The Crypto Insider #13: #HODL

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

 

Una din caracteristicile cele mai des intalnite in randul celor care fac primii pasi in crypto este panica. Fie ca piata merge in sus sau in jos, pare sa existe mereu un motiv de panica in principal datorat volatilitatii crescute.

“Merge in sus, life is good. Dar oare sa vand? Oare sa mai stau?”

“Stagneaza...as putea sa vand si sa cumpar X care uite ce repede creste”

“Scade foarte repede, am sa vand si cumpar mai ieftin. Poate nu se duce la zero”

Ulterior, post-factum, indiferent de evolutia pretului, e usor sa iti gasesti motive pentru a-ti face proces de constiinta intrucat NIMENI nu cumpara la pretul cel mai ieftin posibil si nu vinde la pretul cel mai ridicat inainte ca un asset sa inceapa sa scada. Asta e o iluzie care planeaza constant deasupra celor care isi investesc primii bani in crypto, dar nu numai. Am intalnit oameni cu doi, trei ani de experienta care se gandesc ce bine ar fi fost sa fi cumparat Ethereum la $105 in loc de $145.

In realitate, ce ai fi putut face NU ARE NICIO VALOARE dincolo de importanta acumularii unei noi lectii. Sa pricepi de ce ai luat o decizie gresita are doua etape:

  1. Intelegerea deciziei: a fost sau nu cu adevarat gresita. Aici foarte multi se pacalesc crezand ca daca au pierdut bani inseamna BAD iar daca au facut bani sigur nu a fost nicio greseala. Consecinta financiara nu are nicio legatura cu valoarea de adevar a deciziei in sine. Poti sa iei o decizie proasta si sa faci bani, dar asta nu ajuta la nimic pe termen lung si, la fel, exista decizii bune, dar care te fac sa pierzi bani pe termen scurt.

  1. Intelegerea motivului din spatele deciziei: ce te-a impins sa faci greseala. Aici se joaca meciul care conteaza pe termen lung pentru ca e foarte important sa iti poti analiza in mod obiectiv propriile actiuni; numai astfel vei putea replica ce e bun si evita ce-a fost prost.

Toate cele enuntate mai sus nu ar exista daca oamenii s-ar limita la ceea ce ar fi cel mai sanatos pentru peste 90% dintre noi: sa cumpere si sa astepte ca asset-ul sa se valorizeze. Deja-faimosul HODL. Asta au facut toti cei care s-au aventurat sa cumpere ICON la $0.13 in noiembrie 2019, Chainlink la $1 in iunie 2019 sau Cardano la $0.03 in martie anul trecut.

Din pacate, ne este foarte greu sa ramanen disciplinati, mai ales daca incepem sa ne uitam stanga-dreapta si tot felul de traderi (care la drept vorbind fac mai multi bani din subscriptions decat din trading per se) nu ne-ar flutura castiguri de zeci de X-uri pe luna.

Trading-ul nu e un hobby, dar daca incerci sa il vezi astfel risti sa imbatranesti intr-un an cati altii-n 5 si, la finalul zilei, sa ramai cu mai putini bani decat daca ai fi cumparat si apoi ti-ai fi vazut de viata ta like nothing happened.

Be smart.

Stay safe,

V

-------------------

Razvan’s Macro2c:

NFTsurile deschid o lume fascinanta in care fiecare content creator, odata ce piata se va mai maturiza, va putea sa isi monetizeze propria audienta mult mai facil ca in prezent fara a trai cu pericolul deplatformizarii. Asta e de altfel si frumusetea tehnologiei in general, dar al blockchainului in particular: creeaza tot mai multe oportunitati si plus valoare fara ca sa avem o minima idee unde ar putea fi limita.

Intr-un astfel de environment tot mai meritocratic totul se reduce la cine esti si ce stii sa faci. Tot mai putini din cei cu skilluri reale vor ramana in anonimat si tot mai multi dintre cei “fabricati” vor fi dati la o parte.

NFTs vor fi un punct central pe agenda Stakeborg; dar despre asta, saptamana viitoare pe Youtube.

R.

------------------------------------------

The Altcoin Pulse:

Not much happening as of now. Altcoins strang din dinti si asteapta sa vada urmatoarea mutare a regelui. Iar noi trebuie sa facem aidoma. In crypto, sunt multe momente cand e mai important sa stii cand sa nu faci nimic.

Trending:

In cazul in care va intrebari cine totusi se misca in propriul ritm lista pe ultimele 48 de ore e scurta, dar are cateva nume familiare:

Enjin - 39%

Matic - 32%

1inch - 27% ( umbla vorba unei listari mari, dar numai Coinbase le-a mai ramas)

Unibright - 28%

Saffron - 24%

Tellor - 23% ( un oracle interesant pe care il urmarim inca de anul trecut cand era $5-7 si care are in circulatie aproape toti tokenii. Marketingul insa la pamant)

===========

Interesting Headlines ( Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)

  1. E bine, ba nu e, ba e, ba nu, cred ca..poate nu, dar totusi da. India e mereu foarte hotaratahttps://cryptonita.ro/banca-centrala-a-indiei-se-pregateste-sa-emita-propria-moneda-digitala/

  2. Gold is for Buffet and friends. Crypto is cool. https://cryptonita.ro/australienii-au-ajuns-sa-investeasca-mai-mult-in-crypto-decat-in-aur/

  3. Si daca tot vorbeam de oracolul din Omaha & co…o logica nemaipomenita. Is vreo 0 oameni care sunt exceptati de la cugetarea lui Gill Bates. https://cryptonita.ro/bill-gates-le-transmite-cumparatorilor-de-bitcoin-sa-aiba-grija-daca-nu-au-la-fel-de-multi-bani-precum-elon-musk/

  4. Un trend pe care il vom vedea tot mai des pe masura ce regulationul va deveni realitate. S-ar putea sa fie un tradeoff ieftin.

================================

What we like:

Square a achizitionat bitcoin de inca 170 de milioane de dolari. Nu suma e importanta ci momentul. Cand una dintre primele firme care au oferit posibilitatea de a cumpara bitcoin clientilor din retail cumpara la un pret mediu de peste $50.000, nu poti sa nu te gandesti ( pentru a cata oara?) ca oamenii astia stiu ceva ce noua ne scapa.

What makes us think:

Drama Tether se apropie de final si astfel pare ca unul din norii care a tot planat deasupra industriei, dispare. Nu poti sa nu te intrebi de unde au aparut totusi atatea voci, cu precadere in ultimele 6-9 luni, care s-au grabit sa catalogheze totul ca fiind un scam. Si asta pana la urma pentru ca ce? Pentru ca bitfinex nu a putut demonstra ca are CASH 1:1? Ce banca din lume are dolar pe dolar cand vine vorba de depozite vs ce imprumuta? Cand in bankingul “traditional” bancile pot imprumuta LEGAL cu de pana la 20 de ori mai multi bani decat au, de unde pretentia ca entitatile din crypto sa aiba 1:1 Cash?

=================================

Cryptobook of the week: How to bitcoin.Cu mentiunea ca nu am citit-o fiind de abia aparuta suntem aproape siguri ca ghidul celor de la Coingecko e un bun start pentru orice incepator.

Business book of the week: Extreme Ownership by Jocko Willink and Leif Babin. Nu e propriu-zis o carte doar despre business ci e mai degraba un ghid despre viata de zi cu zi intrucat vorbeste despre asumarea raspunderii pentru propriile decizii, un lucru esential atat in afaceri sau investiile din crypto cat si in relatiile interpersonale.

Romanian exchange that we recommend: LDV Exchange

Youtube channel we enjoy watching: REKT Capital