• The Crypto Insider
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #75: Nicicand rabdarea nu a fost mai profitabila

The Crypto Insider PRO #75: Nicicand rabdarea nu a fost mai profitabila

#75: Nicicand rabdarea nu a fost mai profitabila

 The Crypto Insider #75: Nicicand rabdarea nu a fost mai profitabila

Bine ai venit la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFT, DAO, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor aproape 10.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!Sper ca nu m-ati ratat!

E PANICA! SINGURUL VIDEO DESPRE CRYPTO DE CARE AI NEVOIE ACUM. CRYPTO AFTER DARK CU VLAD MERCORI

Ce-i pe masa:

  • Vlad vorbeste despre ultimele macro miscari si lista cu alts-uri. 

  • La "The curious bookworm" vorbim, asa cum am promis, despre Discipline is destiny by Ryan Holiday

  • Matei sumarizeaza predictiile pentru crypto si web3 in 2023.

  • Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre update-ul ultimului trade si 2 alts la care se uita.

The Macro

Ultimul newsletter PRO incepea cu imaginea asta: Bitcoin Daily

Intre timp povestea s-a schimbat si nu prea. In sensul ca 50 Moving Average si-a continuat traiectoria descendenta iar acum, desi pretul e doar cu $200 mai mare decat era in graficul de mai sus, pretul e putin-putin deasupra 50MA: 

Bitcoin e boring iar asta inseamna ca volatilitatea e dupa colt. Exista argumente sa credem ca directia va fi in sus? Not many, chiar daca o revizitare a rezistentei de la 18k nu ar fi ceva iesit din comun. 

Spuneam in ultimul Crypto After Dark ca somajul e un elemente cheie in analiza FED-ului cu privire la eficacitatea masurilor luate, respectiv cresterea dobanzii de referinta. In general ne bucuram atunci cand somajul scade, asta inseamna ca economia duduie, oamenii au job-uri, totul e verde si frumos. Nu si acum. Pentru ca inflatia sa scada e nevoie ca economia sa se miste mai incet si oamenii sa cheltuie mai putin; prin urmare cresterea somajului ar fi un semn bun pentru FED. Nu se intampla, dar cred ca e mai important de inteles faptul ca somajul, ca si chiriile ( ⅓ din CPI) au un delay in a "printa" numere care sa se pupe cu realitatea din teren.

Prin urmare nu ne ramane decat sa ne uitam la alti indicatori care sunt stiuti ca fiind leading indicators. De exemplu, ISM data despre care am mai vorbit, dar in orice caz

o explicatie simpla despre ce este. La 48.4, ISM intra in zona in care, istoric, FED-ul a inceput sa umble la tiparnita pentru a se asigura ca nu se intra intr-o recesiune. Prin urmare, pietele au reactionat vineri cu ( prea) mult verde. 

De ce? Pentru ca exista muscle memory, un reflex de optimism neconditionat: 

Minuta FOMC-ului ( Federal Open Market Committee e divizia de politica monetara a FED-ului, cei care trebuie sa inabuse inflatia practic) putea fi tradusa intr-o fraza simpla: "ba, baeti…nu mai impingeti pietele in sus aiurea-n tramvai pentru ca ne ingreunati munca si ne vom vedea obligati sa ridicam dobanzile mai sus decat va asteptati sau va doriti".

Powell stie ca invariabil va genera o recesiune, dar isi doreste una de scurta durata si "cumintica" astfel incat sa nu interfereze cu alegerile din 2024. Fostul presedinte al FED-ului din New York, William Dudley,

mai departe Powell poate fi eroul care a salvat planeta sau cel care nici inflatia nu o pune la colt, nici nu tine corabia dreapta. Daca inflatia le ia bani din buzunare oamenilor, recesiunea lasa inflatia fara obiectul muncii: capitalul. Sa se cada din inflatia record in recesiune agresiva sau de lunga durata ar fi oribil pentru piete. 

Bun…stim toate astea. La ce ne ajuta? 

In primul si in primul rand la pozitionare. Ma uitam ieri la Wall Street Week pe Bloomberg si Sarah Ketterer de la Causeway Capital a avut o observatie stelara: pozitionarea este cea mai importanta in momentul de fata pentru ca la fiecare stire pozitiva despre economie, ca un facut apare si una negativa. 

Am vorbit in live despre zona de maxima oportunitate si am definit-o ca fiind zona in care risk/reward-ul este cel mai bun. Degeaba ti se pare un pret ok, daca risculdat de situatia macro este imens si provoaca ulterior noi scaderi. 

Keyword-ul la care trebuie sa ne sclipeasca ochii e: Lichiditate. Racheta noastra spre luna se cheama M2. Din pacate deocamdata arata asa: 

Iar toate bancile centrale din lume, nu doar in State, scot bani din piata -> scade lichiditatea. 

Personal, prefer sa iau ETH la $1200 cand cerul e mai clar decat la $900 in conditiile in care FED-ul nu da semne ca ar opri Quantitative tightening. Prima zona de oportunitate e mai atractiva pentru mine decat a doua. 

Am updatat

cu o noua casuta unde am pus cu X daca prima zona de interes a fost atinsa. In curand voi pune urmatoarele zone de interes si daca au ajuns oversold pe weekly RSI, stiti voi, obsesia mea ca alts-urile trebuie sa capituleze in weekly RSI cel putin la nivelul bitcoinului. Pe masura ce se aduna noi date, o sa putem filtra tot mai fidel intrarile in zonele de maxima oportunitate, dar documentul va putea folosit si de cei care vor sa faca DCA in zonele favorabile. 

Pana atunci…steady lads ca urmeaza o saptamana feroce! 

Vlad

The curious bookworm 

Ca sa fiu clar de la inceput: eu citesc orice scrie Ryan Holiday. O buna parte din ceea ce am in cap i se datoreaza. Cand unul sau altul imi mai spune "ce destept esti" raspunsul meu "nu sunt, doar il citesc pe Ryan Holiday". Cumva, fiind aproximativ de aceeasi varsta, am crescut impreuna. Nu exista om care sa fi facut mai multe pentru promovarea stoicismului in lume, iar asta e un legacy de aur. 

Ideea principala din spatele "Disciple is destiny" e fix ce spune titlul: fiind disciplinati in lucrurile care conteaza, practic ne scriem viitorul. Cu totii trecem prin frustrari de genul "As vrea sa slabesc 5 kilograme, dar dupa o saptamana incep sa mananc aiurea si sa nu mai merg la sala". Ca tot suntem in primele zile din ianuarie :) 

Cred ca modul in care un om se raporteaza la commitmentsurile pe care le face, disciplina cu care isi respecta ceea ce isi asuma este un indicator extrem de bun pentru nivelul de satisfactie pe care il va avea vizavi de propria viata. 

Ideile care mi-au placut cel mai mult: 

  1. Daca vrei sa fii in top 1% din industria ta e nevoie sa stii sa te odihnesti si sa te relaxezi. Pana la urma ce este succesul daca nu te poti bucura de el? Cea mai sigura cale spre un esec este sa nu stii sa te bucuri dupa ce ai reusit un lucru major. 

  2. Viata pe care o traim e nota de plata pentru cine suntem. Si cine suntem e dat de ceea ce facem, de aici si importanta disciplinei. 

  3. Sa fii profesionist inseamna sa tratezi atat esecurile cat si victoriile cu disciplina de a te intoarce si mai motivat data viitoare. Sa te intorci in ring e oportunitatea de a deveni si mai bun, iar asta trebuie sa tintim oricat de buni credem ca suntem deja.  

Citatul preferat

Think about it: Most people don't even show up. Of the people who do, most don't really push themselves. So to show up and be disciplined about daily improvement? You are the rarest of the rare.

The year ahead

M-am gandit ca in prima editie a newsletter-ului Pro din 2023 sa ma uit in cele mai mari si importante rapoarte emise de institutii sau indivizi reputabili ca sa gasesc asteptarile lor pentru anul ce tocmai a inceput. Sa ne uitam la diferente si mai ales la similaritati ca sa ne facem o idee despre ce ne-ar putea astepta si care sunt zonele in care sa ne concentram atentia.

De aceea am impartit articolul in 6 parti, uitandu-ne la cele mai importante verticale ale crypto si blockchain si am facut o legenda:

🐂

- bullish

- neutru

🐻

- bearish

Articolele si tezele pe care le-am avut in vedere au fost de la:

DeFi 🐂

2022 a fost un an in care o foarte mare parte din ecosistemul DeFi a suferit pierderi de TVL si scaderi masive de pret. Abia spre sfarsitul anului am observat cresterea protocoalelor LSD 🐂 (Liquid Staking Derivative) precum Lido care au explodat impreuna cu instrumentele derivative.

  • RWA (Real World Assets) (tokenization) 🐂

The Block Research, Messari, Pantera Capital si The DeFi Edge considera ca vom vedea un pivot catre modalitati mai sustenabile de a crea yield precum decizia Maker de a investi $500m DAI in short term treasury bonds si corporate bonds. Mai mult decat atat, ei vad si o crestere in tokenizarea RWA precum imobiliarele si alte sectoare cu o lichiditate istorica scazuta.

  • Perpetual derivatives (decentralized) 🐂

Caderea FTX a readus lumea crypto la valorile traditionale, anume self custody si variantele descentralizate a proiectelor. In a doua jumatate a anului, platforme precum dYdX, GMX si SNX au avut un run bun, beneficiind de noua narativa impreuna cu lansari mult asteptate ale unor upgrade-uri.

Delphi Digital, Messari, Pantera Capital, The DeFi Edge sunt optimisti la evolutia protocoalelor de acest tip in 2023.

  • DeFi-optimized blockchains 🐂

Chain-uri specializate precum Sei (sidechain al Cosmos) au posibilitatea de a aduce o experienta personalizata utilizatorilor DeFi cu viteze mari, fees mici perfecte pentru high-frequency trading. The Block Research si The DeFi Edge sunt sustinatorii retelelor specializate DeFi.

  • User interface & experience ➖

Cu toate ca exista multe elemente pentru care sa fim bullish pe DeFi, una dintre cele mai mari piedici pentru o adoptie mai larga este lipsa unei interfate prietenoasa care sa acomodeze pubicul. Delphi Digital considera ca mai este de lucrat pana ca DeFi sa se apropie de comoditatea CEX-urilor.

  • Vetokens 🐻

Tot Delphi Digital prezice ca in acest an vom trece de la modelele ve catre unele mai sustenabile, acestea nereusind sa ofere un model suficient de bun pentru tokenomics ci este doar un fix temporar pentru o problema de termen lung, anume inflatii mari ale tokenurilor.

NFTs

  • NFTfi 🐂

Toate publicatiile cred ca vom vedea mult mai multa dezvoltare pe partea de imprumuturi, tokenizare a NFT-urilor si lichiditate, o noua narativa NFTfi. Practic, avem posibilitatea de a trece peste lipsa de lichiditate a NFT-urilor si sa putem primi yield sau sa le folosim drept colateral pentru alte actiuni in spatiu, pastrandu-ne in acelasi timp expunerea la ele.

Mai mult decat atat, am putea vedea trading cu leverage pe NFT-uri si o crestere a protocoalelor care ofera solutii derivate precum optiuni sau perps pentru NFTs.

  • Institutional adoption 🐂

Dupa ce am vazut firme uriase precum Starbucks care a legat un parteneriat cu Polygon pentru NFT rewards sau Nike care a achizitonat RTFKT pentru a isi extinde produsele in zona digitala, toti analistii se asteapta la mai multe astfel de parteneriate importante. Cu atat mai mult cu cat Nike si Starbucks au inceput deja sa rostogoleasca bulgarele.

  • Non-transferable tokens 🐂

Anul trecut am vazut o crestere in popularitate a tokenilor de tip SBT (soulbound token, termen imprumutat de Vitalik din gaming) folositi in special pentru identificatori, identitate sau credentiale. Nu toate NFT-urile ar trebui sa fie transferabile (de exemplu buletinul sau carnetul de conducere).

  • Old marketplaces 🐻

Opensea a suferit o scadere in market share in urma unor protocoale noi (precum Sudoswap) care nu ofera royalties creatorilor sau ofera mai putine, ducand astfel la un cost mai mic pentru cumparatori. Delphi Digital vede viitorul marketplace-urilor ca fiind mai multe si specializate vertical (de exemplu, un marketplace specializat pe PFPs, altul pentru muzica, altul pentru fashion si asa mai departe). Ele ar putea fi detinute de proiecte specifice (ca in cazul marketplace-ului pentru ecosistemul Yuga Labs si BAYC) pentru o experienta personalizata de cumparare si vanzare.

  • Old business models 🐻

Tot legat de marketplace-urile care nu aduc la fel de multe redevente creatorilor de NFT-uri, echipele vor fi nevoite sa gaseasca alte modalitati de monetizare. Majoritatea cred ca cele mai de valoare NFT-uri vor fi cele cu utilitate.

Layer 2 🐂

  • Even more adoption 🐂

Poate cea mai bullish narativa asupra careia cad de acord toate predictiile este cea a L2s. Avand in urma un an in care Polygon a uimit lumea crypto prin agilitatea business development-ului si progresele pe toate verticalele este asteptata continuarea adoptiei (in termeni de useri, TVL, transactii si aplicatii).

  • Zk (zero knowledge) evolution 🐂

Pe langa Optimistic rollups (precum Optimism sau Arbitrum), zk rollups au inceput sa isi faca mai simtita prezenta dupa cateva breakthough-uri in tehnologie. In plus, mutarea dYdX pe propriul chain folosind tehnologia asta a adus zk rollups mai sus in randul solutiilor L2. Totusi nu toti analistii sunt de acord cu care dintre optimistic rollups versus zk rollups vor fi strange mai mult TVL si care este superior dpdv tehnologic. Alte solutii zk pentru identitate sunt in the works si ar putea lua amploare in 2023. 

  • Outperforming alt L1 tokens 🐂

Luand toate cele spuse anterior in calcul, exista un consens general ca tokenii dedicati solutiilor L2 vor avea o evolutie mai buna decat tokenii alt L1, una dintre cele mai puternice si profitabile narative ale anului 2021.

Web3 🐂

  • Infrastructure (storage, computation) 🐂

Pe masura ce Web3 se extinde catre populatia larga, nevoia de storage, data providers, computation descentralizat creste. Proiecte precum Filecoin, Arweave, The Graph sunt printre cele mai bine pozitionate ca sa captureze valoarea aceasta daca continua sa inoveze si sa livreze.

  • Security, privacy 🐂

Fara securitate, Web3 nu poate spera sa atraga indeajuns de multi oameni. Cu toate ca implozia FTX ne-a aratat din nou importanta custodiei proprii, toate aplicatiile native sunt inca relativ dificile fata de variantele Web2. Iar blockchain-ul, cu al sau registru transparent, trebuie sa ofere utilizatorilor si un grad ridicat de privacy pentru navigarea in siguranta. Aplicatiile de tip wallet sunt in vizorul Delphi Digital.

  • Interoperability 🐂

Deloc surprinzator, peste jumatate dintre teze numesc interoperabilitate ca tema de urmarit in 2023. Am avut mai multe surprize cu exploit-uri si hack-uri ale bridge-urilor in 2021 (unele de foarte mare amploare) insa nimeni nu considera ca viitorul este diferit de unul multichain si interoperabilitate intre protocoale care, in loc sa extraga valoare din competitori, ar putea adauga valoare lucrand impreuna.

DeSo (Decentralized Social) 🐂

Fiind inca un sector foarte nou, nu exista multe verticale identificate pentru crestere. In schimb, sentimentul general este unul bullish vazand tractiunea pe care aplicatii precum ENS, Lens, Farcaster, DeSo sau Orbis le-au obtinut anul acesta. Fundamental vorbind, analistii prevad o crestere in numarul de utilizatori.

Gaming & Metaverse 🐻

  • Sustainability 🐻

Messari este printre cei care considera ca sectorul GameFi nu este inca aproape de a isi gasi product market fit in termeni de sustenabilitate. The DeFi Edge este de acord si adauga ca evaluarile proiectelor au fost ridicole si ca va mai trece timp pana sa vedem adevarata valoare a sectorului. Doar a16z este usor increzator si asteapta jocuri fully on-chain cu proprii modele de business.

  • Development 🐻

In ciuda multiplelor miliarde care au fost injectate in sector, avem deocamdata o dezvoltare inceata a solutiilor. Din cauza asta, The Block Research si Delphi Digital nu cred ca sectorul va intra in atentia mainstream anytime soon.

DAOs 🐻

  • Growth ➖

Bankless considera ca potentialul DAO-urilor nu se va arata curand si ca vom avea un an de stagnare in crestere, cu atat mai mult cu cat conditiile macroeconomice dicteaza marea majoritate a valorilor trezoreriilor,

  • Regulation 🐻

Neavand inca un framework clar pentru ce sunt DAO-urile si mai ales tokenii emisi de acestia, Messari ridica problema legilor care ar putea fi neprietenoase. Cel putin pentru America, unde SEC-ul poate considera tokenii ca fiind securities.

2023 is bound to be interesting. Sunt multe narative deja in formare care au prins avant si cred ca ne putem astepta sa mai vedem cateva interesante pe care nu le-am mentionat. Definitely something to look forward to.

Matei

📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana

Fata de ultima data ne aflam aproape in acelasi loc pentru crypto, in special BTC si ETH. Nu am avut parte de un Santa rally pe nici o piata ci am avut niste scaderi care au fost insa recuperate zilele precedente. Nici Bitcoin Dominance nu a avut o evolutie semnificativa, ramanand in zona de 41,5%, semn ca intreaga piata s-a miscat aproximativ la fel.

ETH se afla intr-un loc in care pare ca s-a blocat de o luna. Inainte de a gandi o intrare long astept un reclaim decisiv al valorii $1275 cu retestare, ca mai apoi sa ne putem uita catre $1350 si $1427 (fostul ATH).

Am incheiat ultimul newsletter cu un trade pe EURUSD, in care argumentasem ca EUR se afla la prima testare a rezistentei de 1.065 si ca ar urma o scadere catre nivelurile anterioare. In perioada sarbatorilor, Euro a stat cam n aceeasi zona insa zilele trecute a avut parte de o scadere care s-a apropiat de primul TP in jurul valorii de $1.04. Scaderea din pacate a fost oprita de vestile de unemployment din US care au venit sub asteptari (asadar labor market-ul inca nu scade conform previziunilor analistilor). 

In momentul de fata, Euro a crescut la loc si se afla aproape de entry. Saptamanile viitoare avem corporate earnings si CPI, asadar voi urmari mai indeaproape evolutia pretului ca sa ma pozitionez accordingly. Foarte mult va depinde de cat de scazute vor fi veniturile marilor companii, fapt care ar putea trimite S&P500 in jos.

Doua alts la care care ma uit pe termen scurt sunt Near si Solana care aua vut volume mari de cumparare in ultimele zile si sunt printre cele mai bine pozitionate pentru capturarea unei miscari in sus.

Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape:🎧 Discord🐦Stakeborg Twitter📺 Stakeborg Youtube❤️ Instagram📱 TikTok🖥️ The Stakeborg DAO Talks🎓 Stakeborg AcademyStiai ca avem newsletter free si in engleza? The Crypto Insider ReportDisclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.