TCI #274: America si frontul crypto

Tocmai cand ne e mai greu, un viteaz se arata.

Airdropurile continua cand piata doarme! Iar noi suntem cu ochii pe oportunitatile care merita ca sa ne bucuram impreuna de ele.

Subscriberii Stakeborg Academy au castigat mii de dolari din airdrops. Toate explicate pas cu pas - ce poate fi mai usor de atat? Verifica-le aici.

  • 📈 Matei’s Update

  • ✍️ Infrastructura sau utilitate?

  • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

  • 👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Promit ca de data asta nu-ti ia mai mult de 7 minute sa citesti newsletterul.

📈 MATEI'S UPDATE

"Beware of the white knight whose armor shines too brightly; it might be polished deceit."

Avem o atractie catre povestile cu balauri - animale fantastice prezente inclusiv in mitologia romaneasca. Observam acelasi lucru in mitologia greaca (hidra) sau in cea asiatica (dragon). Pe scurt, un rau necesar povestilor cu eroi ce simbolizeaza o greutate aparent invincibila.

Pentru multi ani, balaurul din crypto a fost lipsa adoptiei in masa a tehnologiei. Precum eroul principal (evanghelistii crypto), si balaurul avea ajutoare: China cu interzicerea crypto, scepticismul FMI si rea-vointa SEC-ului.

Acum, sabia e in mana noastra. Si ne pregatim sa taiem din capetele bestiei.

Trump, personaj controversat ale carui hibe si calitati e greu sa fie cantarite exact, preia carma. In ultima luna, mesajul campaniei sale electorale despre crypto s-a intors la 180 de grade si suntem, oficial, prieteni.

Eforturile de anticampanie fata de Biden se extind acum si spre industria noastra. Saptamana trecuta, fostul presedinte s-a intalnit cu mineri Bitcoin si concluzia a fost clara: decat sa piarda cateva milioane de votanti si banii de lobby, why not join them?

SUA detine cele mai mari si importante companii din lume. Si cum crypto doar prinde amploare (acum)… ati prins ideea.

Unde mai pui ca nu doar politica anticrypto a lui Biden (taxe de 30% pentru electricitatea folosita de minerii Bitcoin sau lipsa sustinerii unei legislatii clare), ne este antipatica. Ecuatiei se adauga si biroul Gary Gensler, Elizabeth Warren, etc. Cu cat plaja de oponenti pe care ii poti ataca creste, cu atat sansele ca mai multi potentiali votanti sa se identifice cu mesajul tau cresc.

Pana acum, povestea pe care o auzim este de vis. Trump sustine:

  • Minerii de Bitcoin in SUA

  • Stoparea dezvoltarii unui CBDC

  • Donatiile in crypto pentru campanie

Adaugam cocktailului si parerile lui despre cum ar trebui sa functioneze pietele financiare si experienta in business si ne-am ales cu ceva special.

Ceva atat de special incat ar putea asigura drumul potrivit pentru SUA ca o superputere crypto - lucru important pentru lupta cu Estul.

All is not necessarily good. N-ar fi prima oara cand auzim povesti frumoase care nu se finalizeaza asa cum ne-am dori. Cat din discursul sau se bazeaza pe nevoia de a-si creste baza de simpatizanti si cat pe recunoasterea propriu-zisa a beneficiilor crypto pentru America?

Ne intoarcem la ce ne pricepem mai bine si incercam sa luam pulsul din piata.

De mai bine de o saptamana, investitorii se arata mai degraba pesimisti. Ne aflam la mijlocul rangeului si tocmai am scazut sub toate MA-urile relevante (timeframe daily). “Vestile bune”, asadar, nu au entuziasmat participantii la piata.

Considerand ca S&P500 sta in continuare langa maximele istorice, asta nu ne poate bucura. Observam o slabiciune sistemica ce se poate accentua daca si bursa hotaraste sa se racoreasca.

Sunt totusi doua lumini la capatul tunelului:

  • Structural, Bitcoin nu este inca compromis (pana nu vedem o inchidere sub $64.000 - $65.000)

  • M2, cantitatea totala de bani, este in usoara crestere dupa o pauza de 2 ani

Cum stim ca lichiditatea globala este strans legata de pretul activelor, putem afirma ca trendul ne ajuta.

Sa fie oare suficienta injectie de capital in piete ca sa ne urce? Si mai important: este Trump un Fat-Frumos ce ne va scapa de blocajele legislative americane sau ne facem iluzii frumoase?

Life is short. Go long.
Matei

Poll: 

Asa cum si trebuie, raspunsurile la pollul de saptamana trecuta sunt echilibrate. Si avem niste comentarii foarte bune! Asa ca mai facem unul, mai jos :)

Ce pret va atinge Bitcoin prima data?

Login or Subscribe to participate in polls.

Asistam la ultima sansa a lui David de a-l ucide pe Goliat. Va reusi ETH sa accelereze in fata BTC sau va face loc noii generatii de altcoins?

Analiza tehnica, trenduri si stirile pietei - toate in 30 de minute saptamanal. Afla tot ce ai nevoie ca sa faci profit in crypto cu Stakeborg Academy. Ce mai astepti? Aboneaza-te acum.

✍️ Infrastructura sau utilitate?

Principala problema cu care se confrunta Ethereum in momentul de fata este concentrarea capitalului spre L2/3/4 si aproape 0 suport pentru a crea utilitate in masa pe oricare din aceste chain-uri. Din acest motiv, atat atentia comunitatii cat si capitalul din ecosistemul Ethereum va continua sa se fragmenteze in viitorul apropiat. Avem oare prea multe proiecte de infrastructura si prea putine aplicatii?

Daca ne uitam la Polygon, acum 4 ani si-a lansat mainnet-ul, ceea ce a vazut o perioada exploziva in care echipa a folosit treasury-ul pentru a se asocia cu cele mai mari branduri ale lumii si pentru a atrage atentia. Patru ani mai tarziu si cu un treasury redus semnificativ, toata lumea fuge de Polygon. Membrii echipei pleaca la alte chain-uri (Scroll, Zksync, etc), iar aplicatiile, putine la numar, isi muta activitatea spre alte ecosisteme unde pot atrage capital, useri, si suport. Polygon ne arata ca distributia fondurilor in web3 ar trebui sa fie facuta diferit. 

In loc de a concentra tot capitalul in mainile chain-urilor, ale acestor intermediari incredintati cu responsabilitatea de a construi “industry disrupting applications”, poate ca ar trebui sa il acordam direct echipelor cu cunostinte specifice industriilor in care activeaza.

Sigur, acum cativa ani aceasta abordare de a aduna tot capitalul intr-o pusculita masiva avea sens intrucat nu orice startup avea fondurile necesare pentru a-si crea propria infrastructura blockchain. Astazi, totusi, datorita Raas-urilor, al Superchain-ului, L3-urilor, si asa mai departe, bariera de intrare a scazut semnificativ.

Oricine isi poate crea propriul chain, lucru care ma face sa cred ca din ce in ce mai multe aplicatii vor alege sa isi construiasca propriul ecosistem si sa capitalizeze cat mai mult din valoarea pe care o aduc onchain prin tranzactii si utilitate. In acelasi timp, cred ca vom vedea o recalibrare a valorii multor proiecte de infrastrutura.

Acest influx masiv de L2/3/4 este inflationar, deci noi criterii vor fi create pentru evaluarea proiectelor de infrastructura de top. Mai mult decat atat, intreaga industrie crypto va trebui sa inteleaga unde se aduna valoarea intr-un ecosistem atat de fragmentat, la nivelul L1-ului, al L2-ului, al L3-ului sau altundeva?

In orice caz, ne aflam intr-un punct de tranzitie crucial. Infrastructura accesibila pe scara larga a fost intotdeauna principalul catalist pentru aparitia de noi companii si produse care sa faciliteze adoptarea in masa a unei noi tehnologii.

Cosmin (MEANIX) Gafta

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:

Polkadot aproba un fond de $65 milioane pentru dezvoltarea unui nou blockchain. A mai auzit cineva de ei in ultima vreme?

Tokenul Curve Finance pierde 30% din valoare dupa ce imprumuturile fondatorului sunt lichidate. Un exit neortodox dar eficient din partea fondatorului.

Analistii Bernstein ofera un target de $1 million pentru BTC pana in 2033. Si $200.000 pana in 2025. Not bad.

O sa avem ETF-uri ETH pana la finalul verii, zice Gensler. Nu e ciudat sa-l auzim fiind ce partea noastra?

Inca $800 milioane pentur cumparat Bitcoin, propune MicroStrategy. Saylor vrea sa se bata cu gigantii de pe Wall Street. E pe drumul cel bun sa castige.

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

X Post: Te-ai intrebat vreodata ce s-a intamplat cu toate jocurile crypto care ridicau sute de milioane in runde de finantare?

Articol: The role of luck in success. Ai fost norocos. Nu meriti asta. Esti un impostor. Ne revoltam cand ne sunt adresate aceste vorbe. Te-ar infuria sa afli ca samburele lor de adevar este mai mare decat crezi?

Video: Un pivot global tocmai a avut loc. 2024 serveste ca unul dintre cei mai importanti ani pentru politica si cred ca e extrem de important sa intelegem ce s-a schimbat. Incepand, asadar, cu Uniunea Europeana:

Cel mai popular short de saptamana anterioara

Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi?

Login or Subscribe to participate in polls.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.