TCI #213: Maximizarea randamentelor

Bitcoin se afla intr-un punct de inflexiune - cand este ideal sa-l vindem?

Te punem la curent cu ultimele mișcări din piața Crypto și NFTs. Două ediții de 5 minute pe săptămână și le-o iei înainte tuturor!

Din cauza conditiilor macroeconomice unice, e greu sa ne dam seama cu exactitate in ce punct al crizei ne aflam. Iar asta este crucial pentru pozitionarea noastra in piata: sa stim cand sa intram, cand sa iesim si ce sa cumparam.

In update-ul de marti, Vlad a analizat situatia din spatele cortinei si a tras cateva concluzii pentru alts. Sneak peek-ul din update, mai jos. Ca sa ai acces la analiza completa, devino membru Stakeborg Academy apasand aici. Atat de simplu.

 • 📈 Matei’s Update

 • 🕵️ Prin gaura cheii

 • 🎵 Tehnologia blockchain va fi predata la scoala - MEANiX

 • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 5 minute

📈 MATEI'S UPDATE

Cu BTC la aproximativ $28.000, dominanta sa a ajuns la 47,6% - nivel nemaintalnit din iunie anul trecut. Si asta se intampla pe fondul cresterii sale in pret, nu a unui nou val de scaderi. Din contra, BTC a fost outperformer - ceea ce inseamna ca daca ne-am fi tinut banii si in alts, cel mai probabil am fi pierdut in valoare versus BTC. Si, la fel ca in cazul pietei bursiere, scopul portofoliului nostru este sa obtina randamente macar egale cu piata in general (in cazul nostru, Bitcoin). Dar cel mai mare token in materie de capitalizare de piata ne-a dat o lectie.

Momentan ne aflam la rezistenta, insa asta nu inseamna ca nu putem urca mai sus. Lichiditatea din piata a scazut considerabil in ultimele zile, cu atat mai mult cu cat am aflat de problemele SVB, Signature, Credit Suisse. Lumea nu mai are incredere sa isi tina banii toti banii in aceeasi banca, asa ca sunt in cautare de alternative - si BTC pare sa-si fi trait putin momentul de glorie ca hedge impotriva situatiilor de acest gen. Dar cand lichiditatea scade, ne putem astepta la mai multa volatilitate. Mai multe despre cateva dintre target-urile alts/BTC in market update-ul lui Vlad.

Daca suntem in piata de suficient timp (in speta, de la inceputul lui 2020), cred ca e timpul sa facem un pas in spate. Ne-am obisnuit cu bear market-ul si cu “preturi mici” insa relativ, situatia sta diferit. Luand in considerare doar BTC (deci ingorand alts-urile care au facut 100x), graficul de mai jos arata ca n-am gresit tinandu-ne banii in crypto. Atat timp cat nu am cumparat prostii.

Stim ca cele mai eficiente rotatii de capital in crypto au loc asa: BTC → ETH → alts. Asa ne asiguram ca obtinem expunerea necesara la fiecare clasa de tokeni si ne asumam riscul minim. Si daca am invatat ceva din ultimele saptamani, lectia ar fi ca exista oportunitati de a face bani pe termen scurt datorita informatiilor asimetrice. Recent ne-am aflat in faza de expansiune a Bitcoin-ului - virtual, toate alts-urile au pierdut cateva zeci de procente versus BTC. Chiar daca am “castigat” in termeni de dolari, am pierdut versus BTC - iar scopul celor dintre noi care se afla aici pe termen lung este sa acumulam cat mai mult din el.

In newsletter-ul Pro de miercuri trimis subscriberilor Stakeborg Academy o sa ne uitam mai indeaproape la ce alts se afla in momentul propice cumpararii si cum eficientizam BTC-ul acumulat pentru un randament cat mai mare. See you there!

Uitandu-ne onchain, airdrop-ul Arbitrum a creat valva in jurul celorlaltor proiecte tip Layer2 care nu au inca un token lansat. zkSync, Starkware si Layer Zero conduc cresterile din ultimele 7 zile, fiind un indicator clar pentru unde se afla atentia oamenilor.

Pe langa specula, evenimentele de acest tip au o componenta importanta: aduc noi utilizatori in ecosistem si ii invata sa foloseasca protocoale, portofele si diverse alte aplicatii. A small price to pay for education. Fiindca o parte din ei nu vor parasi de tot spatiul blockchain si eventual for deveni sticky users care adauga lichiditate, fac tranzactii si testeaza noi functionalitati.

Matei

🕵️ Prin gaura cheii

Ti-ai pierdut vreodata fondurile din cauza unui scam sau a neatentiei? Cate masuri iei ca sa iti protejezi tokenii? In cursul “Securitate: navigheaza cu prudenta in Web3”, am dedicat un capitol intreg caracteristicilor celor doua tipuri de portofele, hot si cold, si cand e cel mai bine sa le folosesti - si il poti accesa gratuit timp de 14 zile.

📝 Notes from MEANiX

 • Volum: 10.7 ETH;

 • 2351 de NFT-uri vandute catre 559 de colectionari (Open Edition);

 • Piesa se afla pe locul 4 in topul celor mai vandute NFT-uri pe Sound.xyz;

 • Daca iti place blackbear, WesGhost s-ar putea sa devina cel mai nou artist din playlist-ul tau;

Tehnologia blockchain va fi predata la scoala

Meta a anuntat recent ca nu va mai afisa niciun NFT pe Instagram si Facebook. Polygon a fost compania web3 care a investit timp si resurse pentru a aduce gigantul platformelor sociale in acest spatiu. Unii ar spune ca Polygon ar trebui sa aiba motiv de suparare de pe urma acestei stiri. Insa daca ne uitam la toate parteneriatele pe care le are Polygon in desfasurare, ma indoiesc ca au dat prea multa importanta unei companii care isi pierde usor-usor relevanta.

In momentul de fata, Polygon construieste impreuna cu Reddit un marketplace unde utilizatorii vor putea sa creeze si tranzactioneze avatare NFT intre ei. Nexon, un publisher masiv din industria de gaming, dezvolta un nou joc numit MapleStory Universe si va folosi Polygon Supernets pentru a-si construi propriul “appchain”. Nu in ultimul rand, Dr. Disrespect, unul dintre cei mai renumiti streameri de jocuri din lume, construieste un nou shooter al carui iteme vor fi sub forma de Polygon NFTs. Imi voi opri enumerarea aici din frica de a nu plictisi, dar ar mai fi fost lucruri de mentionat. Ideea e ca asa cum Elon Musk s-a folosit de Tesla pentru a fonda SpaceX, la fel si Polygon se foloseste de elementul publicitatii pentru a-si creste relevanta si a-si monetiza tehnologia din spate.

Adevarul este ca problema majora cu care se confrunta industria noastra este lipsa de educatie. Toate companiile din acest spatiu sufera pe acest fond, iar Polygon pare sa fie printre putinele nume din web3 care si-au asumat responsabilitatea de a face cat mai multa lume cu putinta sa fie familiara cu crypto, NFT-uri, si tot ce mai e pe langa. In acest punct, utilitatea tehnologiei blockchain este destul de evidenta, dar urmeaza un proces anevoios in a face restul oamenilor sa ii inteleaga valoarea.

Partea buna e ca interesul in web3 ramane ridicat la nivelul directorilor marilor companii chiar si intr-un context macro neprielnic. De aceea Stakeborg Academy este mai valoros ca niciodata, contribuind atat la grabirea adoptiei, cat si la pregatirea ta pentru viitorul inevitabil in care tehnologia blockchain va fi atat de comuna incat va fi predata la scoala.

Doar pentru tine:

Beachcrimes mi-a dat un snippet din piesa pe care o va lansa pe Sound.xyz pe 30 Martie. Compusa in Portofino, piesa asta aduce a vara.

MEANiX.

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Twitter thread:

Revolutia tehnologica ne da posibilitatea sa deschidem firme care valoreaza sute de milioane cu doar o mana de oameni. Here’s how you do it:

Carte:

Twelve and a half. Una dintre putinele carti despre business care au in epicentru empatia si bunatatea. Gary Vee isi povesteste experientele si construiste cocktail-ul perfect de trasaturi pentru liderii de succes.

“The concept of kindness as a strength is one of those things that society really struggles with. It’s just not the way that trait has been positioned.” 

Video:

Despre crypto in legislatia Romaniei si pasii catre un CBDC. Episodul The Stakeborg Talks de la evenimentul saptamanii trecute e un must watch pentru comunitatea crypto din Romania.

  Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi?

  Login or Subscribe to participate in polls.

  Stiai ca avem newsletter free si in engleza? The Crypto Insider Report

  Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.

  Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape.