The Crypto Insider #10: Ce facem cu agenda crypto?

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Crypto e cool si fresh pentru ca e imbibat de libertate.

Crypto e un bazar unde oameni smart si cu o perspectiva optimista asupra propriilor posibilitati intelectuale se aduna sa discute in mod deschis despre piete eliberate de sub presiunea unor entitati conservatoare, arhaice si blocate in propriile paradigme si reguli bazate pe “asa trebuie”, “asa se face” sau “pentru ca asa spunem noi”.

Politica, pe de alta parte, e o zona care a mirosit dubios inca din vremuri stravechi. Cu toate astea, ne place sau nu, inclusiv industria care ne-a adus pe toti in fata acestor randuri sta la mana celor care sunt factor decidenti alesi prin vot. Misiunea bitcoinului in sine este de asemenea una eminamente politica: sa indrepte un sir infinit de masuri strambe care, la sfarsitul zilei, se rasfrang asupra fiecaruia dintre noi, dar mai ales asupra celor cu resurse financiare limitate.

Orice “joc” unde sunt bani in mijloc devine un joc de putere iar politica exceleaza la acest capitol.

Doua dintre portavocile publice ale zonei crypto au cochetat sau cocheteaza cu ideea de a candida: Chamath Palihapitiya in California si Andrew Yang la New York. Am mai aflat cu totii de curand ca primarul din Miami a anuntat ca oamenii isi vor putea achita taxele si vor putea opta sa fie platiti in bitcoin. Sam Bankman-Fried, fondatorul Alameda, cu o avere de peste 10 miliarde de dolari desi are sub 30 de ani, a fost al doilea donator ca marime din campania lui Joe Biden, depasit numai de Michael Bloomberg. Michael Novogratz, unul din “influencerii” de seama ai industriei, nu a facut niciun secret din afiliere lui politica in timp ce tot mai multi membri ai Congresului american sunt mai degraba fani ai bitcoin decat detractori.

Industria noastra, prin felul in care s-a construit, a generat oportunitati unice pentru cei din zonele defavorizate. Nimic nu a impiedicat un nigerian din mediul rural sau un student din Venezuela cu acces la internet sa se educe despre bitcoin si sa-l cumpere dupa posibilitati, in ultimii 4-5 ani. La fel si in cazul Ethereum sau altcoins in fazele lor incipiente.

O astfel de globalizare a oportunitatii prin intermediul crypto trebuie sa continue si e de datoria noastra, a fiecaruia, sa ne asiguram ca bulgarele se rostogoleste cu intensitate din ce in ce mai mare.

Vitalik scria acum ceva timp un articol intitulat “Convex and Concave Dispositions” in care detalia faptul ca majoritatea dintre noi, atunci cand au de ales intre 2 optiuni suntem practic pusi in fata urmatoarei dileme: Inclinam spre varianta care ni se pare cea corecta si o replicam in mod fidel sau incercam sa gasim o cale de mijloc imbinand in mod constructiv si creativ elementele pozitive ale ambelor optiuni?

Trebuie sa fim inteligenti si echilibrati in modul in care ne sustinem cauza. Mizeriile facute de sistemul bancar nu vor disparea peste noapte si nici pentru crypto nu ar fi un lucru de dorit pentru ca mai intai trebuie sa sustina adoptia :) La fel, prin “vechile metode si institutii” se va castiga si increderea celor mai cryptosceptici. Convietuirea e un pas intermediar chintesential.

Crypto e manifestul deocamdata tacut al unei generatii care la momentul potrivit poate provoca un tsunami. Trebuie doar sa ne intelegem obiectivele, sa fim strategici si sa ne organizam.

In Romania suntem peste 100.000 de cryptomani activi. Ce facem mai departe ca agenda noastra sa devina obligatorie pentru cei care ne conduc?

Stay safe,

V

-------------------

Razvan’s Macro2c:

Crypto a avut mereu un aer de David vs Goliat. Acum cand bucati din Goliat se rup iar Wall Street-ul si cu bancile mari ale lumii ne fac cu ochiul tot mai insistent, ma incearca un sentiment de “and now what?”. Ne-am extras seva ani la rand din declaratiile belicoase si ridicole pe care cei care isi doreau ca establishmentul sa nu se schimbe le-au tot facut. Ne-a amuzat cumva ca noi stiam si vedeam ceva ce lor le scapa sau preferau sa nu inteleaga sperand ca ne vor impune viziunea lor.

Now what? Care e noul front pe care-l deschidem cu Cryptocalul troian?

------------------------------------------

The Altcoin Pulse:

Avand in vedere ca am vorbit in ultimul newsletter despre DEX-ur, acum cand piata e ca un popcorn si toti parem genii intr-ale investitiilor, ma gandesc ca e o idee buna sa punctez cateva directii a unui proiect cu viitor interesant, Sushi Swap.

Plecat ca un fork al Uniswap care la vremea respectiva nu avea un token, Sushi a avut propria perioada de cryptodrama care a disparut odata cu iesirea din scena a fondatorului. In prezent, DEX-ul are un volum de aproximativ $500.000.000 insumand cam 12-13% din totalul volumului exchageurilor descentralizate.

Ce e mai interesant insa sta sa vina pentru ca intrat sub influenta lui Andre Cronje, Sushi urmeaza sa isi diversifice oferta migrand de la un simplu AMM ( automatic market maker) spre un tool de DeFi mai sofisticat si ofertant pentru useri.

Cateva dintre initiativele cele mai interesante:

Bentobox - va oferi posibilitatea oricui sa creeze un pool de lichiditate care sa fie utilizat de ceilalti pentru a imprumuta sau a oferi lichiditate.

Miso - Acronim de la Minimal Initial Sushi Offering, MISO se doreste a fi un launchpad asemanator celui de la Binance. Noi proiecte care vor sa faca parte din ecosystemul Sushi se vor lansa aici iar token holderii SUSHI vor primi 70% din fees-urile astfel generate.

SushiSwap V2 ( Deriswap) - Un protocol unde se va imbina lending-ul dar si trading-ul cu optiunile sale mai putin populare printre cryptomanii de rand - futures si options.

SushiSwap V3 ( Mirin) - Va introduce conceptul de sub-pools si va minimaliza unul din riscurile care apar tot mai des pe agenda DeFi - impermanent loss protection.

Integrari de tip cross-chain: Polkadot va lansa o versiune a Sushiswap pe “testnetul” Kusama in Q2. Tot aici intra si parteneriatul cu ThorChain si cel mai probabil intrarea pe Solana, proiectul celor de la Alameda unde SBF este CEO si unul din cei mai mari detinatori de Sushi.

Cu un Uniswap de aproape doua ori si jumatate mai mare in ceea ce priveste volumul zilnic si cu un PancakeSwap care sufla puternic in ceafa pe masura ce taxele de pe Ethereum tot cresc, viata pentru Sushi nu va fi usoara desi are parte de doua din cele mai bune si mai ambitioase creiere din crypto: SBF si Andre Cronje.

In plus, Uniswap fiind based in Statele Unite ar putea primi cateva rigle la palma de la organismele de reglementare a pietelor, problema pe care Sushi nu o va avea.

================================

What we like: Desi zguduita de numeroase scandaluri si in pragul colapsului, Deutsche Bank ramane una din cele mai importante banci ale lumii, numai si prin faptul ca are 150 de ani de istorie. Cand esti atat de longeviv ai multi ochi atintiti asupra ta deci miscarea spre zona de crypto va avea un ecou important la nivelul institutiilor bancare europene. Tot saptamana asta, un alt bunic al industriei, BNY Mellon ( infiintat de Alexander Hamilton si Aaron Burr la 1784) si-a anuntat intrarea in scena.

Serviciul de custodie pentru crypto s-ar putea dovedi un colac de salvare pentru bancile care vor fi capabile sa faca pirueta devreme. Cu intrarea fiecarei banci in scena, teoria cum ca bancile vor pune crypto la pamant se disipa.

Urmeaza marile state ale lumii.

What makes us think:

In aprilie anul trecut, pe fondul pandemiei, statul american a dat un “stimulus” de $1200. Cei care au folosit acei bani pentru a cumpara bitcoin, au acum $8800 iar cei care au luat ETH, $13200.

Puterea de multiplicare a educatiei, rabdarii si curajului.

=================================

Cryptobook of the week: Blockchain Bubble or Revolution: The Future of Bitcoin, Blockchains, and Cryptocurrencies. O carte scrisa de oameni care au participat la revolutia tech din ultimii ani, autorii avand in CV companii precum Google, Facebook sau Microsoft.

Business book of the week: Specia rebela. O lectura fascinanta despre creativitate: la ce foloseste, cum o identificam si cum o incurajam.

Romanian exchange that we recommend: LDV Exchange

Youtube channel we enjoy watching: Finematics ( Fenomenul DeFi explicat pe intelesul tuturor)

==================================

Interesting Headlines ( Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)

  1. Asocierea personality-actiuni caritabile-crypto e un mare favor facut intregii industrii -

  1. O alta banca care intelege de unde bate vantul -

  1. Oh, SBF.

  1. In cazul in care vreti sa stiri ce se mai intampla in cotloanele mai dark ale internetului