TCI #210: Schimbare de plan

Saptamana asta, balance sheet-ul FED-ului a primit un influx de ~$300 miliarde.

Te punem la curent cu ultimele mișcări din piața Crypto și NFTs. Două ediții de 5 minute pe săptămână și le-o iei înainte tuturor!

In crypto nu e suficient sa ne detinem activele ci e nevoie sa le si protejam de scam-uri, hack-uri sau tepe. Acesta e pretul pe care il platim pentru descentralizare - trebuie sa intelegem riscurile la care ne supunem.

Impreuna cu partenerii nostri, oferim membrilor comunitatii Tradesilvania acces gratuit la cursul de securitate Stakeborg Academy folosind acest link. Make sure you don’t miss it.

In ultimul Market Update, Vlad a explicat cum afecteaza lichiditatea pietele financiare si ce inseamna asta pentru industria bancare. Mai jos un sneak peek. Ca sa primesti saptamanal versiunea completa, devino membru Stakeborg Academy apasand aici.

  • 📈 Matei’s Update

  • 🕵️ Prin gaura cheii

  • ⚽ Sports x NFTs

  • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 6 minute

📈 MATEI'S UPDATE

Discutam constant despre faptul ca e important sa fim flexibili in gandire. Daca din punctul T0 al tezei noastre si pana in prezent s-au schimbat lucruri, au aparut noi variabile sau pur si simplu am invatat mai multe lucruri care ne-au adus o perspectiva noua, e important sa putem spune “ok, poate trebuie sa regandesc planul initial”.

De ce zic toate astea? Pentru ca circumstantele s-au schimbat si ne-am pricopsit cu un nou factor de luat in considerare. Saptamana asta, balance sheet-ul FED-ului a primit un influx de ~$300 miliarde, injumatatind eforturile sale de pana acum de a scadea numarul de active din bilant. Asta in conditiile in care ne asteptam sa continuam sa vedem cresteri ale dobanzii de referinta.

Evenimentul nu este totusi exemplul concret al Quantitative Easing (QE). In adevaratul sens al termenului, QE reprezinta o politica monetara in care banca centrala (FED-ul in cazul nostru) cumpara active (predominant obligatiuni) pentru a stimula economia. Cresterea recenta nu se incadreaza exact aici fiindca rezervele FED-ului nu vin din astfel de achizitii. In schimb, FED-ul a imprumutat bani catre banci pentru a scade riscul unor bank runs si pentru a ajuta la managerierea problemelor de lichiditate.

Prin programul denumit “Discount Window”, bancile pot accesa imprumuturi de la FED pentru scopurile mentionate mai sus. Diferenta este ca in mod normal, aceste imprumuturi sunt in valoare de $4-5 miliarde. De data aceasta, $153 miliarde au fost imprumutate de catre banci din cauza panicii instaurate in urma colapsului SVB si Signature Bank care au primit si ele $143 miliarde pentru a intregi pe cei care aveau depozite. Un nou record.

Bun, si ce inseamna asta pentru economia americana? Prin actiunile sale, FED-ul a reusit sa previna riscul sistemic al unor bank runs… dar totdeauna exista un pret de platit. E posibil sa vedem o incetinire in politica monetara hawkish. Efectele ratei dobanzilor asupra economiei nu se vad instant, iar Powell are dovada ca YoY suntem in directia cea buna. Bancile, in special cele mici, au mult de suferit de pe urma acestei politici monetare - si vedem deja efectele unei economii incetinite asupra lor. Cat va mai putea Powell sa se tina de plan inainte sa se strice si alte roti importante ale masinariei economice?

Matei

🕵️ Prin gaura cheii

Atunci cand realizam analiza fundamentala a unui proiect este extrem de important sa fim atenti la echipa din spatele proiectului, experienta pe care acestia o detin si istoricul in business. In cursul „Analiza Fundamentala: Baza investitiilor in cryptomonede”, Andrei, instructorul cursului, a dedicat un intreg capitol acestui aspect pentru a ne echipa cu intrebarile relevante pe care ar trebui sa le punem.

⚽ Sports x NFTs

“Inovatia e cheia”, spunea in martie 2019 Pierre Francois, administratorul delegat al ligii belgiene de fotbal, dupa ce Pro League devenea prima liga de fotbal ce ofera licenta Sorare.

Patru ani mai tarziu, platforma are licenta pentru fiecare campionat din Top 5 (Anglia, Spania, Italia, Germania, Franta), plus Olanda, Portugalia si multe altele. In plus, sunt acoperite si meciurile oficiale internationale atat la nivel de club, cat si la nivel de echipa nationala.

Usor-usor, fondatorul Nicolas Julia si Sorare au reusit sa stranga in jurul proiectului nume sonore din lumea sportului. In 2021, Serena Williams a decis sa investeasca in platforma, primind ulterior si rolul de board advisor. Principalele obiective – cresterea popularitatii in SUA, respectiv atragerea publicului feminin.

In vara lui 2022, incantat de ceea ce propune Sorare, Kylian Mbappe devenea ambasador al platformei. In spusele lui, e un perfect fit care vizeaza ca pasiunea pentru fotbal la nivel global sa ramana cel putin la fel de vie.

Cireasa de pe tort avea sa vina in noiembrie 2022, cand Sorare a anuntat ca Leo Messi devenea ambasador al platformei, urmand ca argentinianul sa contribuie cu materiale / experiente exclusive pentru fani si, bineinteles, sa aduca notorietate conceptului Sorare.

Desi initial acoperea doar fotbal, Sorare s-a extins, iar incepand cu mai 2022 avem Sorare MLB, iar din septembrie 2022 avem si Sorare NBA, ambele entitati primind equity ca parte din deal. Interesant e ca daca pentru convingerea NBPA (Asociatia Jucatorilor din NBA), Serena Williams a jucat un rol important, pentru oficialii NBA cuvintele lui Mbappe au cantarit foarte mult.

In 2020, NBA si Dapper Labs lansau NBA Top Shots, in toamna s-a semnat parteneriatul cu Sorare, iar in urma cu mai putin de doua luni, NBA si Meta au extins colaborarea pentru difuzarea meciurilor in Metaverse. Citand-o pe Tamika Tremaglio , delegatul NBPA, “viitorul baschetului e in tehnologie”. Iar in saptamana in care GPT-4 a fost lansat, e destul de clar ca viitorul a (aproape) orice este in tehnologie.

Saptamana viitoare povestim despre cum punem colectiile de carduri la joaca, diferitele categorii de carduri si competitii, dar si despre premii.

Pana atunci, nu uitati, enjoy the journey!

Ionut (1johnny)

Newsletter-ul de azi a fost scris in parteneriat cu …

Tocmai am deschis sectiunea de sponsorizare. Vrei sa fii partenerul nostru si sa te promovam in cadrul newsletter-ului? Foloseste media kit-ul nostru ca sa afli toate informatiile si contacteaza-ne!

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Twitter thread:

Chat GPT4 is here to change the world. Site-uri, aplicatii, filme, examene, audit… la un click si o poza distanta. Economia care va rezulta din utilizarea in masa a Chat GPT va fi uluitoare.

Carte:

Stoicism and the Art of Happiness. Pentru cei care nu au timpul necesar sau nu isi doresc sa citeasca operele filozofilor din Roma Antica sau Grecia, cartea de mai sus e rezumatul perfect. Must read for diehard investors and traders. Si pentru un alt unghi asupra vietii.

 “Men are disturbed not by events but by their opinions about them.” 

Video:

Cu toate ca pare absurd, in lumea de astazi ajungem sa ne intrebam daca merita sa avem copii din punct de vedere financiar. Iar gasirea raspunsului implica foarte multe variabile:

Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi?

Login or Subscribe to participate in polls.

Stiai ca avem newsletter free si in engleza? The Crypto Insider Report

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.

Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape.