• The Crypto Insider
  • Posts
  • The Crypto Insider #18: The Stakeborg Talks cu Razvan Munteanu. Partea a 2a.

The Crypto Insider #18: The Stakeborg Talks cu Razvan Munteanu. Partea a 2a.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Cu peste 10.000 de vizualizari pentru primul episod ne-ati ridicat stacheta asteptarilor foarte sus! Peste 2000 de subscriberi in 4 zile comfirma faptul ca exista un interes semnificativ pentru informatie de calitate in crypto. Nu ne oprim si, drept multumire pentru tornada pe care ati generat-o, azi vom anunta unul din cele mai mari giveaways care a existat nu doar Romania, dar si in industria crypto.

5 castigatori vor primi 10.000 de Swingby fiecare si cei 50.000 de tokens vor fi blocati timp de 5 luni intr-un nod care va genera rewards de 1% pe saptamana. Urmariti contul de Instagram al Stakeborg pentru mai multe detalii.

We #gobig or #gohome

Stay safe,

V

====================================

Razvan’s Macro2c:

Intr-un interviu recent, Charles Hoskinson povestea cum in primii ani ai existentei bitcoinului a existat la un moment dat o competitie intre gameri unde primul loc era $1000, locul 2 era $500, locul 3 era $300, locul 4 era $100 iar locul 5 era 200 de bitcoini.

Dincolo de hazul povestii, adevarul este ca noi oamenii nu sunt foarte buni cand vine vorba de a observa potentialul in fazele lui incipiente. Adesea, cei care au curajul sa anunte un lucru revolutionar sunt fie luati in deradere, fie ignorati.

Marile corporatii si banci ale lumii ne-au privit pe noi, cryptomanii, asemenea parintilor care isi supervizeaza copiii ce se joaca cu lopatele in nisip. Pana intr-un punct pe care cred ca il traim in momentul de fata.

Auzim des ca e inca foarte devreme si probabil asa este; dar, adevarul este ca pentru omul de rand trenul spre detinerea unui bitcoin intreg aproape ca paraseste gara definitiv.

Daca ai si 0.4 BTC, tine-l strans in brate. Peste 5 ani vei fi privit ca un extraterestru.

R.

=================================

Altcoin Pulse

Azi e randul unul alt colaborator al Stakeborg, Endi, sa ocupe zona de Altcoin pulse cu un articol pe care l-a scris pentru blogul personal si care, credem noi, merita citit de mai multa lume. Endi este de altfel un model pentru cei care isi doresc sa lucreze cu Stakeborg. Mereu saritor, oricand gata sa ajute, pasionat de crypto pana peste cap si mereu binevoitor in interactiunile cu oamenii. + moderator top top pentru grupul Crypto Km 0.

Articolul e mult mai lung decat ne dorim sa pastram sectiunea Altcoin Pulse astfel ca acesta poate fi citit in totalitatea lui aici - mai jos lasam cateva fragmente relevante.

În schimb, de data asta, măcar avem o șansă să profităm și noi de un alt (posibil) succes românesc pe termen mediu și lung, unde bariera de intrare nu este atât de mare. Momentan.

Are legătura Elrond cu UiPath?

Păi are și nu are. Despre Elrond am scris foarte pe larg într-un articol precedent, plin de informații și rezumate mega utile, cu multe multe link-uri către articole și interviuri, multe dintre ele video. Și, dacă ai ajuns aici și încă n-ai citit articolul trecut, pe bune, chiar îți recomand. La fel ca la UiPath, și în cazul Elrond, vorbim despre o companie de tehnologie, plecată să cucerească întreaga lume, tot din România. Ambele companii au români tare ambițioși la cârmă, chiar vizionari am putea spune, oameni care sunt în prima linie când vine vorba de tehnologie și care au demonstrat deja.

De ce (de data asta) suntem norocoși că suntem români, la fel ca Elrond? Pentru că sunt peste 8500 monede a căror evoluție o putem urmări pe Coinmarketcap. (Aproape) fiecare dintre ele are o echipă în spate. Un proiect. Unele mai vechi, unele mai noi. Unele sute și mii și poate zeci de mii de ore de muncă. Unele chiar vor revoluționa lumea, altele doar speculează inocența sau naivitatea multora dintre noi. Și nu e ca la fotbal, să fie mii și mii de echipe dar toate să joace același joc. Nu. Dacă ar fi să fac o analogie, sunt și fotbaliști, și oameni de presă, și baschetbaliști, și actori, și maimuțe, și orașe, și planete, și hârtii igienice, și aur și acțiuni. Și multe. Și diferite. Și, pentru oamenii care sunt și tehnici, se descurcă foarte bine și cu engleza, și au ceva experiență încât să compare câteva proiecte între ele, poate că e mai ușor să facă un rezumat și să înțeleagă care dintre proiecte sunt legitime și au o șansă și care dintre ele sunt doar trecătoare și se vor stinge la fel de repede cum au apărut. Doar că, până și acești oameni, care au capacitatea să facă un studiu aprofundat, pentru a ajunge la o concluzie, chiar trebuie să treacă prin multe, multe analize. Noi, ceilalți, ce să mai zicem? Din 8500 monede, la ce să ne uităm? De unde să ne luăm informațiile? Ce scrie pe un site e și adevărat? Ce scriu eu aici poate să fie o invenție, nu-i așa? Exact. Dar norocul nostru, în situația asta, pentru că suntem români, e în primul rând că avem acces la toate informațiile astea în limba română, explicate pe înțelesul tuturor. Și echipa asta e plecată de la Sibiu. Peste 30 români numără echipa de bază. Acum, echipa Elrond are peste 50 români. V-am mai zis, mulți olimpici internaționali în domenii precum mate, fizică, robotică, inteligență artificială.

De ce compar Maiar cu Revolut? În ultima intervenție pe Twitter/Periscope din 16 februarie, Beniamin Mincu spunea așa: De la lansarea oficială a rețelei Elrond, în 6 luni, am avut 115.000 conturi create și aproximativ 1 milion de tranzacții procesate. La 4-5 zile de la lansarea aplicației Maiar, numărul de tranzacții procesate a crescut cu încă 1 milion, ajungând la 2 milioane și numărul de conturi create ajungând la 200.000. Pe 16 februarie, la 2 săptămâni de la lansarea Maiar, numărul de tranzacții procesate a ajuns la 2.7 milioane, cu 57.000 de tranzacții înregistrate doar în ziua respectivă, până la ora 15:00. Iar numărul total de useri trecuse de 330.000.

Într-un alt interviu, Beniamin a spus: „Practic, în 4 zile de la lansarea aplicației Maiar am adus o adopție a rețelei cât adusesem înainte în 6 luni de zile, de când rețeaua era live”. Eu fac o paralelă foarte simplă cu experiența personală a aplicației Revolut. Pe care am început să o folosesc prin martie 2018 și țin minte că apăreau 1-2 prieteni din agenda telefonului pe săptămână. Maxim. Astăzi, 3 ani mai târziu, încă 278 contacte din agenda mea au Revolut(da, am multe contacte). Prin comparație, în doar două săptămâni, 77 oameni din agenda mea și-au instalat aplicația Maiar a celor de la Elrond.

============

Interesting Headlines ( Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)

  1. Stiri care aparent nu conteaza, dar care contribuie la viteza cu care industria crypto va ajunge sa fie acceptata

  1. Too big to ignore, too good to defeat.

  1. Pare ca oriunde te uiti vezi NFTs. Intram puternic pe curba unui bubble. Stirea de mai jos este insa despre ceva care chiar are logica sa fie NFT. Dar pana la urma cine, daca nu marketul, hotaraste ce are logica si ce nu?

  1. Nu ne place sa vorbim despre regulation, dar e posibil ca acest bull run in care suntem sa faca top fix in locul unde regulation-ul va veni sa strice petrecerea. Sau nu va face decat sa incinga si mai mult focul pentru viitorul run?

==================

Cryptobook of the week: Bitcoin & Black America. Crypto e, cred, unul din cele mai progresiste inventii ale lumii. Chiar si asa, faptul ca e deopotriva imbratisat atat de cei de dreapta cat si de cei de stanga, demonstreaza ca atunci cand un lucru e valoros, politica devine irelevanta.

Business YT Channel we like: Valuetainment. Am avut placerea sa il cunosc si sa lucrez pentru cateva luni alaturi de PBD. Un om cu o intelegere a businessului si un mindset dur ca o stanca. ( Vlad)

Romanian exchange that we recommend:LDV Exchange( disclaimer: Stakeborg e investitor)

Youtube channel we enjoy watching: Conquer Trading & Investing. Solid guy.

==================================

What we like:

Sushi. Moneda.

Total Value Locked a atins un new all time high, 4.84 billions iar Sushi e pe locul 4 in topul platformelor de DeFi. Cu un roadmap foarte fain si cu cateva nume de top in juru-i, Sushi are potentialul de a depasi Uniswap.

What makes us think:

Charles Hoskinson povesteste cum in fazele initiale ale Ethereum “we did everything wrong but the idea was so big and valid that everything we failed was actually a big progress”. Sunt multe lucruri de invatat aici. Prima ar fi ca esecurile sunt hainile in care se imbraca progresul. In crypto, feedback loop-ul e foarte important. Cand ce se lanseaza pe Ethereum, datorita numarului mare de devs, in 15 minute ai deja descoperite majoritatea blind spot-urilor. Poti face enorm de multe greseli, erori care sunt practic modalitati in care acel lucru nu functioneaza'; fiecare astfel pas te duce mai aproape de ceea ce iti doresti.

Apoi e si povestea mizelor mari pe care am auzit-o si la Musk atunci cand vorbea despre Space X. Cand acel ceva pe care ti-l propui este cu adevarat indraznet si important, sansele ca sa si reusesti nu sunt un element definitoriu in decizia de a-l incepe.

E good fun sa esuezi la ceva cu adevarat huge.

E boring sa reusesti in ceva minuscul.