TCI #202: Cazul bullish pentru crypto

Scandalul din US cu Paxos si BUSD si dificultatile Binance US nu au reusit sa opreasca piata din a creste, BTC castigand saptamana asta peste 12%.

Te punem la curent cu ultimele mișcări din piața Crypto și NFTs. Două ediții de 5 minute pe săptămână și le-o iei înainte tuturor!

Daca n-ai vazut inca sneak peek-ul din ultimul Market Update-ul trimis de Vlad marti, te invit sa o faci fiindca sunt sigur ca o sa iti placa:

  • 📈 Matei’s Update

  • 🕵️ Prin gaura cheii

  • 🎵 0% secondary royalties pe OpenSea - MEANiX

  • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

  • 📚 Razi ca prostu`

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 5 minute

📈 MATEI'S UPDATE

Scandalul din US cu Paxos si BUSD si dificultatile Binance US nu au reusit sa opreasca piata din a creste, BTC castigand saptamana asta peste 12%. Dupa ce am avut un pullback, intreaga piata crypto a sfidat corelatia cu indicii bursieri si si-a continuat cresterea, ceea ce adauga un ingredient important pentru continuarea miscarii.

Chart-ul BTC este probabil cel mai clean dintre toate si ne arata importanta nivelurilor formate in ultima perioada care au ajuns la valorile din vara 2022, urmatorul nivel important de rezistenta. In ciuda conditiilor nefavorabile (pe care le vom vedea exemplificate mai jos in chart-ul S&P500), crypto a decis sa sfideze cel putin pe termen scurt asteptarile multora.

Si fiindca planurile de investitii si trading sunt bazate pe probabilitati, nu putem ignora faptul ca BTC a castigat 50% in ultimele cateva saptamani… iar la alts stim ca povestea e deja alta. Acum se pune problema sustenabilitatii raliului: de ce am crescut si, mai ales, cat o mai putem duce?

S&P, facand parte dintr-o piata cu mult mai multi participanti, potential chiar mai experimentati si cu o lichiditate mult mai mare, pare sa creada altceva despre starea macro, formand un wick lung saptamana aceasta (cu toate ca stim ca nu ne putem baza pe o singura lumanare).

Arthur Hayes, ale carui articole obisnuiesc sa le citesc, a detaliat intr-unul recent parerea lui cu privire la ce a condus rally-ul: Trezoreria din US detine aproximativ $500 miliarde in TGA (Treasury General Account), un cont din care sunt multe sanse sa cheltuiasca, injectand astfel lichiditate in economia americana. Asta se intampla pentru ca Trezoreria poate refinanta datoriile existente insa nu poate crea noi datorii, asadar cu US care va atinge din nou debt ceiling, vor fi nevoiti sa plateasca orice cheltuieli din propriile buzunare. Deci Quantitative Tightening-ul pe care FED-ul il face este partial mitigat prin cheltuielile discutate mai sus.

Ramane sa vedem daca Arthur are dreptate si vom continua sa vedem cresteri pe termen scurt pentru ca mai apoi sa revenim la scaderi. Pana atunci, tehnic vorbind, ne dorim sa vedem BTC inchizand deasupra $24.300 pentru cazul bullish. Si indiferent de situatie, abordam piata de la nivel la nivel si conform tezei investitionale.

Matei

🕵️ Prin gaura cheii

Te-ai intrebat vreodata daca picturile din muzee sunt originale? Tot auzi ca NFT-urile pot rezolva problema autenticitatii in domeniul artei? Vino in StakeBorg Academy 14 zile gratuit si parcurge cursul introductiv in NFTs pentru a afla cum sta treaba!

📝 Notes from MEANiX

Royalties are dead.

Deja vu. Se pare ca doar s-a intarziat inevitabilul. Odata cu lansarea tokenului marketplace-ului Blur, OpenSea se simte nevoit sa satisfaca investitorii pentru a ramane competitiv. Ei bine, aceasta decizie vine in detrimentul tuturor utilizatorilor web3.

M-am rascolit mult incercand sa scriu aceasta sectiune fara sa o lungesc. Efectele stabilirii unui standard de 0% secondary royalties in web3 vor fi inlantuite si sincer cred ca pot duce la moartea intregului ecosistem.

Se spune ca web3-ul si blockchain-ul ar trebui sa fie trustless. O mare parte din discursul nostrueste legat de acest aspect, de ideea de a inlatura intermediarii. Totusi, atunci cand vine vorba de secondary royalties, am mers pe incredere, spunandu-ne ca platformele vor face ce e corect. Am neglijat una dintre regulile noastre de baza.

Lipsa de onchain enforcement se pare ca a ucis experimentul royalties-urilor secundare. S-ar putea sa fie prea tarziu. Ma indoiesc ca utilizatorii web3, vechi si mai ales noi, vor mai fi dispusi sa plateasca royalties odata obisnuiti cu acest 0%. Insa cel mai frustrant este ca ne taiem singuri craca de sub picioare de fapt.

Majoritatea artistilor, creatorilor, si brandurilor NU AU INTRAT IN WEB3 INCA. Scopul acestor royalties era de a ambitiona orice detinator/creator de proprietate intelectuala sa vina in web3 si sa construiasca, sa ofere credibilitate spatiului. Acest lucru transcede NFT-urile si afecteaza pana si zona crypto (uita-te la miscarile masive pe care Polygon le-a tot facut cu branduri de mare renume prin NFTs, aducand in prim-plan tot ecosistemul crypto).

Promisiunea royalties-urilor nu numai ca era, din punctul meu de vedere, cea corecta pentru creatorii de orice fel, dar si principalul argument pentru care puteau sa ii spuna oricui “bai, in web3 e mai bine”.

Short-term thinking precede long-term growth din cate se pare pana si in mica noastra utopie. Ne-am luat dupa cei ce tranzactioneaza pentru un profit de 10% si probabil vom rata cu totii oportunitatea de a aduce noi artisti, creatori, si branduri care ar putea genera castiguri de sute de ori mai mari.

Ne concentram pe un potential profit rapid, in loc sa ambitionam creatorii prin secondary royalties sa continue sa creeze valoare, lucru care ar fi benefic atat pentru ei, cat si pentru investitori.

Nu stiu ce se va intampla in continuare. Parerea mea e ca nimeni nu castiga, cu totii pierdem. Va fi mult mai greu sa vindem aceasta poveste web3 oricarui “normie” de acum inainte, dar nu e asta prima cumpana prin care trecem. Ne vom bate gura cu totii pana cand web3-ul va fi asa cum ni-l imaginam.

Sper totusi ca nu vom desconsidera creatorii pana in punctul in care vor mai ramane doar traderii sa tranzactioneze intre ei.

MEANiX.

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:

Urmeaza sa vedem cat de benefic va fi parteneriatul MultiversX cu Tencent in conditiile actuale ale SUA.

Un nou entrant in cursa CBDC-urilor, UAE s-a pozitionat excelent pentru a da o imagine mai de incredere acestui tip de surveillance:

Nu tot DC-ul e de acord cu ultimele politici ale SEC-ului:

Cand inovatia castiga, utilizatorii au totdeauna de beneficiat. Well played, Blur!

Mai e mult pana sa se recupereze toate fondurile de la Coreea de Nord insa norvegienii sunt pe calea cea buna:

📚 Razi ca prostu'!

Cand piata scade, ne plangem de mila fiindca nu am vandut la timp. Iar atunci cand creste, ne panicam ca nu am cumparat suficient cat erau preturile mai mici. Just bear market things.

“Ideea este ca intr-un bear market e la fel ca intr-o relatie romantica cu un sociopat. Si atunci cand crezi ca-i bine, tot rau e de fapt. Astfel ca in aceste perioade cand multi se retrag din ‘joc’ iar altii sunt frustrati ca au intrat prea sus, incep sa apara cele mai multe gauri in armura.”

CryptoBully: 5 minute pe saptamana: haz, necaz si crypto. Subscribe here!

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

  • Twitter thread:

Un foarte succint dar bun intro catre trading. Multi “educatori” se pierd in detalii si o sumedenie de indicatori - dar thread-ul asta nu o face:

  • Carte:

Explaining Humans. Camilla Pang, autoarea cartii, a fost diagnosticata cu autism la varsta de 8 ani si a hotarat sa scrie cartea ca fiind un ghid de care ea avea nevoie cand era mica pentru a se integra in societate. Din motivul asta, cartea atinge foarte multe subiecte de la viata in general, relatii interumane si dragoste iar citatul cu care am ramas a fost urmatorul:

“Individuality is fundamental to teamwork.”

  • Video:

Cred este principala persoana de la care am invatat trading si continui sa invat si unul dintre ultimele lui clipuri mi se pare fundamental pentru orice persoana care vrea sa isi asume riscul trading-ului de alts:

Felicitari! In acest moment, esti abonat gratuit la newsletter-ul The Crypto Insider. Vrei mai mult? Abonează-te gratuit pentru primele 14 zile la StakeBorg Academy! Vei avea acces la cursuri despre Bockchain, NFTs si DeFi, Analiza Saptamanala de Piata ca sa stii unde se afla investitiile tale in crypto, acces la The Stakeborg Talks unde vei putea cunoaste oameni din mai multe domenii, pasionati de crypto si finante si acces la Newsletter-ul saptamanal PRO care vine cu o analiza detaliata a tot ce inseamna piata crypto.

Newsletter-ul de azi a fost...

Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape:

Stiai ca avem newsletter free si in engleza? The Crypto Insider Report

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.