TCI #212: Asa cad imperiile

E un semnal de alarma pentru US, isi pierd avantajul.

Te punem la curent cu ultimele mișcări din piața Crypto și NFTs. Două ediții de 5 minute pe săptămână și le-o iei înainte tuturor!

AI, acum la Stakeborg Academy. 

Credem in educatia de calitate si constant ne propunem sa imbunatatim experienta de invatare. De aceea, marti, la TST, l-am anuntat pe SAB - indrumatorul membrilor Stakeborg Academy. Upgrade-ul care simplifica si scurteaza procesul de invatare. Ai 14 zile gratuite sa-l testezi si sa te convingi de valoarea abonamentului.

PS: Duminica ne vedem pe Youtube cu primul video de la TST, cu Andrei Pinzaru. O discutie smart plina de insight-uri - don’t miss it.

  • 📈 Matei’s Update

  • 🕵️ Prin gaura cheii

  • ⚽ Sports x NFTs

  • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 5 minute

📈 MATEI'S UPDATE

Inca o data, Statele Unite escaleaza razboiul impotriva crypto. De data asta este un razboi impotriva noastra, a tuturor celor din industrie, chit ca SEC-ul a targetat Coinbase in mod specific. Rezultatele procesului care va urma o sa aiba implicatii globale si ar putea crea un exod de proportii gigantice.

Saptamana asta, SEC-ul a trimis un notice catre Coinbase, anuntandu-i ca serviciile lor de staking si listarea unora dintre tokeni ar putea sa fie ilegale, incalcand security law. Asta in conditiile in care tot ei au aprobat listarea publica a companiei in urma cu doi ani dupa cercetari meticuloase despre cum functioneaza. Teoretic, cazul impotriva Coinbase ar putea fi bun pentru spatiul crypto fiindca ar aduce in final claritate asupra multor probleme cu care business-urile crypto se confrunta in SUA. Dar lipsa de cooperare a entitatii care doreste sa fie legislatorul principal asupra crypto este o mare bila neagra.

In esenta, Gensler & co continua sa transmita mesajul ca “Crypto is bad” si refuza sa lucreze cu firmele din industrie. Prefera sa aplice amenzi si sa deschida anchete in loc sa colaboreze. Iar in fata unei campanii coordonate impotriva crypto avem cele mai multe sanse de reusita cu eforturi active si sustine - o campanie pro-crypto.

Pana sa aflam totusi care vor fi castigatorii, industria crypto din US face “pricing in” la lipsa de certitudini. Incepand cu taxele propuse asupra mining-ului de crypto si terminand cu actiunile SEC-ului, mediul de afaceri din US nu este primitor pentru crypto. Tocmai de aceea, protocoale/fundatii mari isi desfasoara din ce in ce mai mult din activitati in UE si in Est. Cum arata asta in numere pentru US?

In prezent, Europa este la egalitate cu US la numarul de developeri activi. Tari emergente precum India si Africa au inceput deja sa erodeze din market share-ul US care, acum 6 ani, se afla la 40%.

E un semnal de alarma pentru US, isi pierd avantajul. O tehnologie emergenta care se dezvolta mai mult in afara tarii nu va aduce decat mai multe probleme legislatorilor care vor trebui sa protejeze cetatenii. In loc sa ia parte la stabilirea fundatiei legislative, US pare ca prefera sa adopte un stil agresiv si sa trimita inovatia peste hotare. Nu-i greu de inteles ce inseamna asta pe termen lung pentru industria tarii, locurile de munca si geopolitica.

Matei

🕵️ Prin gaura cheii

Cum afecteaza economia americana inflatia globala? Si de ce este dolarul atat de important? In cursul „Blockchain: Bazele următoarei ere tehnologice” am dedicat un capitol intreg intelegerii banilor si il poti accesa si tu GRATUIT timp de 14 zile.

⚽ Sports x NFTs

Nicolas Julia spunea recent ca obiectivul Sorare e de a deveni cel mai mare brand de divertisment din lumea sportului. Mutarile facute in ultima jumatate de an confirma acest lucru, platforma deschizand multe usi in incercarea de a atrage cat mai multi pasionati ai fotbalului.

In acest sens, au aparut cinci competitii de tip “Amateur”, cate una pentru fiecare campionat din Top5. Aici, orice utilizator poate concura cu carduri gratuite (common), exact ca intr-un alt Fantasy Football, dar, bineinteles, dupa regulile si sistemul de punctaj aferente Sorare. Ca sa ne facem o idee, sunt aproximativ 3 milioane de useri Sorare, in timp ce, la nivel global, sunt in jur de 40 milioane de jucatori de Fantasy Football.

Aceste competitii “Amateur” pun la bataie 200 de cartonase de tip Limited (NFT), oferite celor clasati pe primele 200 de locuri. In felul acesta, oricine poate avansa, treptat, de la o categorie la alta. Categoriile de carduri sunt urmatoarele:

  • common - gratuite si nelimitate - pe fundal alb - acestea sunt singurele care nu sunt NFT-uri

  • limited - se minteaza cel mult 1000 / sezon / jucator – pe fundal galben

  • rare - cel mult 100 / sezon / jucator – pe fundal rosu

  • super rare - cel mult 10 / sezon / jucator – pe fundal albastru

  • unique - un card unic / sezon / jucator – pe fundal negru

Exista ligi pentru fiecare dintre aceste categorii de carduri, iar in unele competitii se pot folosi, in aceeasi echipa, carduri de diferite categorii. In functie de liga, premiile constau in $ETH, carduri de diferite categorii, respectiv Sorare coins. Si mandrie. Nu e deloc usor sa prinzi un Top15, de podium nici nu pomenesc 🙂.

Sambata viitoare facem analiza Sorare pe charturi (nu doar Matei are chart-uri 🙂) si povestim despre impactul Cupei Mondiale.

Pana atunci, nu uitati, enjoy the journey!

Ionut (1johnny)

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:

Newsletter-ul de azi a fost scris in parteneriat cu …

Tocmai am deschis sectiunea de sponsorizare. Vrei sa fii partenerul nostru si sa te promovam in cadrul newsletter-ului? Foloseste media kit-ul nostru ca sa afli toate informatiile si contacteaza-ne!

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Twitter thread:

Aproape toate produsele si serviciile au nevoie de o poveste ca sa prinda tractiune. Si indiferent de platforma folosita, Twitter-ul e plin de exemple de succes pentru storytelling:

Carte:

Nonviolent communication. Despre comunicare si importanta empatiei in crearea relatiilor interpersonale autentice. Atat in viata personala cat si in business.

“We are dangerous when we are not conscious of our responsibility for how we behave, think, and feel.”  

Video:

Vis a vis de rotatii si terenul pe care BTC l-a castigat fata de alts, baietii de la Technical Roundup au vorbit despre cum sta treaba. Often on point, always good takes.

Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi?

Login or Subscribe to participate in polls.

Stiai ca avem newsletter free si in engleza? The Crypto Insider Report

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.

Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape.