TCI #273: Ce stiu ei si nu stim noi?

Nu degeaba sunt cei mai profitabili. Atunci de ce nu ii urmam?

Nu-l rata si pe asta! S-a mai confirmat un airdrop pentru anul asta si te poti califica foarte usor. N-are cum sa nu-ti prinda bine banii gratis!

Abonatii Stakeborg Academy au facut mii de dolari in ultimele luni de la airdrop-uri. Si le-a luat doar 15 minute saptamanal. Vrei si tu? Verifica airdrop-urile.

  • 📈 Matei’s Update

  • ✍️ Music Memecoins > Music NFTs?

  • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

  • 👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 6 minute

📈 MATEI'S UPDATE

"In investing, what is comfortable is rarely profitable." – Robert Arnott

Avem doar doua optiuni atunci cand investim:

  • Mergem odata cu trendul

  • Ne pozitionam impotriva lui, ca niste somoni inotand impotriva curentului

Cele mai spectaculoase victorii au loc pentru cei care merge pe a doua varianta. Precum Michael Burry care, inainte de criza din 2007-2008, a deschis o pozitie short uriasa pe piata imobiliara (mai exact pe Mortgage Bond Market). Asa a castigat $100 milioane pentru el si alte $700 milioane pentru investitorii sai. Si s-a ales si cu titlul de legenda si niste filme despre el :) 

Realitatea ne spune insa ca de cele mai multe ori nu merita sa facem asta. Rationamentul este ca aceste actiuni necesita un timing bun: nu vrei sa fii lichidat pana se adevereste previziunea ta sau sa platesti prea mult funding daca ai pozitii futures.

De aia atunci cand vorbim de investitiile in actiuni, de exemplu, folosim toti exemplul cu cei 8-10% castigati anual.

Ce ne dicteaza trendul astazi?

Daca tot stim ca imaginile valoreaza cat mii de cuvinte, o las pe urmatoarea sa vorbeasca de la sine:

Cred ca linia neagra, care arata numarul de Bitcoin total detinut de institutii, este cea mai importanta. In afara de scaderile majore (±20%), noii nostri prieteni nu au vandut din ETFurile cumparate. Mai mult decat atat, continua sa acumuleze in timp ce noi ne razboim in range-uri de 3%.

Avem, deci, mai multe confirmari ca crypto is here to stay.

  • Cea proprie ca de, altfel nu am activa in piata asta

  • Cifrele ce vin din partea celor mai mari fonduri de investitii din lume

Nu trebuie sa ascult ce zic fiindca in crypto, numerele nu mint. Ii putem verifica onchain. Cine sunt asadar cei 5 feti frumosi alaturi de care calarim?

Aproape $4.500.000.000 (am vrut sa scriu numarul ca sa nu ne desensibilizam de la absurditatea lui) in ETFuri BTC. Si alocarea procentuala din fondurile totale ale entitatilor in dreapta.

Exceptand Horizon Kinetics, acesti giganti au reusit sa absoarba zeci si zeci de mii de Bitcoin din piata fara a risca mai mult de 1% din portofoliu. Think about it for a second.

Chiar gandeste-te.

Ok. Un ultim lucru mai vreau sa discut:

In urma discutiilor saptamanii trecute, Banca Centrala Europeana a dat (clar) de inteles ca vom vedea scaderi ale dobanzii de referinta la urmatoarea sedinta. Adica joi, pe 6.

Implicatiile sunt interesante.

In ciuda unei reactii linistitoare din cauza inflatiei (adica nu o vedem scazand suficient de mult), Uniunea Europeana decide ca economia are nevoie de un impuls.

Pe cealalta parte a Oceanului Atlantic, SUA se afla intr-o situatie complet diferita si nu vede astfel de reduceri prea curand (99,9% sanse sa nu vedem acum in iunie).

Vom avea asadar mai multi bani in piata din UE dar nu si de la americani. Sau cel putin nu prin aceleasi politici monetare. Nu inca.

Va fi interesant sa vedem cum vor reactiona risk on assets la un euro mai ieftin. Bias-ul e bullish dar nu e optim sa ne prindem urechile in conditii dificile.

Pana atunci, intrebarea ramane: tu in care categorie te afli? Investesti odata cu trendul sau mizezi contra lui?

Life is short. Go long.
Matei

PS: Big week si in Romania cu alegerile locale. Ne vedem la vot!

Bancile ne cumpara tot Bitcoinul. Si sigur o fac cu un motiv. In ultimul market update, Vlad vorbeste despre punctele de pivot si cum sa nu lasam institutiile sa ne fure tokenii ieftin.

Analiza tehnica, trenduri si stirile pietei - toate in 30 de minute saptamanal. Afla tot ce ai nevoie ca sa faci profit in crypto cu Stakeborg Academy. Ce mai astepti? Aboneaza-te acum.

✍️ Music Memecoins > Music NFTs?

Vedem revenirea initiativelor creative in web3 music. Muzica on-chain nu se mai distribuie prin NFT-uri, ci prin memecoins.

Urmarind modelul colectiei de NFT-uri Pandora despre care am vorbit intr-un newsletter anterior, Crate.place rezolva o principala problema a muzicii on-chain - lipsa de lichiditate. Prin ‘fungibilizarea’ muzicii on-chain, Crate emuleaza modul in care valoarea memecoin-urilor este direct corelata atentiei primite, fiecare song token reprezentand o masura de atentie.

Mai mult decat atat, Crate foloseste bonding curves pentru a garanta acumularea de lichiditate prin cresterea treptata a pretului token-urilor pana se atinge pragul de 80.000 de token-uri cumparate - moment in care devin tradeable pe uniswap, pe open market. 

Astfel, muzica on-chain devine mult mai investitionabila, accesibila si mai usor de tranzactionat, iar artistii au oportunitatea de a castiga de pe urma popularitatii pieselor lor constant, vanzand token-uri in diverse momente cheie si primind un procentaj din secondary sales.

Atat Crate, cat si alte initiative precum aplicatia Poke creata de Oscillator Inc. care le permite utilizatorilor Farcaster sa selecteze 8 artisti preferati si sa ‘poke’ alti utilizatori cu care poate au multe in comun, nu ar fi putut fi posibile decat aici, in web3. Noi, creative, uneori poate stupide modalitati de a interactiona online, de a crea produse digitale, sunt facilitate de blockchain. In niciun univers n-ai fi putut crea Poke pe Instagram. 

In timp ce mamutii erei mobile au dezvoltat businessuri cu ecosisteme inchise pe care trebuie sa le prezerve pentru a-si mentine valoarea, viitorul e open.

Cosmin (MEANIX) Gafta

Sute de milioane marketcap cu un token codat prin ChatGPT, facut de un pusti. Pentru ca in crypto nu discriminam. Sustenabil? Probabil nu. Trend setter? Probabil ca da.

Cea mai importanta narativa a anului prinde viteza. Oportunitatea ideala de a iti creste portofoliul si productivitatea. Vrei sa afli mai multe? Jobless, primul newsletter despre AI din Romania te invata tot ce trebuie sa stii in 7 minute pe saptamana.

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:

DBS, cea mai mare banca din Singapore detine $650M in ETH. Cine zicea ca balenele nu pot fi institutii?

BlackRock & co se pregatesc de lansarea ETF-ului ETH. Or fi deja priced in influxurile de capital?

Uniswap amana activarea fee switch-ului din cauza unor delay-uri. So much for UNI holders.

ZKasino a oferit 72 de ore userilor sa-si retraga ETHul de pe platforma dupa ce au facut o boacana. Hei, macar oamenii isi obtin banii.

Caitlyn Jenner si Iggy Azalea si-au lansat tokeni, dand startul unei noi manii de celebrity coins. Si ca de obicei, majoritatea s-au ars cumparandu-le.

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

X thread: Mic thread cu grafice care explica niste concepte simple dar importante. 2 minute pe care sigur nu o sa le considerati pierdute:

Articol: Why is the world changing so fast? Folosind unelte pentru colaborare eficienta am reusit sa aducem inovatia la noi niveluri. De ce avem nevoie ca sa fim propulsati mai departe?

Video: Leadershipul bun nu se face cu scandal si drama. Se face de cele mai multe ori in liniste, lasand faptele sa vorbeasca de la sine:

Cel mai popular short al saptamanii:

Toti cei de aici crestem impreuna cu piata care se maturizeaza de la luna la luna. Si culegem roadele tot impreuna.

Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi?

Login or Subscribe to participate in polls.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.