TCI #211: Motivul ultimei cresteri

De mult n-am mai avut atat entuziasm in piata

Te punem la curent cu ultimele mișcări din piața Crypto și NFTs. Două ediții de 5 minute pe săptămână și le-o iei înainte tuturor!

Maine facem istorie la TST. Si dupa bem o bere.

Abia asteptam sa va impartasim vestile colaborarii cu Real Vision. Si sa ne revedem, in sfarsit, in formula completa. Vorbind despre crypto, business si planuri de viitor.

Mai avem 3 de bilete care vin la pachet cu un NFT pe xPortal pentru prima oara in istoria TST-ului. Daca nu ti-ai luat inca bilet, nu stiu ce mai astepti.

Click aici ca sa te asiguri ca esti primul care afla anuntul.

  • 📈 Matei’s Update 

  • 🕵️ Prin gaura cheii

  • 🎵 Web360 Deals - MEANiX

  • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 5 minute

📈 MATEI'S UPDATE

Saptamana trecuta, BTC a inchis cu +27,17%. Adica aproape cel mai mare gain inregistrat de la jumatatea lui 2018. Si cu cel mai mare volum al perechii BTC/USDT pe Binance. Toate astea in timp ce sistemul bancar se afla in pericol si exista ajutoare record din partea FED-ului pentru asigurarea lichiditatii. Care dintre imagini reprezinta (mai) fidel situatia?

Credit Suisse, una dintre cele mai mari banci elvetiene, a trebuit sa fie cumparata de catre UBS pentru $3.25 miliarde - un discount semnificativ fata de cele $8 miliarde in capitalizarea de piata. Pe langa achizitia propriu-zisa, banca nationala a Elvetiei promite alte $100 miliarde pentru a mitiga problemele de lichiditate.

Ceea ce inseamna ca problemele cu balance sheet-urile bancilor este globala. In esenta, toate bancile care detin obligatiuni cumparate pe vremurile cand dobanzile erau mici au aceste probleme. Iar FED-ul nu se poate relaxa inca: e nevoie de si mai multa lichiditate.

Explicat foarte simplist, Hayes discuta mai sus cea mai noua actiune a bancii centrale americane. Impreuna cu bancile centrale/nationale ale Canadei, Angliei, Japoniei, Europei si a Elvetiei, FED-ul a lansat un program de imbunatatire a lichiditatii. Asta ca sa ne facem o idee despre cat de adanci sunt radacinile problemei.

Aceste swap lines permit practic schimbul de valuta intre doua banci centrale. De exemplu, ECB-ul va putea schimba euro in dolari prin FED ca mai apoi sa distribuie dolarii catre bancile comerciale. Asta nu creeaza, in sine, bani noi in piata. Fiindca banii sunt primiti in schimbul unui gaj. Dar transforma niste active mai putin lichide (obligatiuni pe termen mai lung) in bani disponibili imediat. Toate astea ca sa poata sustine retrageri masive din partea celor care au depozite.

Din cauza asta ne aflam intr-o situatie foarte ciudata. Pe de o parte, beneficiem de lichiditate sporita in pietele financiare. In acelasi timp, atat FED-ul cat si ECB-ul maresc ratele dobanzilor. Crypto pare sa se fi decuplat temporar de actiuni dar BTC este outperformer-ul clar, chiar si in fata lui ETH. FED-ul se afla intre ciocan si nicovala fiindca inflatia nu este inca suficient de jos dar se vad nevoiti sa usureze putin conditiile din piata (cel mai probabil prin ridicarea dobanzii cu doar 0,25% in locc de 0,5%) ca sa nu cauzeze un colaps global al bancilor.

Iar sentimentul din piata crypto, well…

De mult n-am mai avut atat entuziasm in piata. Traim vremuri ciudate si risk management-ul prost al unor institutii uriase ne arata ca nimeni nu stie sa navigheze excelent aceste conditii. Si ceva imi spune ca vom afla in curand noi efecte ale contagiunii.

Matei

🕵️ Prin gaura cheii

Cum afecteaza economia americana inflatia globala? Si de ce este dolarul atat de important? In cursul „Blockchain: Bazele următoarei ere tehnologice” am dedicat un capitol intreg intelegerii banilor si il poti accesa si tu GRATUIT timp de 14 zile.

📝 Notes from MEANiX

  • Volum: NVM (nevermind)

  • Editii vandute: NVM

  • Piesa asta suna a vara si cu siguranta si-ar gasi locul in playlistul celor de la KISS sau VIRGIN.

  • Beachcrimes e duo-ul meu preferat din web3 music. Au potentialul de a ajunge mainstream.

  • Asculta piesa asta urmatoarea data cand te urci la volan. VOLUM MAXIM. 

Web360 Deals

360 deals reprezinta un tip de contract larg intalnit in industria muzicala in ultimii 20 de ani. Casele de discuri au creat acest 360 deal pentru a putea sa compenseze veniturile pierdute odata cu aparitia metodelor de distribuire digitala. Un astfel de deal e simplu si presupune incasarea unui procentaj din totalul veniturilor unui artist de catre casa de discuri. In ciuda popularitatii sale, contractele 360 sunt considerate abuzive intrucat artistii sunt nevoiti sa isi imparta incasarile din alte zone, precum concerte si merchandise, care nu au nicio legatura cu responsabilitatile casei de discuri.

Saptamana trecuta, Daniel Allan a primit o investitie de $1m intr-un web360 deal, primul de acest fel. Artistul si-a fondat propria companie numita Daniel Allan Entertainment care detine tot IP-ul lui Daniel Allan plus incasarile din streaming, concerte si web3 ale acestuia. Astfel, Daniel Allan a devenit proiectul, produsul companiei Daniel Allan Entertainment in care Coop Records, Noise DAO, Palm Tree Crypto si altii au cumparat equity, investind la fel ca intr-un startup.

In mod normal, nu numai ca Daniel Allan ar pierde controlul asupra output-ului sau muzical, dar ar si trebui sa plateasca inapoi acel $1m primit de la casa de discuri. In deal-urile web360, finantarea este nerecuperabila (non recoupable). 

Daniel Allan ne arata ca noii artisti au optiuni, iar industria muzicala se afla la inceputul unei noi schimbari majore. 

Intram in era muzicii independente.

MEANiX.

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI: 

  • In ceea ce pare sa fie cea mai populara postare din ultima vreme, Balaji face un pariu imposibil. Cu toata atentia primita, spatiul crypto e iar in spotlight.

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Twitter thread: 

Aproape toate produsele si serviciile au nevoie de o poveste ca sa prinda tractiune. Si indiferent de platforma folosita, Twitter-ul e plin de exemple de succes pentru storytelling:

Carte:

Despre comunicare si importanta empatiei in crearea relatiilor interpersonale autentice. Atat in viata personala cat si in business.

“We are dangerous when we are not conscious of our responsibility for how we behave, think, and feel.”

Video:

Vis a vis de rotatii si terenul pe care BTC l-a castigat fata de alts, baietii de la Technical Roundup au vorbit despre cum sta treaba. Often on point, always good takes.

Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi?

Login or Subscribe to participate in polls.

Stiai ca avem newsletter free si in engleza? The Crypto Insider Report

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.

Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape.