TCI #226: S&P500, noul Bitcoin

Ne mai intoarcem la normal? Sau ne obisnuim cu noua realitate?

Nesurprinzator, exista momente mai bune si mai putin bune pentru a intra in piata. Iar noi ne straduim totdeauna sa le gasim pe cele dintai. In sneak peek-ul ultimului market update, Vlad detaliaza planurile pentru urmatoarele saptamani in contextul capitularii alts-urilor.

Saptamanal discutam cum ne pozitionam in piata ca sa obtinem randamente cat mai mari. Daca faci parte din comunitatea Stakeborg Academy, esti primul care afli. Tot ce trebuie sa faci este sa te abonezi apasand aici.

  • 📈 Matei’s Update

  • 🕵️ Prin gaura cheii

  • 🎵 Artistii ca Platforma - MEANiX

  • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 4 minute

📈 MATEI'S UPDATE

E clar ca ceva s-a schimbat. In peisajul ultimelor saptamani vedem multe anomalii care incep sa se asimileze foarte repede in constiinta colectiva. De la inceputul saptamanii trecute BTC are +2.1% in contextul unei caderi serioase. Cine e outperformer? Cativa din lista de mai jos:

La propriu, S&P500 a avut a treia cea mai buna saptamana de anul acesta. A treia. Inchizand cu +2.59% si volum mai mare. Recesiune? Razboi? Obligatiuni in USD cu randamente peste 5%? Nicio problema, indicii aduc acelasi randament in mai putin de doua, cu higher highs & lows la pachet.

Pe cealalta parte? Intr-un sir de lower highs, crypto se zbate in meciul de ping pong al gigantilor: SEC da in judecata exchange-uri si declara alts-urile ca fiind securities in timp ce Blackrock aplica pentru un ETF de Bitcoin. Drept e ca management fees se pot lua de oriune, investitori sa fie.

Dupa ce am imbratisat $25.000 au fost activate primele ordere de cumparare in drumul spre $24.300. BTC se hotaraste inca daca sparge downtrend-ul. Tehnic vorbind, arata rau pentru bulls pe daily. Singurul lucru care indulceste situatia este RSI-ul care mai mare decat anticipat (insa care nu formeaza inca divergente). Inainte sa vedem BTC hotarat deasupra $26.800, singurul motiv de entuziasm este posibilitatea de cumparare mai jos.

Pe cat de rau arata charturile crypto, pe atat de bine o duce BTC Dominance. Ajuns la 50%, incepem sa intelegem flight to safety-ul din alts. Si ca Bitcoin ramane, in continuare, cel care conduce piata. Doua lucruri pe care vestile despre ETF le-au potentat fiindca in US, for now, expunere la crypto inseamna expunere la BTC.


Crypto se afla intr-un moment foarte vulnerabil, fiind atacat din toate partile. Iar slabiciunea este confirmata, in final, de lipsa unei cresteri semnificative in fata scaderii DXY cu peste 2 procente.

Ramanem in continuare risk-off. Cu toate ca FED-ul a pus pauza cresterilor de dobanda, ECB alaturi de bancile centrale ale Australiei si Canadei sunt mai bearish, preferand sa nu lase loc inflatiei de crestere si crescandu-le. Un moment bun pentru planificarea urmatoarelor 6-12 luni we wait for the water to clear.

Matei

📝 Notes from MEANiX

Platformele detin cea mai importanta resursa din industria muzicala: fanii. Ca artist, nu stii cine participa la concertele tale (Ticketmaster stie), cine iti asculta muzica (Spotify stie), sau poate nici macar cine te urmareste pe social media. Fanii raman anonimi, creand o dependenta clara de corporatiile care colecteaza aceste date, dar nu le impartasesc si cu tine.

Imagineaza-ti ca esti un artist care maine va fi exclus de pe Spotify. Daca nu stii cine sunt oamenii carora le place muzica ta, cum vei ajunge la ei ulterior? Singura ta sansa e ca acesti fani sa fie atat de pasionati incat sa te caute ei insisi altundeva. Altfel, va trebui sa o iei de la capat.

Acelasi principiu se aplica si la Shopify sau Amazon, precum si multe alte platforme care au facilitat conexiunea intre doua parti care se cauta reciproc, dar care au creat si o dependenta devenind intermediari.

Scopul e sa devii tu insuti platforma, sa iti cunosti fanii, sa stii unde sa ii gasesti, sa detii datele tu, ca artist sau ca antreperenor. Altfel, tot ce faci e sa construiesti platforma altcuiva.

Aici intra in scena Web3. Web3 promite să redea controlul asupra datelor către utilizatori, să elimine intermediarii, să asigure transparența și să faciliteze interacțiunile peer-to-peer. În contextul industriei muzicale, asta înseamnă că ar fi posibil pentru artiști să cunoască și să se conecteze direct cu fanii lor.

In lumea web3 nu mai esti la mila intermediarilor, iar eu visez la o lume in care marile corporatii nu vor mai detine controlul absolut. Tu la ce visezi?

MEANiX.

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:

UK propune $100 milioane pentru domeniul AI, facand un pas in fata catre tehnologie. Poate ii invata si pe americani sa abordeze crypto?

In jocul de-a “Uite crypto, nu e crypto”, China a hotarat ca de data asta este crypto. In Hong Kong, Bank of China a emis obligatiuni in valoare de $28 milioane pe Ethereum.

N-ai licenta, n-ai prezenta. Binance se retrage din Olanda, marcand inca un esec in regulatory compliance.

Nu doar noi ne-am pus problema folosirii CBDC-urilor in conditii offline, ci si UE. Un semn (usor) incurajator intr-o mare incertitudine.

Neversea isi face colectie de NFT-uri cu utilitate legata de festival, mai ai o saptamana pentru inregistrarea pe whitelist.

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Twitter thread:

Reclamele sunt lucrul acela cu care ne-am obisnuit, putine din ele fiind admirabile. Totusi, scopul lor este unul foarte important: de a vorbi potentialilor clienti, spunandu-le o poveste simpla dar convingatoare. Exista niste zeci care raman intiparite in istorie pentru creativitate si simplitate:

Carte:

Building a second brain. Ca sa cresti exponential e nevoie sa te angajezi in multe task-uri, uneori diferite intre ele. Si pentru avem nevoie de o lista interna care sa tina evidenta cunostintelor, proiectelor, responsabilitatilor. Fiindca viata profesionala depinde de abilitatea noastra de a consuma si manageria informatie.

Everything not saved will be lost. —Nintendo “Quit Screen” message

Video:

In lunile ce au trecut a trebuit sa fac o decizie importanta, anume daca sa imi continui educatia in mediul institutional romanesc. Diplomele de licenta, master, doctorat isi pierd din valoare pe masura ce devin din ce in ce mai comune. Ce inseamna asta pentru economie si viitorul fortei de munca aflati in video-ul de mai jos:

Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi?

Login or Subscribe to participate in polls.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.