, nimic nu e solutionat pana nu iesim din el. Insa asa cum ziceam saptamanile trecute, nu avem niciun soi de confirmare pana nu suntem fie deasupra $68.000 fie dedesubtul $58.000.

In termeni de pozitionare cred ca e important sa fim pregatiti pentru toate scenariile. Acum, bulls mai au o fisa cu un sweep al nivelului de suport.

Va tine? Cred ca vom afla mai curand decat credem.

Life si short. Go long.

Matei

In lipsa unor trenduri pe termen scurt, ne intoarcem la o piata condusa de Bitcoin. Care sunt sansele sa cadem sub suport si sa reintram in bear market? Ne spune Vlad in ultimul market update.

Nu mai pierde timp cautand de unul singur prin de surse de informatii. In 30 de minute, stii tot ce trebuie despre piata crypto. Suna bine? Alatura-te comunitatii.

📝 AdFrame - Uber-ul reclamelor online (on-chain)

Esti pe Instagram si vezi reclame peste tot. Dupa cum stii, acest continut iti este servit cu scopul de a extrage ceva valoros de la tine (atentie, apoi bani) fara a-ti oferi nimic in schimb. Observi tot acest continut impus, dar nu primesti nimic in schimb pentru datele care iti sunt folosite de platforma.

Situatia devine si mai enervanta daca esti creator de continut, deoarece nu castigi niciun ban din reclamele afisate pe profilul tau, care exploateaza reputatia si popularitatea ta.

Cum ar fi insa sa fii platit pentru interactiunile tale cu reclamele? Sau si mai bine, ce-ar fi sa iti construiesti propria retea de reclame si sa generezi un venit pasiv din aceasta?

Adframe.xyz e o retea descentralizata de reclame on-chain (+ Farcaster) care transforma complet modul prin care utilizatorii, comerciantii, si platformele sociale interactioneaza cu reclamele.

Fiecare Adframe e o colectie NFT a carei continut (metadata) este de vanzare 24/7. 

Imagineaza-ti ca ai un canal /sports si iti creezi propria ta “postare” Adframe. Pentru fiecare brand care isi plaseaza reclamele in fata audientei tale, primesti 10% din veniturile incasate. Mai mult decat atat, daca urmaritorii tai cred in succesul adframe-ului tau, pot minta un NFT din colectie si sa primeasca 1 / n din veniturile generate.

Cand audienta creste, adica se minteaza NFT-uri, pretul inchirierii adframe-ului creste si el. Lipsa de interactiuni scade, iar plasarea unei reclame devine mai ieftina.

De ce conteaza asta? In prezent, retelele de socializare fac bani din reclame, dar utilizatorii nu primesc nimic in schimb, in afara de serviciul gratuit. Cu AdFrame, atunci cand construiesti sau interactionezi cu o comunitate, primesti o parte din veniturile publicitare, beneficiind de pe urma reclamelor online pentru prima data.

Adframe e Uber-ul reclamelor online. 

MEANIX

Robotii sunt de mult prezenti in trading. Odata cu avansarea AI-ului e posibil ca aceasta strategie sa devina comuna si in randurile noastre. Proceed with caution!

Cea mai importanta narativa a anului prinde viteza. Oportunitatea ideala de a iti creste portofoliul si productivitatea. Vrei sa afli mai multe? Jobless, primul newsletter despre AI din Romania te invata tot ce trebuie sa stii in 7 minute pe saptamana.

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:

Stripe reincepe sa ofere platile prin crypto folosind USDC. Da, probabil ai ghicit ce urmeaza sa se intample la Stakeborg Academy :).

Developerii Samourai Wallet, portofelul axat pe privacy pe Bitcoin, sunt arestati. Un fel de Tornado Cash dar pe steroizi.

Consensys da in judecata SEC-ul pentru abuz de putere in cazul contra Ethereum. Totul pentru lupta impotriva centralizarii. Acasa, Gensler.

MiCA intra in vigoare in iunie si toate tarile europene se pregatesc. Adica si noi. Informeaza-te despre schimbarile legislatiei pana au loc.

Daca te gandeai sa-ti cumperi semnul celebru cu “Buy Bitcoin” dupa bull run, cineva ti-a luat-o in fata. Si a dat $1 milion pe el. Ce vom mai agata in casa acum?!

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

X Post: Perioada dintre deschiderea si inchiderea unui trade este cea in care se produc cele mai multe greseli. Cu doar putina disciplina, rezultatele noastre pe termen lung ar putea arata mult mai bine.

Articol: The only way to travel through time. Cate n-am da sa ajungem intr-un punct anterior al vietii noastre sau, poate, a unor personalitati istorice. De fapt, putem. Trebuie doar sa fim pregati sa platim pretul.

Video: Numarul de stimuli pe care-i primim zilnic ne ingreuneaza in procesul de a fi productivi. Asa ca merita sa incercam un alt approach pentru a reusi, “Slow productivity”:

Handmade pentru cei mai sofisticati dintre participantii din piata. Si indragit de incepatori!

Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi?

Login or Subscribe to participate in polls.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.