The Crypto Insider #17: The Stakeborg Talks - Episodul 1

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Primul episod din The Stakeborg Talks va putea fi urmarit azi de la ora 20.00 pe canalul de YT ( link aici).

La un moment dat, ajungand sa vorbim despre DeFi, ne intrebam cat de mare ar putea fi. Am realizat ca desi batatorisem multe subiecte, dimensiunea DeFi cu argumente nu fusese unul dintre ele.

Acum, dupa ce am avut ceva mai mult timp sa ma gandesc la asta, cred ca dintr-un anumit punct de vedere sectorul de decentralized finance ar putea fi nu doar mai mare decat bitcoin-ul dar si mai interesant pentru deja-celebrii “institutional investors”.

Avem deja cativa actori importanti din zona Wall Street ( Jump Capital, Susquehanna SIG sau Cumberland) care sunt adanc “infiletati” in aceste early efforts pe care DeFi startups le fac pentru a genera un disruption la nivelul sectorului financiar traditional. DeFi alliance e un conglomerat de entitati crypto & non-crypto care s-au hotarat sa se ajute reciproc pentru a atinga un obiectiv indraznet: 1 billion users by 2025. Fondurile mai sus mentionate sunt membri activi ai aliantei.

Actualul sistem financiar nu doar ca este falimentar, dar prin modul in care a fost gandit si construit, a schimbat in rau perceptia pe care generatii intregi de oameni o au asupra banilor. Lipsa de educatie financiara care se resimte tot mai puternic e consecinta directa a unei alambicari voluntare cu scopul ca omul de rand sa nu mai inteleaga nimic. Conditiile cretine structurate in defavoarea celui mic au devenit din ce in ce mai multe pana in punctul in care am ajuns sa traim cu senzatia ca bancile ne fac o favoare atunci cand ne acord un imprumut pe cand, strict la nivel de logica a businessului, lucrurile stau fix pe dos.

Cartelurile bancare nu sunt, ca practici, cu mult mai prejos decat cele din Sinaloa sau Medellin. E doar o mai buna pastrare a aparentei. Amenzile platite pentru practici neconcurentiale sau participare la spalari de bani si alte activitati asemanatoare totalizeaza sute de miliarde de dolari numai in ultimii 15 ani. Cateva informatii in sensul asta pot fi gasite: aici, aici si aici.

Crypto a aparut din necesitatea de a inlocui ceva care pute a mort de prea mult timp. Ecosystem-ul DeFi va fi tool-ul cel mai usor de manuit pentru a o face si nu suntem decat la cativa ani distanta ca un AAVE sau un proiect asemanator care tocmai ce se construieste undeva printr-o garsoniera sa devina mai mare decat marile banci ale lumii. Iar daca acea garsoniera e in Cluj, Iasi sau Bucuresti, noi, cei de la Stakeborg, ne-am bucura sa ii cunoastem pe cei care isi asuma astfel de misiuni.

Stay safe,

V

===============================

Razvan’s Macro2c:

Exploratorii au ajuns pe taramul crypto si au construit o buna parte din infrastructura. Colonistii au inceput in ultimii ani sa apara si utilizeaza respectiva infrastructura pentru a da viata teritoriului neexplorat pana de curand.

Stakeborg e vehiculul unor colonisti timpurii care, vazand proportiile noii lumi, s-au intors sa construiasca vasele necesare pentru a aduce cat mai multi dintre cei dornici spre cryptoland.

Azi, odata cu primul episod din The Stakeborg talks, incepem sa ne scalam cu adevarat eforturile.

It will be fun.

R.

==============================

Altcoin Pulse

In newsletterul de azi, Andrei, unul din researcherii nostri de la Stakeborg, povesteste cate ceva despre RAMP, un proiect interesant care vine sa rezolve problema (?) fondurilor blocate in diferite programe de staking. Research paper-ul lui Andrei are peste 10 pagini, dar mai jos aveti un rezumat ale aspectelor importante.

RAMP DeFi este o platforma construita pe un blockchain propriu care ofera utilizatorilor posibilitatea de a folosi asseturile personale (monede digitale) pentru staking (pastrand aceleasi recompense) si,in acelasi timp, ca garantie in procesul de generare a unui stablecoin (rUSD - ERC20 token) care poate fi folosit in ecosistemul Ethereum.

Ulterior, token-ul rUSD poate fi schimbat gratuit cu USDT / USDC pentru a putea fi folositi in cadrul mai multor blockchain-uri.

Exemplu: Transferam EGLD pe platforma RAMP DeFi > pastram aceleasi recompense din staking-ul primit de la Elrond > generam rUSD > folosim rUSD/USDT/USDC in ce modalitati dorim si astfel putem maximiza profitul.

Problema pe care RAMP DeFi doreste sa o rezolve:

Staking-ul duce la asseturi blocate si pozitii nelichide pentru perioade lungi de timp. Pot exista modalități mult mai bune de a maximiza valoarea și randamentul acestor asseturi.

Solutia oferita:

In loc sa blocam monedele noastre pe platforme diferite de staking, le putem transfera in cadrul RAMP Defi si:

  • Platforma va oferi aceleasi recompense de staking distribuite astfel: 70% din staking-ul pe care il primim in mod normal (transferam EGLD - primim 70% din recompensele oferite de cei de la Elrond) + restul de 30% in moneda RAMP.

  • Pentru a rezolva problema nelichiditatii, platforma ofera posibilitatea de a imprumuta moneda rUSD mentionata mai sus, garantia fiind asseturile noastre transferate initial pe platforma.

  • Utilizatorii pot adauga RAMP sau rUSD in “Vaults” (seifuri digitale), din cadrul carora pot fi folosite pentru yield farming, swap cu USDT/USDC, sau conectarea seifului cu proiecte de genul YFI, Sushi, etc.

Utilitatea tokenului RAMP:

  • Guvernare. Ai o voce in luare deciziilor prin detinerea de monede RAMP.

  • Yield Farming. Daca generezi stablecoin-ul rUSD, acesta poate fi folosit pentru RAMP farming.

  • Taxele generate de reteaua RAMP vor fi folosite pentru a cumpăra și a “arde” monede RAMP de pe piete secundare, facand astfel token-ul deflationist in timp.

  • Dobanzile / recompensele din staking care sunt generate de platforma vor intra intr-un “shared interest pool”. Acest pool va recompensa detinatorii de RAMP prin intermediul staking-ului. Aceasta metoda ar trebui, in teorie, sa previna dumping-ul de monede.

  • RAMP, alaturi de alte monede, va fi utilizat ca garantie pentru generarea de rUSD.

============

Interesting Headlines ( Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)

  1. Cred ca modul in care Cardano a ales sa isi dezvolte tehnologia e de apreciat, dar am dubii ca tavalugul va fi unul care sa puna in pericol suprematia Ethereum

  1. Crazyness.

  1. Un alt dinozaur de pus la clasorul celor care isi vor schimba pozitia mai devreme sau mai tarziu

  1. Dupa donatia pentru campania lui Joe Biden, SBF continua sa faca mutari smart si in lumea noncrypto. Astfel de miscari contribuie mai mult decat credem la brandingul industriei facand-o mai comestibila atat in ochii omului de rand cat si in cei ai instituțiilor cu rol de reglementare.

==============================

Cryptobook of the week: The Only Bitcoin Investing Book You’ll Ever Need: An Absolute Beginner’s Guide to the Cryptocurrency Which Is Changing the World and Your Finances in 2021 & Beyond. O lectura relaxanta si interesanta indiferent daca ai cativa ani de experienta sau faci primii pasi.

Business book of the week: The Power of habit by Charles Duhigg. Subconstientul joaca un rol imens in viata noastra de zi cu zi iar intelegerea modului in care il putem “antrena” sau “pacali” este chintesentiala.

Business YT Channel we like: Valuetainment. Am avut placerea sa il cunosc si sa lucrez pentru cateva luni alaturi de PBD. Un om cu o intelegere a businessului si un mindset dur ca o stanca. ( Vlad)

Romanian exchange that we recommend: LDV Exchange( disclaimer: Stakeborg e investitor)

Youtube channel we enjoy watching: Benjamin Cowen. SOLID. STUD.

==================================

What we like:

Moments in time. Mai jos e pretul bitcoinului din 2019 pana in prezent. Anul trecut in martie, odata cu pandemia, BTC a suferit o cadere de peste 50% fiind cel mai volatil dintre asseturile care erau vandute de catre cei care isi doreau cel mai safe exposure ( oare?) posibil: Cash.

Cred cu tarie ca martie 2020 se va dovedi peste timp cel mai bun moment in care puteai cumpara BTC din perspectiva unui raport safety/ROI.

What makes us think:

Dupa Coinbase IPO, doi noi jucatori anunta miscari importante: Bitpanda si Etoro.

Banii multi, ca de obicei, ajung in infrastructura, garile prin care trec ulterior toate trenurile.