TCI #236: Ucigasii lenti ai pietelor

Am intrat in faza de volatilitate muta a bear market-ului. Cine va reusi sa si iasa?

Inca o data, leverage-ul a fost eliminat din piata dupa ultimele lichidari. Incotro ne uitam pentru un rebound si cand il putem astepta? Acesta e subiectul pe care-l discuta Vlad in ultimul Market update, al carui sneak peek il aveti mai jos.

Sute de investitori primesc saptamanal newsletter-ul Pro, crucial conditiilor de piata actuale. Crypto prin lentilele macroeconomiei si ale business-ului pentru managerierea portofoliului. Aboneaza-te la Stakeborg Academy apasand aici.

  • 📈 Matei’s Update

  • 🎵 Legenda urbana care a devenit realitate on-chain - MEANiX

  • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

  • 👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 5 minute

📈 MATEI'S UPDATE

7 zile de liniste pentru majors in conditiile in care suntem obisnuiti deja de ceva timp: volum si lichiditate minime. Chiar daca incercarea BTC de bounce pe care am avut-o n-a reusit sa intreaca deocamdata $27.000, inca nu ne-am intors la $25.000 unde incepem sa ne facem adevaratele probleme.

Am mai recuperat din momentum si RSI-ul BTC a crescut insa nu suficient cat sa scoata din zona de oversold. Oficial suntem de 11 zile in acest teritoriu si avem nevoie de un zvac ca sa iesim. De ce mentionam $25.000 mai sus? Ei bine, daca inchidem daily sub acest nivel, oficial facem un lower low si intoarcerea la cluster-ul $21.800 - $24.000 e promisa.

Nici equities nu au fost mai active, bounce-ul S&P500 de la suport fiind unul neimpresionant. Toate intamplarile astea vin pe fondul discursului lui Powell de la Jackson Hole de saptamana trecuta, mult anticipat de institutiile financiare. Astea sunt concluziile:

  • FED-ul nu e gata sa taie din rata dobanzii, asteptand sa vada semne ca economie se poate stabiliza fara o inflatie care accelereaza repede inapoi

  • Targetul de 2% este borna de care Powell se leaga pentru a putea declara victoria

  • Nu sunt excluse alte cresteri ale ratei dobanzii, incepand cu septembrie

Practic, Powell nu a avut un discurs foarte hawkish dar ne-a asigurat de un lucru: vom vedea ratele la cel putin acelasi nivel pentru o perioada mai lunga decat cea anticipata initial. In momentul de fata, 20% dintre participantii la piata vad o crestere in septembrie iar 80% considera ca nu va avea loc o schimbare a ratei:

Poate ca in momentul de fata e bine sa nu mai avem vesti mari. In timp ce toata piata ciuleste urechile dupa orice informatii despre ETF-ul spot Bitcoin, nu avem multi alti catalizatori care sa conduca un rally. Binance are probleme, proiectele onchain sunt pline de rugs si hack-uri… we’ve had better days.

Dar asa sunt perioadele din bear markets, cele in care volatilitatea muta si lipsa de lichiditate alunga toti turistii. Ce se intampla dupa bear markets, daca supravietuim, stiti si voi. Si ala e jocul pe care il jucam.

Matei

📝 Notes from MEANiX

In 2019, Earl Sweatshirt si The Alchemist, artisti notorii din scena hip-hop, au lansat un album secret sub un nume fals pe un cont necunoscut de YouTube. O legenda urbana, albumul nu a fost gasit niciodata de catre fani. Surpriza, acum este disponibil in exclusivitate pe platforma de muzica Web3, Gala.

Odata cu decizia de a-si publica albumul sub forma NFT, cei doi artisti au pus la dispozitie 2.440 de editii care pot fi colectionate si pe urma carora detinatorii pot acumula puncte odata cu fiecare stream generat. Aceste puncte pot fi folosite mai apoi pe diverse perk-uri precum Facetime 1:1, Meet & Greets, spot-uri in guest list, si altele.

La prima vedere, poate ca nu pare nimic extraordinar, insa, in zilele noastre, initiativele de genul acesta sunt rare. In ultimii 10 ani, muzica a fost lansata sub aceeasi reteta: disponibila pe toate platformele, la aceeasi calitate (inalta) pentru toata lumea, fara un mod concret si valoros de a interactiona si recompensa fanii loiali. Din pacate, intr-o fuga dupa cantitate, dupa view-uri si stream-uri pe toate platformele, muzica si-a tot pierdut din memorabilitate.

Confortul nu este singura solutie, totusi. Sa descoperi un artist devreme, sa ii sustii muzica inainte de a deveni celebru, sa cumperi merch, sa te duci la concerte, sa astepti in fata unui magazin ore in sir ca sa cumperi CD-ul ala nou al lui Red Hot Chilli Peppers, toate aceste lucruri au adaugat valoare muzicii de-a lungul timpului, nu invers. Acestea dau sens experientei, te fac sa te simti de parca ti-ai castigat dreptul de a te asocia cu muzica respectiva. Daca nu depui putin efort, nicio piesa, niciun artist nu poate deveni parte din identitatea ta.

Cand totul este de unica folosinta, disponibil la nesfarsit si nu necesita nicio forma de angajament, este oare surprinzator ca nu ii acordam valoare?

MEANiX.

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:

Probleme interne la PEPE unde founderii muta $15M pe CEX-uri. Iar price action-ul si-a spus cuvantul, PEPE avand un selloff puternic.

Tether tine $3.3 miliarde in plus ca sa acopere orice posibila problema cu USDT. Pana atunci, stablecoin-ul e backed 1:1. Sa speram ca toate asset-urile sunt cu adevarat lichide.

Spania face pasi importanti ca sa devina lider de industrie in AI si lanseaza o agentie care se va ocupa cu legislatia in domeniu.

Cand nu mai e nimeni sa cumpere crypto, OnlyFans sare in ajutor. Not the hero we deserve, but the one we need.

Eh, uite ceva ce meritam. Ben Armstrong pare sa nu mai fie BitBoy Crypto. One less clown to worry about.

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Twitter thread: Uneori lucram luni sau ani de zile pentru un obiectiv inainte sa-l vedem indeplinit. Poate fi vorba de job, un hobby, dezvoltarea personala, familia sau orice altceva - cu cat e mai lunga perioada, cu atat e mai usor sa ne pierdem. Ca de obicei, Sahil are un framework pentru toate:

Carte Articol: Intelligent vs Smart. Multi mari CEOs fac parte din categoria college dropouts. Ce ii face sa reuseasca in final si cum se diferentiaza de cei care se descurca bine academic? Un articol ce explica de ce rezultatele academice nu aduc mereu succes in viata.

An awareness that being nice doesn’t mean being weak – it’s actually a selfish strategy for gaining cooperation over time.

Video:  Transformarea Facebook in Meta si mutarea focusului pe metaverse a polarizat opiniile investitorilor despre Zuckerberg. Cu toate astea, portofoliul lui consta in proiecte inovatoare si growth peste masura. Merita sa pariezi impotriva lui?

Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi?

Login or Subscribe to participate in polls.

In fiecare luni. TCI. (Cat mai) Interesant si (relativ) la obiect.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.