The Crypto Insider #5: Ce iti poate aduce $1/zi investit in crypto

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Acum cand ne apropiem de 900 de subscriberi incepem sa primim tot mai multe mesaje de la oameni care ar vrea sa-si inceapa aventura crypto, dar sunt blocati: de unde cumpara? Ce cumpara daca nu au decat 100 de euro? Ce sanse mai sunt sa faca bani cu crypto?

La intrebarile astea nu exista niciodata un raspuns simplu sau scurt. E ca si cum ai vrea sa te apuci de studiat fizica cuantica si ai vrea un shortcut, o solutie miraculoasa care sa te faca, peste noapte, un geniu. Pe masura ce inaintam in constructia Stakeborg ( more soon!) incercam sa petrecem cat mai mult timp in zona deschiderii portilor avand in vedere ca ne-am propus sa aducem 500.000 de romani spre crypto. ( Yes, un share ne-ar ajuta sa trecem de prima bariera - 1000 de subs, let’s do it army!)

Nu toti oamenii au mii de euro la dispozitie pentru a investi, dar au nevoie de un narrative pe care sa il urmareasca. Dollar cost averaging e o cale buna de urmat. In ce consta?

Zilele trecute, a devenit popular pe twitter un calcul care, pus in perspectiva, e aproape halucinant. Daca ai fi cumparat in fiecare zi din ultimii 6 ani bitcoin de fix $1, astazi ai fi avut $80.000. 30 de dolari pe luna este o suma pe care aproape orice roman din mediul urban isi poate permite sa o “piarda”. In cei 6 ani, ai fi “cheltuit” approx $2200 pentru ca acum sa ai mai bine de 2 bitcoini.

Sigur, privind retrospectiv, foarte putini ar avea o astfel de disciplina, dar daca momentul T0 ar fi azi si de maine ai incepe sa cumperi de 1 euro Ethereum si ai face un deal cu tine insuti sa nu vinzi pana dupa halvingul din 2024? Mai mult decat atat, odata cu maturizarea industriei acum ai posibilitatea de a face staking cu respectivul asset ( am folosit ethereum ca exemplu) si primi o dobanda anuala.

Poate esti tatal unui copil abia nascut si muncesti din greu in strainatate pentru a-i asigura un viitor mai bun. Dollar averaging in crypto e raspunsul.

Poate esti in pragul pensiei si vrei ca nepotii tai sa aiba posibilitatea de a studia in strainatate. Dollar averaging in crypto e raspunsul.

Sau poate esti un tanar care, early in life, vrea sa isi inceapa viata cu o investitie care nu ar avea un potential asemanator in orice alt lucru ar baga banii respectivi. Dollar averaging in crypto e raspunsul.

Acum ca stii, ce faci mai departe?

Stay safe,

V

———————————————————————————————

Razvan’s Macro2c:

Nu poti sa fii financially literate fara a intelege orizontul de asteptare a propriilor investitii. Cei care si-au inceput propriul business stiu ca nimic nu se construieste peste noapte. Nimic important nu vine repede. Industria crypto a facut milionari peste noapte, dar ei sunt mai degraba exceptiile decat regula. Drumul spre wealth creation in crypto e, asemenea altor zone, unul al rabdarii si pare ca din ce in ce mai multi incep sa inteleaga; mai ales dintre cei intrati post bull run-ul din 2017. ETH 2.0 se va concretiza abia in 2023, dar nu par a fi multi deranjati de asta.

Good tech needs, dupa cum spunea si Gary Vaynerchuk, macro patience si micro speed. Crypto wealth creation is no different.

———————————————————————————————

The Altcoin Pulse:

Hot, hot week. No pain, no gain.

Trending

Proiecte bune, lichide si cu un marketcap decent care au inregistrat o crestere semnificativa in ultimele 7 zile:

  1. Badger DAO - 126% ( un proiect mai putin cunoscut care isi propune o mai buna reprezentarea a bitcoinului in DeFi atacand lichiditatea WBTC si renBTC. O sa mai auzim de ei)

  2. BarnBridge - 109% ( un proiect DeFi in care sunt si cativa romani cu care am avut posibilitatea sa discutam)

  3. 1inch - 103% ( prezent si la ultima numaratoare. Big pump happened in the mean time)

  4. RAMP Defi - 100% ( un proiect interesant in contextul DeFi lego, care isi propune sa te ajute sa iti folosesti coinurile pe care le ai staked, deci in teorie blocate, drept colateral ( gaj) pentru a primi stable coinul lor rUSD cu care mai departe sa poti imprumuta extra lichiditate)

  5. UniSwap - 87% ( Daca V3 care va fi deployed va da o si mai mare utilitate tokenului, watch out. The King of Dexes ar putea fi printre marii castigatori ai viitorului bull run)

  6. AAVE - 80% ( In curs de obtinere a licentelor de banking din UK. Legendarul investitor american Mark Cuban a facut public faptul ca are $128.000 worth of AAVE)

Date importante:

31 Ianuarie - Lansarea walletului Maiar de catre cei de la Elrond.

31 Ianuarie - Fundatia din spatele proiectului Matic inchidere serverele proprii ajungandu-se astfel la o descentralizare totala. Matic e unul din layer 2 solutions care vor capitaliza pe decalajul imbunatatirilor Ethereumului

7 Februarie - TomoChain halving. This could be something interesting.

8 Februarie: se lanseaza CME Futures pentru Ethereum. Va fi big si va genera volatilitate.

Februarie: Cardano tokens live on mainnet. Fanii tropaie de ani de zile si in spatele Cardano exista o comunitate imensa. Urmeaza make it or break it weeks pentru Hoskinson & co.

——————————————————————————————

What we liked: Noi jucatori institutionali, dar cu un alt tip de profil, erau deja in arena, dar pe silent:

Elon isi pune un singur cuvant in biografia de la Twitter: Bitcoin. Urmarea? Pretul a crescut peste $5000 in cateva ore si nu mai putin de 420 de milioane de dolari shortati au fost lichidati. 57 de milioane in primele 10 minute.

What made us think: Balaji Srinivasan, unul din filosofii bitcoimului, a scris de curand.

“Bitcoin is the “flag” that encoded tech’s values: “internationalist, capitalist, decentralized, hyper-deflationary, networked, encrypted, digital, volatile, ambitious, and quietly revolutionary.”

BTC e al tuturor si al nimanui. Poate schimba o paradigma in totalitatea-i fara a parjoli terenul.

-----------------

Cryptobook of the week: Bitcoin: Hard Money you can’t fuck with. Mai vreti si alte explicatii? Jason Williams e partenerul lui Anthony Pompliano si antreprenor cu multiple big exits la activ.

Business book of the week: Grit. The power of passion and perseverance. E cartea cartilor pentru business, dar si pentru viata in general. Mindsetul meu se imparte intre momentul cand am citit-o si dupa.

Romanian exchange that we recommend:LDV Exchange

Youtube channel we enjoy watching:Coin Bureau

---------

Interesting Headlines ( Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)

  1. Signal, aplicatia “shilluita” de Elon Musk dupa mizeria facuta de Facebook cu privacy-ul Whatsapp-ului, are o noua incercare temerara - https://cryptonita.ro/aplicatia-de-mesagerie-criptata-signal-experimenteaza-cu-plata-crypto/

  1. Ray Dalio e o minte sclipitoare ( daca aveti un business, Principles e un must-read). In noiembrie se referea la bitcoin ca nefiind un asset in care fondurile sa poata investi

Luna urmatoare si-a nuantat pozitia spunand ca e gata sa accepte argumente impotriva parerii pe care o enuntase. Intr-o scrisoare trimisa de curand investitorilor Bridgewater, Dalio anunta ca ia in considerare o pozitie a fondului in bitcoin. Wall Street a devenit noul leagan al bitcoin. O fi bine, o fi rau?