TCI #242: Ziua judecatii: datoria publica

Suntem buni de plata. Iar de data asta n-avem scapare.

Asistam la cel mai mare bankrun din istorie in timp ce bancile regionale sunt puse la presiuni nemaintalnite. In ultimul market update, Vlad analizeaza impactul sectorului bancar asupra crypto si semnele transmise de dolarul american in continua crestere.

Pietele financiare incep sa tremure in fata pericolelor macro. Din fericire, Newsletter-ul Pro a pregatit membrii Stakeborg Academy pentru aceasta situatie. Vrei sa ii oferi cele mai multe sanse portofoliului tau de a fi protejat? Aboneaza-te la Stakeborg Academy apasand aici.

  • 📈 Matei’s Update

  •  Sports x NFTs

  • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

  • 👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 7 minute

📈 MATEI'S UPDATE

Interesting week. So far, BTC sta deasupra $27.400 si continua una dintre cele mai bullish miscari pe care le-a avut in ultimul timp. Pare sa fie decorelat cu absolut tot ce inseamna TradFi si asta se vede in indicele F&G. Cat va tine… greu de zis. Cu atat mai mult cu cat toti factorii par sa fie impotriva noastra.

Dupa flop-ul ETF-urilor, ETH isi continua scaderea in ritm accelerat. Ajuns putin sub $1600, pare ca va atinge prevestitul 0.055 in raport cu BTC:

Acum la partea interesanta a saptamanii: US jobs report. In septembrie, SUA a adaugat 336.000 mii de angajati fortei de munca. Adica dublul asteptarilor analistilor. In continuare, forta de munca nu arata semne de slabiciune si pastreaza rata somajului neschimbata.

In acelasi timp, piata de obligatiuni US este intr-o nebunie continua. De pe 21 septembrie, obligatiunile pe 30 de ani sunt in teren overbought si au castigat de atunci 0.5% la dobanda. Asta in conditiile in care cele pe 3 luni, 1 an si 2 ani au ramas relativ la aceleasi valori. Ce inseamna asta? Ca avem parte de un bear steepening al yield curve-ului.

Obligatiunile pe termen lung se vand de doua ori mai repede decat cele pe termen scurt. In mod normal, pentru o revenire la curba tipica, ratele obligatiunilor pe termen scurt trebuie sa scada mai repede decat cele ale bond-urilor pe termen lung. Cand vedem ca se opusul si yield curve-ul este deja inversat, aproape mereu am avut parte de o recesiune in cel mai scurt timp.

De ce conteaza asta pentru noi?

  1. O recesiune inseamna o situatie economica nefavorabila pentru toate lumea: business-uri, guverne, retail. Aproape toate activele scad in valoare, somajul creste, salariile scad

  2. Guvernele noastre isi cresc costurile. In aceste situatii, costurile pentru dobanzile care trebuie platite cresc (rezultate din obligatiunile emise - datoria publica).

De aceea datoria publica raportata la PIB este un factor foarte important. Asa arata o harta a lumii in functie de procentul datoriei publice brute raportate ca procent al PIB-ului:

Tari vitale economiei globale precum SUA, Canada, Japonia sar de 100%. China si India se afla intre 75-100%. Pentru ele, refinantarea datoriilor pe termen lung vine la pachet cu un cost mult mai mare din cauza cresterii dobanzilor.

  • Statele Unite ale Americii = 129%

  • Uniunea Europeana = 84%

  • Romania = 47.3%

Este posibil sa asistam acest deceniu la profetia bearish a datoriilor publice, finantate ani de zile cu dobanzi mici. Tarile vulnerabile vor avea de suferit o soarta crunta fara interventii speciale de la institutiile monetare.

In 3 zile avem si urmatoarele date ale CPI-ului US care este asteptat la acelasi nivel ca ultima oara: 3.7%. Dar stim ca analistii au subestimat constant inflatia, asa ca n-ar fi o surpriza sa vedem o usoara crestere.

Pare ca, intr-un final, ratele impuse de FED au stricat ceva: sistemul bancar. Precum analiza Vlad in Newsletter-ul Pro de saptamana trecuta, asistam la cel mai mare bank run din istorie. Intr-o liniste totala.

Dar cortina s-a dat usor intr-o parte. Vedem problemele din spate si intelegem ca lucrurile nu sunt sustenabile. Si bears sunt in controlul povestii.

Matei

Sports x NFTs

Cardurile sezonului 2023-2024

Au fost lansate cardurile aferente noului sezon. Pentru prima data, cardurile sunt 3D si pot fi “aduse la viata” de utilizatorii de iPhone (urmeaza si Android) prin augmented reality.

Ca de obicei, primul card ajunge la o valoare considerabil mai mare decat urmatoarele intrucat are o valoare speciala ca si collectible. 1/100 suna mai bine decat 37/100 pentru majoritatea colectionarilor 🙂

Carduri unice

In precedentele doua saptamani au avut loc licitatiile pentru cardurile unice din sezonului actual pentru Antoine Griezmann si Harry Kane. S-a ajuns la peste 13ETH (~21.000$) pentru cardul francezului, respectiv 18.6ETH (~31.000$) pentru cardul noului jucator al lui Bayern Munchen. Ca o comparatie, floor price-ul colectiei Bored Ape Yacht Club e 26ETH.

Vara trecuta, in iulie, un manager cumpara cardul unic al lui Paul Pogba pentru 43.9ETH (~135.000$). Initial, in mai 2021, licitatia fusese castigata cu 39ETH (~92.000$). Zilele trecute, Pogba a fost prins dopat la un control antidoping in Serie A. Suspendarea va fi intre 2 si 4 ani, ceea ce ar putea insemna finalul carierei pentru francez. Implicit, cardurile lui Pogba vor deveni, cel putin pentru o perioada de timp, fara utilitate in Sorare.

Sorare & Feedback

Feedbackul este foarte important in dezvoltarea Sorare, iar echipa il apreciaza mult si tine cont de parerile utilizatorilor. Una dintre urmatoarele tinte de pe roadmap este dezvoltarea aplicatiei de telefon, care este inca incompleta in comparatie cu website-ul.

Avem deja confirmate notificari pentru oferte, respectiv outbids, iar una dintre cererile foarte interesante este “make collection offer”, o expresie mai mult decat cunoscuta pentru apropiatii lumii NFT. Bineinteles, chat-ul in-app e foarte asteptat de catre fiecare user 🙂

Bilete VIP la El Clasico din 28 octombrie

Etapa in curs de desfasurare are doua competitii dedicate El Clasico, disponibile pentru carduri limited-only, respectiv pentru carduri non-limited. Cerinta de participare a fost ca managerii sa alinieze in primul 5 cel putin doua, respectiv un card al unui jucator de la Barcelona sau Real Madrid din sezonul curent.

Sorare ofera 8 bilete VIP la El Clasico din 28 octombrie primilor clasati, goodie bags si altele pentru cei clasati in top.

Pana data viitoare, nu uitati, enjoy the journey!

Ionut (1johnny)

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:

Nota: Am incercat sa va scutesc de judecata lui SBF care apare peste tot. Daca totusi n-ati urmarit spectacolul, Coindesk are coverage bun despre intreaga situatie.

Dupa ce mentionau ca piata crypto nu este suficient de mare pentru a avea impact macro, FMI introduce un framework de stabilire a riscului sistemic. Primim validarea pietei in moduri misterioase.

Peste 2 miliarde de dolari se vor intoarce catre clientii Celsius ca parte a planului de intregire a victimelor. Si sa vedem ce succes va avea noua strategie a firmei.

Am observat cum a reactionat piata la oficializarea razboiului din Ucraina… ar putea conflictul din Israel sa fie un catalist pentru influxuri in crypto?

A doua serie de demiteri a Chainalysis tripleaza numarul de oameni dati afara. Motivul? Concentrarea pe contractele cu sectorul public in defavoarea retail-ului.

UK continua sa exploreze activele digitale prin crearea unui nou sandbox care sa se ocupe de guvernarea legilor pentru crypto. UE nu s-ar misca niciodata asa repede.

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Twitter thread: Persoanele care gandesc bine, scriu bine. Si journaling-ul este cea mai buna dovada a acestui lucru. 10 reguli simple de la maestrul publicitatii, David Ogilvy.

Carte Articol: 12 Career Lessons. Citindu-l constant pe Rishad, pot spune cu tarie ca textele lui nu dezamagesc niciodata. Un articol despre invataturile trase in peste 40 de ani de cariera de catre unul dintre cele mai proeminente caractere ale marketing-ului.

Video: De la un deceniu la altul, din ce in ce mai multe date schimba problema suprapopularii. Atat de mult incat acum cercetatorii se tem de ratele mici de natalitate care ne-ar putea lasa, de fapt, mult mai putini pe planeta decat se asteptau in 1980:

Cu o colectie de animale inainte, ne lipseste acum doar taurul. Si aici, si in piata crypto. Better luck next time?

Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi?

Login or Subscribe to participate in polls.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.