TCI #217: Se pregateste ceva

Liniste completa. Incotro ne va trimite semnalul pe care il tot asteptam?

Te punem la curent cu ultimele mișcări din piața Crypto și NFTs. Două ediții de 5 minute pe săptămână și le-o iei înainte tuturor!

Miercurea trecuta, Vlad a analizat in Market Update unde se afla ETH si de ce price action-ul este diferit. Vezi o parte din analiza in sneak peek-ul de mai jos, unde afli si unde ti-ai putea maximiza randamentele rotind capitalul din BTC. Pentru restul analizei saptamanale devino membru Stakeborg Academy - portofoliul tau iti va multumi.

  • 📈 Matei’s Update 

  • 🕵️ Prin gaura cheii

  • 🎵 Notes from MEANiX

  • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 5 minute

📈 MATEI'S UPDATE

Saptamana trecuta am avut multe date din US despre starea economiei precum ISM si Jobless Claims. Cu toate ca nu am vazut miscari semnificative in piata, ele spun o poveste importanta despre starea generala a Americii. Indicatorul Initial Jobless Claims ne arata saptamanal cate persoane aplica pentru asigurari de somaj in US iar Continuing Jobless Claims (graficul de mai jos) masoara numarul de someri care primesc aceste beneficii de ceva timp.

Din 2010 incoace ne-am aflat intr-un trend descendent dupa ce situatia post-criza a inceput sa se linisteasca. Din toamna lui 2022 insa situatia s-a inversat si numarul acestor oameni a inceput sa creasca - inca un semn ca piata muncii incetineste (in sfarsit). Practic, indicatorii arata ca economia US se domoleste pe din ce in ce mai multe fronturi, semn rau pentru pietele de capital pe termen scurt dar un semn bun pentru combaterea inflatiei si “resetul” de care avem nevoie pentru urmatorul bullrun.

Profitand de pauza in trading-ul de equities, DXY a recuperat putin din pierderile precedente si se pregateste de o noua intalnire cu nivelul de rezistenta de la 103. Din octombrie am schimbat trendul ascendent al dolarului pe unul descendent (Weekly) si ne apropiem si de acea linie. Cel mai probabil dolarul se va poticni o vreme la aceste niveluri confluente ceea ce inseamna ca, in lipsa unor vesti neasteptate, risk-on assets au wiggle room pentru alte potentiale breakout-uri.

Linistea din piata nu este complet acoperita de FGI care indica mai degraba zona de Greed decat Neutral. RSI-ul este in medie flat sau in scadere si volumele arata in continuare prost pentru crypto. Zona de $28.000 pentru BTC imi aduce aminte de saptamanile din noiembrie in care am scazut la $16.000 si am avut breakout-ul catre $24.000 in doua candele weekly. Daca atunci aveam de acoperit gap-ul creat de scaderea dupa FTX, acum avem de acoperit lumanarile care ne-au propulsat unde suntem. Pana atunci, piata nu e convinsa de directia in care ar trebui sa o luam si alts-urile sangereaza incet pana aflam raspunsul.

In Market Update, Vlad o sa povesteasca abonatilor Stakeborg Academy mai multe despre ETH/BTC cu atat mai mult cu cat de ultima oara, piata i-a dat dreptate. ETH nu a reusit sa mentina cresterea catre mijlocul range-ului pentru un reclaim ci a fost respins si se intoarce din nou la suport. Este un comportament obisnuit pentru iesirile din range-uri in care initial pierdem un nivel important (0.065) si se incearca urcarea la loc. Raspunsul pe care il primim ulterior retestarii indica de cele mai multe ori trendul viitor. Si in cazul ETH, am reusit data trecuta sa urcam de la 0.055 la 0.065 in 4 zile. Cunoscand asta, am putea previziona o reactie la fel de brusca si pentru o potentiala scadere.

Overall, nu s-a schimbat nimic de saptamana trecuta din punct de vedere tehnic. Piata asteapta in continuare un semnal pe care sa il urmeze dar pana atunci ne aflam intr-un “boring” market in care fee-urile per trade sunt mai mari decat miscarile daily. Cu noul program al newsletter-ului, o sa vedem impreuna cum evolueaza BTC, ETH si alts de la o saptamana la alta ca sa ne crestem sansele de profit si optimiza intrarile.

Matei

🕵️ Prin gaura cheii

Ce spune legislatia Romaniei despre incasarea platilor in crypto? Si care sunt riscurile la care se supune o firma atunci cand implementeaza astfel de plati? Gasesti raspunsurile celor doua intrebari si nu numai in cursul „Blockchain: Bazele următoarei ere tehnologice” pe care il poti accesa GRATUIT timp de 14 zile.

📝 Notes from MEANiX

  • Putini artisti web3 au la fel de mult succes comercial ca NOTD. Cu 6.4M de ascultatori lunari pe Spotify, NOTD a adunat peste 2 milioane de streams la aceasta noua piesa;

  • Avand in repertoriu cateva piese pe care cu siguranta le cunosti (So Close, I Don’t Know Why), NOTD este pe drumul de a deveni un artist consacrat. Iar web3 iti ofera sansa de a-l acompania pe artist spre succes;

  • Acesta este primul Music NFT marca NOTD; potentialul artistului este unul masiv in acest spatiu, mai ales tinand cont de succesul dobandit in web2;

  • Curand vom auzi o piesa care ne place la radio si dupa vom fugi pe Sound pentru a o colectiona;

In fiecare an muzica isi pierde din valoare

In 2021, veniturile globale generate din muzica inregistrata au fost cu 35% sub apogeul industriei din 1999. Consumam mai multa muzica decat in orice alt punct din istorie si totusi se genereaza la fel de multi (sau putini) bani ca acum ~30 de ani. 

In contextul actual, muzica nu poate deveni valoroasa. Toate piesele sunt puse laolalta intr-un pachet pe care platformele il vand pe un pret fix lunar. Nu conteaza daca se face mai multa muzica, nu conteaza daca sunt mai multi artisti, pretul ramane acelasi. De 10 ani incoace, Spotify Premium costa $9.99. De 10 ani incoace, cea mai mare platforma de streaming le impune utilizatorilor acelasi pret infim, ignorand pana si inflatia. Ar fi incredibil ca Spotify sa fi inventat un leac la inflatie, dar nu este cazul. Astfel, in anul 2023, Spotify face mai putini bani per abonat decat acum 10 ani si singurul mod prin care isi poate creste veniturile este prin achizitionarea de noi utilizatori care sa plateasca subscriptia. 

Datele ne arata ca nu este suficient sa tot aducem subscriberi noi pe platformele de streaming. In schimb, ar trebui sa ne concentram pe a crea mai multa valoare pentru fani. 

Adevarul este ca niciun consumator nu vrea sa plateasca mai mult pe un serviciu pe care a platit aceeasi suma dintotdeauna. Insa an de an muzica isi pierde din valoare daca platim $9.99 pentru un serviciu de streaming de muzica, cand acei $9.99 valoreaza mai putin decat in urma cu doar 12 luni.

Din fericire putem observa ca multi oameni s-au cam saturat de streaming si le lipseste colectionatul. Cresterea popularitatii vinyl-urilor din ultimii ani confirma asta, doar ca e putin probabil ca majoritatea ascultatorilor de muzica sa se intoarca la colectionarea obiectelor muzicale fizice. De aceea NFT-urile sunt singura sansa ca muzica sa isi redobandeasca adevarata valoare. NFT-urile le pot readuce oamenilor pasiunea de a descoperi si colectiona piese, umpland golul pe care multi dintre noi il simtim din cauza abundentei de muzica pe care Spotify ne-o toarna pe gat, de 10 ani incoace, pentru numai $9.99. 

MEANiX.

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI: 

  • NFT-urile pe Bitcoin… o duc bine. Cum ar fi sa vedem ca recentele explozii in inovatie care au adus trafic pe retea sa transforme Bitcoin intr-un competitor pentru Ethereum, Solana si Polygon?

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Twitter thread:  

Piata imobiliara are o capitalizare de piata mai mare decat actiunile, obligatiunile si metalele la un loc. Crypto, prin tokenizare, ar putea crea business-uri in valoare de zeci de trilioane de dolari pana in 2030.

Carte:

The Republic. Cea mai populara scriere a lui Plato este o colectie de discutii despre teme precum justitia, imortalitatea, ambitia sau dreptatea. Si, mai mult decat atat, este o cheie de citire pentru multe alte filozofii.

“Nothing beautiful without struggle.”

Video:

Ieri a aparut un nou episod de la TST. Ionut Simion, presedinte al Camerei de Comert Americane, a discutat cu Vlad despre potentialul economic al Romaniei si importanta relatiilor strategice cu America:

Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi?

Login or Subscribe to participate in polls.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.