TCI #214: Se sfarseste domnia Dolarului?

Dolarul si Bitcoin pot prolifera impreuna - si avem toate argumentele pentru asta.

Te punem la curent cu ultimele mișcări din piața Crypto și NFTs. Două ediții de 5 minute pe săptămână și le-o iei înainte tuturor!

Cat de bine esti pregatit pentru urmatorul bull run? Am creat Stakeborg Academy ca sa te punem la curent cu cele mai importante evenimente si sa-ti oferim toate resursele necesare ca sa fii bine pozitionat pentru acesta. No brainer, la costul a doua cocktail-uri pe luna. Apasa aici

In ultimul market update, Vlad s-a uitat la semnele transmise de piata: lichiditate scazuta, potential de volatilitate si divergente. In sneak peek-ul de mai jos explica de ce am putea avea o miscare de doua ori mai mari decat in urma caderii FTX. Si ca sa aflii intreaga poveste, devino membru Stakeborg Academy pentru a primi saptamanal market update-ul complet.

  • 📈 Matei’s Update 

  • 🕵️ Prin gaura cheii

  • Sports x NFTs

  • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 5 minute

📈 MATEI'S UPDATE

De zeci de ani este prevestita caderea dolarului fie din cauza crizelor, a nivelului datoriilor sau a tarilor care decid uneori sa faca tranzactii internationale in propriile valute sarind conversia in dolari, precum China. Si termenul “dedollarization” capata din nou popularitate odata cu “noile” vesti - adica inlocuirea dolarilor din tranzactii, rezerve si ca punct de referinta pentru preturile produselor in alte valute.

Cu toate astea nu e prima oara cand tranzactii internationale se fac in alte valute si niciodata dolarul nu a fost dat jos de pe tron din cauza asta. Uitandu-ne la ce procent din tranzactii sunt efectuate folosind dolari, vedem chiar ca din ‘89 si pana acum, dolarul a fost destul de stabil. Iar avantul Chinei vine mai degraba pe fondul scaderii procentajelor Euro, JPY, si GBP.

Isteria ca dolarul va cadea este o stare care apare periodic in piete din cauza incertitudinii generale cauzate de crize sau recesiuni. Asta e doar unul dintre articolele care propavaduia caderea sa… vechi de 19 ani. Dar unii economisti si finantisti isi fac griji de mai mult timp. Adevarul este ca nimic nu tine pentru totdeauna - in istorie, omenirea a avut mai multe monede de referinta si acum este randul dolarului. Da, cel mai probabil va fi si acesta inlocuit. Dar nu avem certitudinea ca se va intampla in timpul vietilor noastre - si chiar daca s-ar intampla, e greu de prezis cu exactitate cand.

Cu atat mai mult cu cat in ultimii 20 de ani, dolarul are un trend general ascendent fata de restul valutelor, lucru pe care il vedem cu claritate in graficul DXY, care ii masoara valoarea versus EUR (57,6%), JPY (13,6%), GBP (11,9%), CAD (9,1%), SEC (4,2%), CHF (3,6%).

Putem deschide discutia sustenabilitatii sistemelor economice actuale, cu precadere gradul de indatorare al SUA. Obiectiv vorbind, faptul ca aproape de la an la an se ridica limita la care SUA se poate imprumuta nu e un semn bun: aceasta acumuleaza datorii mai repede decat reuseste sa le stinga. Insa existe politici monetare care sa incetineasca acest trend: pe termen lung, SUA are nevoie sa adopte politici monetare relaxate (adica o dobanda de referinta mica si rezerve necesare in banci mai putine) pentru a “arde” datoriile. Astfel, cu un dolar mai slab decat cel din prezent, datoriile sunt mai usor de achitat.

In urmatoarele Newslettere Pro disponibile abonatilor Stakeborg Academy o sa continui povestea importantei dolarului si o sa explic cum el si Bitcoin pot coexista - si ambele valute sa infloreasca. See you next week!

Matei

🕵️ Prin gaura cheii

Ti-ai pierdut vreodata fondurile din cauza unui scam sau a neatentiei? Ce masuri iei ca sa isi protejezi tokenii? In cursul “Securitate: navigheaza cu prudenta in Web3”, am dedicat un capitol intreg caracteristicilor celor doua tipuri de portofele, hot si cold, si cand e cel mai bine sa le folosesti - si il poti accesa gratuit timp de 14 zile.

⚽ Sports x NFTs

In jur de un milion de utilizatori noi a castigat Sorare pe parcursul anului 2022, trecand astfel borna de 3 milioane de useri. Piata din Statele Unite ale Americii are cea mai rapida crestere, numarul de utilizatori activi lunar crescand de 6 ori intre decembrie 2021 si decembrie 2022.

In urma cu un an erau 73 mii de jucatori Sorare care puteau participa in competitii cu NFT cards (non-common). Pe atunci era nevoie de minimum 5 limited cards pentru a forma o echipa “pro”.

Astazi e suficient sa ai un limited card si poti participa in noile competitii semi-pro, unde echipele sunt formate dintr-un card limited (NFT castigat sau cumparat) si 4 carduri common. Pentru fiecare dintre campionatele din Top5 + MLS exista aceasta competitie Semi-Pro, iar primii 200 de clasati castiga cate un limited card.

Statisticile oferite de soraredata.com ne arata ca intr-un an am ajuns la cel putin dublul numerelor pe aproape fiecare categorie afisata pe grafic (utilizatori cu minim X NFT cards).

Cupa Mondiala a fost momentul recitalului Sorare. Pe langa premiile generale, existau o multime de ligi private cu accesul liber, unde gazdele ofereau diferite premii. De la tricouri semnate sau bilete la meciuri, si de la gazde anonime pana la gazde ca Rio Ferdinand sau Gerard Pique.

Cel mai special premiu a fost oferit managerilor care s-au clasat in Top5 in clasamentul general, acestia castigand o excursie la Marseille pentru a juca un meci de mini-fotbal 5v5 cu Zinedine Zidane. In plus, toate costurile au fost incluse, iar fiecare a putut aduce un prieten. Special, nu?

Concluzia? Intreaga campanie Sorare din perioada Cupei Mondiale a adus aproximativ 600.000 de noi utilizatori pe platforma. ¡Un triunfo! 🙂

Pana data viitoare, nu uitati, enjoy the journey!

Ionut (1johnny)

Imagini: soraredata.com , sorare.com

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI: 

 Newsletter-ul de azi a fost scris in parteneriat cu …

Tocmai am deschis sectiunea de sponsorizare. Vrei sa fii partenerul nostru si sa te promovam in cadrul newsletter-ului? Foloseste media kit-ul nostru ca sa afli toate informatiile si contacteaza-ne!

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Twitter thread: 

Revolutia tehnologica ne da posibilitatea sa deschidem firme care valoreaza sute de milioane cu doar o mana de oameni. Here’s how you do it:

Carte:

Twelve and a half. Una dintre putinele carti despre business care au in epicentru empatia si bunatatea. Gary Vee isi povesteste experientele si construiste cocktail-ul perfect de trasaturi pentru liderii de succes.

“The concept of kindness as a strength is one of those things that society really struggles with. It’s just not the way that trait has been positioned.”

Video:

Despre crypto in legislatia Romaniei si pasii catre un CBDC. Episodul The Stakeborg Talks de la evenimentul saptamanii trecute e un must watch pentru comunitatea crypto din Romania. 

Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi?

Login or Subscribe to participate in polls.

Stiai ca avem newsletter free si in engleza? The Crypto Insider Report

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.

Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape.